Hogyan érdemes felkészülni a szoptatásra?
Olvass utána vagy kérdezz meg valaki rutinos versenyzőt, hogy legyen valami fogalmad a témáról, hogy kell a gyereket tartani. Nekem a fotel sem volt haszontalan, mellette egy kis székkel, amin a könyvemet, a vizemet és alkalmanként az ételemet tartottam, tetrapelus, melltartóbetét szintén jó, ha van kéznél. A többi meg majd alakul, hogy mi kell. Ha van talonban szoptatási tanácsadó elérhetőség, az sem hátrány. Mellszívót kaptam, de nem volt rá szükség, pontosabban nekem nem jött be, a szoptatós párnát szeretem, de más meg nem. Amúgy meg lehet nélküle lenni. Egyébként soha annyit nem olvastam még, mint a szoptatás első hónapjaiban ;). Főleg a másodikkal, mert őt elég sokáig kellett 2 óránként és 45 perc volt egy kör. Szóval készülj lelkiekben, hogy az elején lehet, hogy napi 8 órát szoptatni fogsz! Nem véletlenül ettem közben.
Még valami: Az elején normális, hogy fáj, de ez idővel elmúlik. Nekem az elsővel ehhez hónapok kellettek és a tejcsatorna-elzáródás is gyakori volt, de neki a technikájával is gond volt. Ilyen esetekre (is) jó egy szoptatási tanácsadó. Nála fejtem, kenegettem, volt minden és mégis fájt, dugult. A másodikat csak hagytam, hogy szopjon, ahogy akart, semmivel sem vacakoltam, mégsem volt ilyen gond. Úgyhogy sok múlik a gyereken is.
Tényleg, a kaja meg a víz. Én mindig szoptatás közben lettem elviselhetetlenül szomjas, éhes meg folyamatosan voltam az első hónapokban, pedig rengeteget ettem (ez egyénfüggő, nekem kellett mert így is fogytam de valaki könnyen hízik ilyenkor is).
Szoptatós párna helyett nekem jobban bevált pár kispárna, amit bedugtam oda ahol épp ki akartam magam támasztani.
És tényleg sok idő lehet, nyilván lehet korlátozni de szerintem a babának is jó ha engeded mellen aludni. Szóval telefon és töltési lehetőség se árt, vagy egy mini könyvtár. Eleinte csak a gyerekben gyönyörködsz de hónapokig napi 8 órát, pláne mikor alszik, nekem az már unalmas volt.
Ugyanígy amiatt, hogy sok idő, én nem szenteltem a szoptatás minden percét a meghitt kettesben létnek a gyerekkel. Nem vonultam ki a társaságból, maximum félrehúzódtam kicsit. Az átfedéses v-nyakú + bevarrt topos szoptatós felsőkben nagyon diszkréten lehet szoptatni.
Én azt mondanám ne készülj túl. Úgyis minden eset egyedi. Az esetek nagyrészében meg kell küzdeni a szoptatásért, szóval ha már készülés, akkor mentálisan a legfontosabb felkészülni. Nehéz kitartani mellette, amikor a baba állandóan sír, amíg be nem lövell a tej, vagy amikor sebesek a mellbimbóid, becsomósodik a melled, stb. Komolyan akarni kell, hogy ilyenkor is azt tudd mondani, hogy túl leszünk rajta és menni fog ez. És mégnehezebb megtalálni azt a határvonalat, amikor már tényleg jobb elengedni, mert rámész lélekben...
Szerintem a legfontosabb, hogy legyen a tarsolyban egy szoptatási tanácsadó telefonszáma, aki akár már az első 1-2 hétben megnéz titeket.
Szerintem minden más csak felesleges túlgondolás, mert folyamatában úgyis kialakul, ha jól jönne egy szoptatós fotel (lehet utálni fogsz ülve szoptatni). Szoptatni lehet a kanapén, meg fekve az ágyban is. Ha jól jönne egy fotel, majd veszel. Vagy ha porzik a szád szoptatás közben, nyilván odakészítesz majd egy kulacsot, vagy ha fejned kell (amit lehet kézzel is) rendszeresen és kényelmesebb lenne, akkor veszel mellszívót, stb. Szóval ezek a tárgyi dolgok olyanok, hogy majd úgy is alakulnak, nem kell mindent is előre megvenni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!