Mikor fogunk tudni végre kiváltani egy szoptatást?
7,5 hónapos a kisfiam, két hónapja hozzátáplálom. Először kapja napi háromszor a szilárdat, utána szopizik, még minden alkalommal. Nem fogad el más folyadékot! Már kezdett úgy tűnni, az uzsit kiváltottuk, de pár napja újra kéri a cicit, és addig ordít, amíg meg nem kapja. Ráadásul újra ébred éjszakánként kétszer (már hónapok óta átaludta), tehát az összesen napi 7 szoptatás! Annyi, mint újszülött korában!
Adjatok tanácsot, hogyan tudnánk lassan kiváltani a szopikat? Nem szeretném évekig szoptatni, sem azt, hogy jövőre ilyenkor még mindig jöjjön utánam, és ha úgy tartja kedve, felhajtsa a pólómat... De olyan rossz, mert ha egy lépést előre teszünk, tuti jön kettő hátra.
Nem fogsz nagyon örülni, de: számtalan oka lehet annak, ha átmenetileg visszafelé megy az elválasztás - és mindegyik normális, élettani.
Oka lehet betegség, szuri vagy a jó öreg fogzás. (?!) De "soron kívüli" valamilyen fejlődési ugrás is okozhatja, pl. valamilyen újfajta viselkedés (mondjuk mozgásforma) megjelenésekor. Illetve a hozzátáplálásban való előrehaladás (új ételek) is okozhat időnkénti hasi diszkomfortot, ami felrúghatja a korábbi evésritmust és megint éjjeli ébredést eredményezhet.
Az esetleges tüneti kezelésen túl nem lehet ilyenkor mást javasolni, mint hogy kitartás, nem fog örökre így maradni. Ezekben az időszakokban viszont (szintén) fontos, hogy a baba megkapja, amit szeretne. Ha ez most újra sok szopi, akkor az. Ne aggódj, amint újra visszazökken, valószínűleg megjön az étvágya is.
Ahogy szerintem mást sem, ezt sem érdemes nagyon siettetni. A baba pontosan tudja, mikor mire van szüksége, az ő tempójában érdemes csinálni a hozzátáplálást is. (Illetve ha célzott elválasztást csinálsz, azt is érdemes azért fokozatosan, ha van rá mód.)
Én lassan 3 éve szoptatok, de még jóval 1 éves kor fölött is voltak ilyen "visszaesős" szakaszok, főleg a fogzás és a betegség idején nálunk is.
Köszi szépen!
Való igaz, hogy most hirtelen nagyon felgyorsult a mozgásfejlődése, egy hete felült, pár napra rá meg fel is állt. Néha olyan keservesen sír éjjel, hogy gyanakodtam én is a fogzásra, de az ínyén nem látok semmit. (Nincs még egy foga sem). Akkor lehet, hogy ettől.
Akkor pláne valószínű.
Ha túljuttok a nehezén, vissza fog állni a rendszer. Kitartás! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!