Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Melyik ártalmasabb szoptatás...

Melyik ártalmasabb szoptatás alatt, vagy terhesség alatt dohányozni?

Figyelt kérdés
Van egy barátnőm, aki nem volt hajlandó lemondani terhesség alatt a dohányzásról, és most szoptatás alatt is rágyújt. Nem sokat, hetente 2-3 szálat, de én úgy gondolom, hogy káros az is. Ismertek esetleg olyant, aki dohányzott szoptatás alatt? Lett valami következménye? Esetleg példákkal rá tudnám venni, hogy tegye le a cigit.
2009. jan. 17. 08:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
50%

Szia! Hát elég szomorú hogy a barátnőd, a baba egészséget nem sajnálva dohányzott, és még mindig folytatja! Az a 2-3 szál is okozhat gondot!

Én nem dohányzom, de mikor megtudtam hogy kismama vagyok még a kávéról is lemondtam! Heteken keresztül fájt a fejem (gondolom elvonási tűneteim voltak), és 3,5 hónap után a dokim napi egyet engedélyezett, mert alacsony a vérnyomásom!

De azt tudnia kell a barátnődnek, hogy a babának is úgyan olyan "elvonási" tűnetei lehetnek mint neki, amikor abba hagyja a káros szenvedélyét! Egy ilyen pici babának még az a szomg is sok ami a levegőztetés során a szervezetébe jut nem hogy még az anya is "tömje" belé!

Sajnálom, hogy ezen nem gondolkodott el a barátnőd! De bekell látnia hogy a dohányzás nem egy szoptató anyának való!!!!

Beszélj a fejével!

Üdv.: 22 hetes kismama

2009. jan. 17. 09:00
 2/11 anonim ***** válasza:
75%

Mindkettő...

Terhesség alatt a dohányfüst (nem csak az aktív dohányzás) károsítja a magzat testi és szellemi fejlődését. A dohányos anyák magzatai átl. 250g-mal kisebb súllyal születnek,a szellemi lemaradás pedig még az ált. isk. első osztályaiban is kimutatható.

A születés utáni dohányzás pedig hajalmosít a légúti mebetegdésekre, bölcsőhalálra.

2009. jan. 17. 09:02
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szia! A terhesség alatti dohányzás a veszélyesebb, arról erősen eltérő dolgokat lehet olvasni, hogy mennyi dohányzás milyen ártalmakat okoz és okozhat. Aki saját akaratából nem tud vagy akar lemondani a dohányzásról, nem hiszem, hogy bármilyen ezzel kapcsolatos rémtörténet hatására megteszi ezt. Ha valóban csak heti néhány szálról van szó, nem hiszem, hogy kimutatható és reális kockázatot jelent, mert tudomásom szerint a nikotin viszonylag hamar kiürül a szervezetből. Ezzel nyilván nem mondom egy szóval sem, hogy jól teszi, hogy dohányzik. Gondolom nem közvetlenül a szoptatás előtt szokott rágyújtani.
2009. jan. 17. 09:04
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem egy közvetlen családtagom is így tett,mindkét gyerkőccel,mindig azzal "takarózott",hogy szopi után gyújt rá szerintem mindegy mikor káros mind két gyerek állandó légcsőhurutos.persze még a lakásban is cigiznek undoritó.Az ilyen emberke nagyon felelőtlen sztem.
2009. jan. 17. 09:05
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

az első vagyok! Rákerestem a szoptatás alatti dohányzásra!

"A dohányzó anya anyateje bizony jelenős mennyiségben tartalmazhat nikotint (függ az elszívott mennyiségtől). A nikotin sejtméreg és szűkíti az ereket. Mindezek következtében rontja a fejlődő csecsemő szöveteinek (pl. agy!) oxigen ellátottságát, egészséges szaporodását, fejlődését. Ezért gyakrabban alakulnak ki ezeknél a csecsemőknél idegrendszeri és viselkedési zavarok, a szellemi fejlődés, a beszédfejlődés zavara, akár alacsonyabb intelligencia hányados, tanulási zavar a későbbiekben. Az idegrendszeri zavar részeként akár ébredési zavar is jelentkezhet a korai csecsemőkorban (3-6 hó), amely a hirtelen csecsemőhalál veszélyét növeli. Ez utóbbit fokozza ezen csecsemők un. passzív dohányzása is,( amely főleg a téli időszakban nehezen kiküszöbölhető), mivel az a füst belégzése miatt a baba légútjainak krónikus gyulladása alakul ki. A dohányzó környezetben nőtt kisgyermekek közt jóval több a komoly tüneteket mutató légúti allergiás is. Kisbabája érdekében ne nyúljon a cigarettához a szoptatás ideje alatt semmiképp sem, de lehetőleg utána se tegye őt passzív dohányossá. "

2009. jan. 17. 09:06
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Terhesség alatt rosszabb, de szoptatás alatt is elég gáz :(

Hetente 2-3 szálnak semmilyen hatása nincs bga szoptatásra. Mint ahogy néha egy fél pohár bornak sem. Mások tornázni kezdenek szoptatás alatt, ami méregteleníti a szervezetet, a méreganyag pedig kiválasztódik a tejbe, de ezért pl senki nem szokott beszólni, ki tudja miért... Nem beszélve a kajáról, a félkész ételekről, amiket előszeretettel készítenek a szoptatós anyukák az időhiány miatt (én is), ezek is tele vannak káros anyagokkal, nem kevesebbel, mint heti 2-3 szál cigi.

2009. jan. 17. 09:51
 7/11 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, nem dohányzom, mielőtt valaki megvádolna...
2009. jan. 17. 09:53
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ. Így gondolom én is, de egyszerűen nem tudom meggyőzni, de azért próbálkozom még. Nekem is vagy egy fiam, és én is dohányoztam a terhességem előtt, de azonnal letettem a cigit, és még nehézséget sem okozott. Tény, hogy utána sokat felszedtem, de ha belegondoltam, hogy a babám szívja velem együtt a füstöt, rosszul lettem. Amíg kórházban voltam, szülés után, ott is volt egy anyuka, akinek koraszülott lett a babája 800 grammot nyomott. Nem hittem a szememnek, amikor láttam, hogy viszi neki az intenzívre a lefejt tejet, holott napi egy doboz cigit elszívott.
2009. jan. 17. 10:22
 9/11 anonim ***** válasza:

9:51-es vagyok. A napi egy doboz az rengeteg! Szegény baba, lehet, hogy jobban járt volna a tápszerrel :S

Én anyum cigizett terhesen és szoptatás alatt is (nem heti 2-3 szálat, hanem rendesen). Az egész gyerekkoromat végigkísérték a légúti fertőzések. Nem tudom, hogy a cigi nélkül is így lett volna, de hogy rátett egy lapáttal az tuti.

2009. jan. 17. 10:25
 10/11 A kérdező kommentje:
Igen, én is javasoltam neki, hogy inkább hagyja, hogy tápszerezzék. Gondold el, én láttam a kicsit, ott feküdt inkubátorban, mindenféle gépek közt, és akkor még tovább rontja a helyzetett. Meg el lehet gondolkodnia, hogy miért is lett kora baba.
2009. jan. 17. 10:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!