Miért gondolják rengetegen, hogy a gyerekeknek csak és kizárólag az anyatej a jó és csak ez kell? Miért kell a hozzá táplálás dologból is hisztériát csinálni?
7:56-os vagyok....azért írtam h a tápszer is a korának megfelelő, mert persze vannak anyukák akik NEM TUDNAK szoptatni...és akkor a tápszer a legjobb a babának..nézőpont kérdése h mi a legjobb neki....
és k... elegem van abból h állandó leszólják azokat akik a tápszerrel etetik a babójukat...sztem nem véletlenül....biztos van olyan aki lustaságból de sztem az elenyésző!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sziasztok!
Szerintem meg - Kedves Kérdező! - nem kellene ezt a kérdést még jobban kidomborítani, és tovább élezni az ellentéteket szoptató és nem szoptató anyukák között. Az, hogy valaki szoptat e, elég sok tényező függvénye. Pl., nekem van olyan ismerősöm, akinek még párja sincs, nemhogy várandós lenne, mégis kijelentette, hogy ő nem fog szoptatni. (Persze, ettől még megváltozhat később a döntése). Aztán van, aki nem tud különböző egészségügyi problémák miatt. Van aki tud, de a babának nagyobb az igénye, és emiatt nem elegendő, tehát pótlás kell. Az ideális, mikor mindig pont annyi van, amennyi kell a picinek. És a másik vége a dolognak, mikor annyi van, hogy más kisbabának is jut.... A bűntudat nem jó szó szerintem. Inkább maximalizmus, megfelelni akarás a kicsinek, amit az olyan anyukák éreznek, akik nem akarnak tápszert adni. És ezt mindenki maga érzi, és dönti el. Akik ide írnak kérdéseket a "Nem elég a tejem, kétségbe vagyok esve" témában, nem azért teszik, hogy a tápszeres anyukákat lenézzék. Valószínűleg nem ez a legnagyobb problémájuk.... Hanem a saját gondjuk megoldására várnak hasznos ötleteket.
Egy idézet az egyik újságból: "Sok olyan kultúra létezik a Földünkön, ahol már a pár napos csecsemő is kap az anyatej mellett kiegészítést. Több kutatás is bizonyította, hogy a szoptatott babák az anyatej amilázenzimtartalmának köszöhetően könnyebben megbírkóznak a túlságosan korán bevezetett ételekkel, mint a csak tápszert kapó csecsemők. Mégsem szabadna 6 hónapos kor előtt anyatejen vagy tápszeren kívül egyebet adni! A legnyomósabb indok az emésztőrendszer éretlengése. Például a keményítőt bontó amiláz enzim kibocsátása csak 6 hónapos kor környékén kezdődik. A másik megfontolandó indok, hogy a tejalapú tápláléktól túlságosan korán más ételekre szoktatott baba könnyen alultáplálttá válhat, mivel nem jut hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjéhez, szénhidráthoz. Ráadásul tényleg nincs okunk a sietségre!"
Nekem 4 hós a babám, kizárólag anyatejes, nem ítélem el azt aki tápszerezik (hacsak nem azért teszi, mert nem akar szoptatni - ilyet is hallani), azonban a hozzátáplálással vigyázni kell, szerintem 3-4 hónapos babánál még jobb nem elkezdeni, tanulságos a cikk is!
nem akartam én vitát kirobbantani, egyszerűen csak besokaltam egy kicsit, senkit sem akartam megbántani, ha esetleg mégis így érzi valaki attól bocsánatot kérek!! én is szeretném ha csak tejcsit kapna a kisfiam, de nem így van, ettől még nem érzem hibásnak magam. mert sajnos nem attól lesz tejem ha akarom... bár sokan így látják!! szóval még egyszer elnézést ha valakit megbántottam, nem ez volt a szándékom!!
mindenkinek jó babázást!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!