Hogyan érdemes felkészülni a szoptatásra?
Megfelelo informaciokkal es egy jo szoptatasi tanacsadoval, akivel mar terhesseg alatt is jo felvenni a kapcsolatot.
Nem az szamit, hogy hanyfele szart szerzel be es mit hallgatsz kozben, hanem az, hogy mit tudsz a szoptatasrol, hogyan teszed mellre es mit csinalsz, kihez fordulsz, ha gond van :D
Olvasni a tejszaporitasi technikakrol, miket lehet szedni ra ( pl gorogszenamag), es a helyes technikarol, hogy vegye be a szajaba.
Valamint rahangolni magad lelekben, hogy a szoptato nok 90 %-a kemenyen megharcol eret, hogy szoptathasson ( a legtobb feladja es tapszerhez nyul), meg kell tanulni mint az anyanak, mind a babanak.
Nekem 8 hetembe telt, de nem adtam fel, nem nyultam a konnyebb megoldashoz a tapszerhez, es vegul 3 evig szoptattam. Meg is lett az eredmenye, a most 8 evesem meg soha eleteben egy percet nem hianyzott kozossegbol betegseg miatt.
Se szoptatós székem, se play list-em, se mellszívóm nem volt. Kaját sem rendeltünk, minden nap főztem.
1 könyvet sem olvastam a szoptatásról, se szoptatási tanácsadóval nem beszéltem.
Mégis 2x1 évig szoptattam 🤣
Én se készültem semmivel. Ráteszem a gyereket, evett, leveszem. Nagyjából ennyi. Ja, de beraktam egy rohadt kényelmetlen fotelt a szobájába, ha majd éjjel szoptatom, el ne aludjak közben és leessen.
A kórházban csak fekve tanultam meg szoptatni, bevált, azóta is úgy szoktuk, éjjel meg alszunk.
Telefonom mindig feltöltve. Most is épp etetés.
(Amikor szoptatsz, már nem leszel terhes, szóval nyugodtan felkelhetsz😉)
La Leche Liga információs anyagait olvasd át. A szoptatás női művészete c. könyvet is.
A párodat is oktasd a témában, hogy ha valami ,,nagyon okos" megpróbálna kéretlen tanácsokat osztogatni, akkor együtt állítsátok le.
Tudd hol találsz megbízható szoptatási tanácsadót (ibclc.hu), szoptatás közben szedhető gyógyszerekről információt (e-laktancia.org).
5!
"Amikor szoptatsz, már nem leszel terhes, szóval nyugodtan felkelhetsz😉)"
Na igen,ezt én se értettem...
Ha tudsz angolul, akkor ajánlom ezt a weboldalt:
Előre nem feltétlenül kell beszerezni sokmindent, de legyen készenlétben valaki, aki még aznap be tud vinni bármit, ha a kórházban kell. Nekem koraszülött a babám, és nagy segítség volt hogy a férjem azonnal hozott gépi mellszívót meg bimbóvédőt mikor kellett, és szoptatási tanácsadó is volt a kórházban.
Amit meg mások mondanak meg olvasol, abból nem kell mindent véresen komolyan venni, pláne nem idegeskedni rajta. Ha sikerül valahogy bevarázsolni a melled a gyerek szájába és bemegy a gyerekbe a tej, akkor jó vagy. Magyar oldalakon pl. mindenhol a C-fogást írják hogy úgy add a baba szájába a bimbót - nekem abszolút nem állt kézre, ollószerűen fogtam. Meg hogy a babát húzzuk a mellre és nem a mellet dugjuk a szájába - hát az se. Csak x percig szoptassam, csak egy mellből szoptassam - igazából mindegy, az első napokban a tej eleje se híg és gyorsabban jön, könnyebben kiszívja a baba.
Ha valami nem megy, egy jó szoptatási tanácsadó sokat ér.
Ha túl sok a tejed, az sem jó mindig. Én hiába fejtem a felesleget, állandóan begyulladt. Ha ilyen van, nekem védőnő és tanácsadó segített.
Kezdetben, nagyon fájt, kb 3-4 hétig sírva szoptattam(erre a gyulladás is rá segített). Nem biztos hogy neked is (ennyire) fájni fog, de ne lepődj meg, ha igen. Elmúlik egy idő után.
És a legfontosabb: ha úgy alakul, hogy mégse megy a szoptatás, bárhogy próbálkozol, hagyd a fenébe. Inkább legyen tápszeres a baba, vagy vegyesen, minthogy bele betegedj. Nem leszel rosszabb anya, attól, ha tápszert kap. Írom ezt úgy, hogy anyatejes még mindig a babám. De van a környezetemben, aki megkeseredett, hiába próbálkozott mindennel, muszáj volt végül tápszert is adnia. NEM EZEN MÚLIK AZ ANYAI SZERETET ÉS GONDOSKODÁS!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!