Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szoptat valaki mindenféle...

Szoptat valaki mindenféle rásegítés nélkül?

Figyelt kérdés

Két hónapos a fiam, iszom a tejszaporító teát, homeopátiás bogyók, alk. mentes sör, küzdünk a tejjel.

Vajon 50, 100 vagy akár 1000 éve hogy csinálták a nők? Akkor még nem volt tápszer, nem voltak tejszaporító csodaszerek. Plána az ősemberek idején.

A terhesség alatt fel sem merült bennem, hogy utána olvassak a tejszaporításnak, annyira egyértelműnek tűnt, hogy szoptatom a gyerekem, és fel sem merült, hogy van olyan hogy kevés a tej. A születése óta iszom a teát (a kórházban javasolták), szedem a homeopátiás golyókat. Vajon ha nem használnék semmit elég tejem lenne? Kísérletezni már nem merek, mert így is időnként pótolni kell, de érdekelne, hogy van-e manapság olyan anyuka, aki mindenféle rásegítés nélkül szoptat, tejmennyiség probléma nélkül.

2009. jan. 12. 08:29
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Én pl. mindenféle segítség nélkül több mint 9 hónapja csak szoptatok. Szerencsés vagyok szerintem. A titok: RENGETEG folyadék (víz). Én napi 4-5l-t iszom. Sajnos járok is pisilni rendesen, de megéri. Ha egy két nap elfelejtem és nem iszom annyit, már rögtön megérzem. A lányom még 5-6x szopizik egy nap és mellette zöldséget, gyümölcsöt is eszik, de kell még neki az anyatej. Kívánom, hogy így vagy úgy, de neked is sikerüljön!
2009. jan. 12. 08:35
 2/16 anonim ***** válasza:
81%

Igen, van. Én, illetve 10 olyan barátnőm, akikkel együtt jártunk szülésfelkészítőre, mindannyiunk babái júliusban születtek. Mi a titok? NEM iszunk semmiféle löttyöt, attól nem lesz több tej. Tej a szoptatástól termelődik, ez az, amit nem mondanak el a kórházakban a csecsemősök, vagy a terhesgondozás során a védőnők.

A szoptatás halála a kiegészítés. Nem szabad!!! Tedd mellre igény szerint a babát, az első hetekben nálunk ez óránként volt, most így közel 6 hónaposan 2-3 óránként. Nem a szopik közötti pihenőidőben, hanem a szopik alatt, a stimuláció hatására termelődik a tej. Tehát minél többet mellre kell tenni a babát!

Léteznek úgynevezett fejlődési ugrások, erről se beszélnek a védőnők. Ilyenkor a babák egyik napról a másikra sokkal többet kérnek enni. Na ilyenkor nem szabad pótlást adni semmiképp, hanem gyakrabban kell szoptatni és a kínálat egy-két nap alatt idomul a kereslethez.

Egyetlen csepp szopis teát nem ittam, egyetlen homeopátiás bogyót nem kaptam be, csak az első pillanattól igény szerint szoptatok. Lassan betöltjük a 6 hónapot és még mindig bőven van tej.

Ha kérdésed van, írd be a keresőbe hogy la leche liga, ők mindent tudnak a szoptatásról, érdemes hozzájuk forulni. Én - és a már említett barátnőim - tőlük tanultuk a szülésfelkészítőn a dolgokat, azóta is mindenkinek anyatejes babája van, cumisüveget meg csak a bolt polcain látunk, mert itthon nincs.:-)

2009. jan. 12. 08:42
 3/16 anonim ***** válasza:
93%

Hát ez úgy lehetséges, hogy manapság egyre kisebbek a családok. Míg régen a nagycsaládban megoszlott a házimunka és az egyéb teendők a gyerek körül nem CSAK az anya feladata volt. Ma meg mindenki egyedül él a férjével, párjával, jön a baba, akkor a nagyszülők vagy nincsenek, vagy messze laknak, vagy még aktív korúak és dolgoznak, de nagyon ritka az hogy együtt éljenek a családdal, pláne hogy ez még konfliktusokat is okoz sokszor.

A mai nők egyszerre akarnak szeretők, anyák, feleségek, háztartási alkalmazottak, főszakácsok és mindeféle egyebek lenni. Emellett pedig nagyon nehéz 100%-ban átadni magukat az anyaság érzésének és kiteljesedni ebben (mert ez kell a jó szoptatáshoz, hogy vki megélje, hogy ez csodálatos dolog hogy a testéből táplálja a babát).Szóval lelki ráhangolódás is kell hozzá.

Ugyanakkor nem görcsöltek ezen régen,hogy jaj lesz e tejem, jó anya vagyok e stb.

Aki szegény volt, az ahányszor csak tehette, megszoptatta a babát, hiszen ez volt a legolcsóbb.

Aki meg gazdag volt, nem problémázott rajta ha nem volt teje, legfeljebb tehéntejet kapott a baba. (akkoriban ez nem volt ismert hogy nem szabad).

A másik dolog, hogy régen dajka volt, aki szoptatott a gazdag nők helyett pl.

2009. jan. 12. 08:43
 4/16 anonim ***** válasza:
85%
detto. sok víz kevés tea szinte nincs is kávé néha egy kapucsino és rengeteg gyümölcs valamint olyan ételek amiből tej lesz. - pl. hús, tészta, leves, mindent kell enni. Nálam úgy müködik hogyha kevesebbet iszom akkor sürübb lesz a tejem az elején ittam laktoherb-et de ha az ember tartja magát a normális életmódhoz nem kell inni azt sem.
2009. jan. 12. 08:44
 5/16 anonim ***** válasza:
69%

Nem mindenben értek egyet az előttem szólóval. Amúgy én voltam a 8.42-es válaszoló is.:-) Valóban kell a lelki ráhangolódás, de ez nem attól van, hogy segítenek-e a nagyszülők vagy sem. Ha akarnám, én kaphatnék olykor segítséget, de nem akarom. Simán el tudom látni a háztartást a baba mellett, nálunk mindig van főtt kaja, sütemény hetente többször, rend van a lakásban, sportolok is... Szerintem minden szervezés kérdése. Sokat írhatnék erről, de végülis nem ez a kérdés lényege, ha valakit érdekel, úgyis ír és priviben megbeszéljük.

Abban viszont egyetértünk, hogy a kiindulási alap az, hogy ne görcsöljünk rá a témára. Szoptatni akarok, tehát szoptatok És nagyon jó megélni azt, hogy valóban a testemből táplálom a gyermekemet.

2009. jan. 12. 08:48
 6/16 anonim ***** válasza:
65%

A második válaszolóhoz tenném hozzá, hogy azért ne általánosítsunk, laktam már pár helyen, mindenhol elmondták a csecsemős nővérek és a védőnők is a minőségi ugrás, meg a szoptassunk egyvégtében elvet.

A szülészeti osztályon ennek következménye az lett,hogy 10 anyából 8nak tiszta seb lett a bimbója mire hazakerült.Pedig jól volt mellre téve a baba, csak ha folyamatosan ázik a bimbó, attól nem lesz több a tej.Csak a borzasztó fájdalom rögzül az anyában minden egyes szoptatás előtt, közben.

Nekem is így volt, 3 lalechés szakértővel is konzultáltam, beszélgettünk, találkoztunk.

Mindezek ellenére ők sem tudtak mit mondani, hogy az egyik mellemben egyszerüen elment a tej. Hiába fejtem, hiába tettem rá a babát stb.És ők is próbálták a kézi fejést megmutatni,mit ad isten nekik se sikerült. Nem olyan a mellem és kész.

Plusz a fiam borzasztó hasfájós volt és ha egész nap csak kajált és kajált, csak még rosszabb lett a helyzet, úgyhogy végül az vált be,hogy nem etetem minden órában mikor ő sír, mert igaz hogy a cicin megnyugodott pár percre,de utána minden rosszabb lett.

Azért küzdöttünk tovább és 6 hós koráig csak anyatejet kapott a baba semmi mást, mindezt úgy hogy még akkor is napi 12szer szopizott. De megérte.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy nem biztos hogy mindenkinek a folyamatos mellretétel az üdvözítő.

Ja és persze ezt könnyű annak betartani, akinek a babája a kezdetektől szépen 3-4 óránként akar szopizni, illetve átalussza az éjszakát hamar stb. Annak már igencsak nehéz, akinek a gyermek nem ilyen óramű pontos.

2009. jan. 12. 08:53
 7/16 anonim ***** válasza:
79%

Na épp erről beszélek, hogy lenne segítség, de nem AKAROD. Hát ez az..:) hogy sok mai nő nem akarja, mert ő egymaga akar 100%-ot nyújtani. Örülök, ha neked sikerül, de azért nem ez az általános, hogy vki kicsi a baba szoptat, újszülött mellett tip top a lakás, süt főz, szexel és sportol:)Vagyis akkor van ez így ha olyan babát kaptál aki mellett ezt meg lehet oldani.

Illetve azért van az embernek jó esetben egy párja is, aki gondolom azért vmit csak csinál otthon.

Namindegy, nem ez volt a téma, csak azért nem ez az általános.

2009. jan. 12. 08:58
 8/16 anonim ***** válasza:
75%

Én voltam a második... Valóban nem akarom a segítséget, mert nekem jó, hogy nem szólnak bele a dolgainkba. Amúgy nekem a mellem se sebesedett ki az állandó cicizéstől, pedig rengeteget volt mellen a lányom.

Nem tudom, miért olyan fura, hogy mindenre van időm a lányom mellett, hiszen amúgy rengeteget foglalkozom vele. A párom se segít, hiszen estig dolgozik. Szerintem jól sikerült kialakítanunk a napi ritmust, ennyi az egész.

2009. jan. 12. 09:03
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy jöttem haza a kórházból,hogy egy szem tejem nem volt a melleim puhák voltak és nyugodtan tudtam rajtuk aludni egy picit sem fájtak! Iszonytos hetek vannak mögöttem! Az első pillanattól attól,hogy nem volt mit szoptattam miután kellőképpen beidegelte magát mert nem lakoot jól megetettem pótlással megynyugodott és elaludt. Miután elaludt nekiláttam én is a mellemnek és fejtem fejtem! 5 10ml sikerült! Annyira örültem neki sokszor odamentem a hűtöhöz és csak azért nyitottam ki,hogy megnézzem mennyi tejem is van nekem! :) Éppen csak volt a pohár alján de én boldog voltam! Amikor a következő szopik jöttek büszke voltam,hogy pótlásnak már az enyémet adom! Persze nem volt elég neki! Így telt az első hónap! Nem hagytam rá állandóan fejtem fejtem! Mára már ott tartok,hogy reggel annyit lefejek,hogy elég egésznapra a pótlásoknak! Nem kell már tápszer! Lehet,hogy én rontottam el lehet de nem biztos amiért elejétől pótoltam! Amikor a védőnöm jött ő mindig mondta menni fog nyugi! Acsaládomtól nem ezt kaptam sztem sajnáltak mert sokszor a sírás határán voltam sőt sírtam is! Gyönyörű lehettem egésznap hálóingben kócosan kisírt szemekkel a fotelben fejve! De megérte!!!!! Nem tudom,hogy a teéktól vagy a bogyoktól vagy a kapszulától a more milktől sikerült-e? De bíztam bennük és elhittem magamról is,hogy sikerülnie kell! A mai napig ideges vagyok! minden reggel fejek ,hogy délután és este tudjak neki pótolni! Imádok most benézni a hűtőbe! Képzeld le is fényképeztem amikor sikerült valamelyik nap rekord mennyiséget fejenm! Nagyon megizzadtam ebbe a szoptatásba de nagyon örülök,hogy nem hagytam rá! Nem tudom meddig sikerül majd ezt fent tartani 2 és fél hónapos a babám! Igyekszem ezt tudom és én azért csak iszom ateákat meg a bogyókat mert lehet,hogy sgítenek lehet de nem biztos! Sokat segített az is emikor már teljesen elkesredek elkeseredtem,hogy felnéztem apolcra láttam,hogy van tápszerünk és megnyugodtam,hogy nem fog éhes maradni! Nincs semmi bajom a tápszerrel azthiszem saját magamnak akartam bebízonyítani,hogy tuudok szoptatni és nekem igenis sok tejem lesz! Terhességem allatt én se gondoltam,hogy ez ennyire nehéz lesz! Felelőtlen voltam mert nem olvastam eleget utána de én azt hittem ezzel semmiféle probléma nem lesz!!!!! Gondoltam ,hogy amaradék tejet én elfogom adni és megvesszük az új autót mert annyi tejem lesz:):):) Hát nem így lett bár még csak 2 és fél hónapos lehet,hogy fogok tudni más kisbabának tejet adni! Mert célom az most,hogy annyira felszaporítsam,hogy megtehessem ,hogy segítsek másnak!!! Köszönöm,hogy elolvastad olyan jó volt elmesélni! Ja és a családom mit mond? Soha nem hitték volna,hogy ez így lesz!
2009. jan. 12. 09:05
 10/16 anonim ***** válasza:
56%
A 9.05-ös válaszolónak: szívből gratulálok, valóban van mire büszkének lenned! Nagy dolgot vittél véghez, csak azt sajnálom, hogy így meg kellett szenvedned a tejért. Ha már várandósság alatt megkaptad volna a megfelelő felvilágosítást, sokkal könnyebb lett volna a dolgod. De nagyon jó, hogy így kitartottál, örülök, hogy vannak ilyen anyák! Csak így tovább, tuti, hogy menni fog!:-)
2009. jan. 12. 09:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!