Aki több hónapos babáját szopiztatja, hány óránként eszik a kicsi? Leírnátok nekem hónapos felbontásban?
Pl 2 hós baba 3 óránként, 4 hós 4 óránként.Így gondoltam.
Azért érdekelne mert nem tudom , hogy a nagyobb babák hány óránként esznek,és ha csak anyatejet kapnak akkor közbe szómjassak is lehetnek nem? Tehát van olyan, hogy etetési időn kívül is megkínáljátok őket?
Remélem érthetően írtam le, előre is köszi a válaszokat
Hát nem is értek egyet!
Ha igény szerint szoptatsz, akkor a babád jelzései szerint kell hogy szoptasd őt. Azaz, figyeld meg, hogy kb. milyen ritmusban szopik és ehhez mérten "fixáld" a napirendeteket.
Idővel észreveheted, hogy kezdenek kitolódni az időszakok, ilyenkor nincs más teendőd, mint ennek megfelelően módosítani a programot.
Én pontos számokat nem tudok neked mondani, mert ezekre már nem emlékszem, de azt tudom, tapasztaltam, hogy nem is nagyon érdemes ilyesmire figyelni. Minden gyerkőc más: ismertem olyat, aki első perctől kezdve magától evett 4 óránként, más 6 hónapos korig 2 óránként szopott. Ezért az a fontos, hogy te magad figyeld meg a saját babádat és próbáld meg kikövetkeztetni a dolgokat.
Arról nem beszélve, hogy az 1. évben számtalanszor fog módosulni a napirend: mire úgy érzed, végre rájöttél és hozzászoktál, tutira borulni fog valamiért. :) Ezért fontos az igény szerintiség, mert ez az egyetlen olyan módszer, ami kellőképp rugalmas.
Ezzel nemcsak a babádnak fogsz megfelelni és segíted a szoptatás folytatását, hanem te magad is kellő önbizalmat szerzel, mert képes leszel megérteni és jól lereagálni a babádat.
A szomjoltás is teljesen egyszerűen történik: anyatejjel. Jól sejted, hogy a nagyobb, ritkábban szopó babák az "evős" szopik között időnként megszomjazhatnak. Ilyenkor sincs más dolgod, mint mellre tenni. Ha a babád tényleg szomjas, akkor csak rövidet fog szopizni és csak az elsőtejet fogja kiszívni, utána abbahagyja. (Ez kifejezetten ezt a célt szolgálja, nagyon híg és szomjoltó hatású.)
Fél éves korig így nincs szükség plusz folyadékpótlásra, ami nagy segítség a folyamatosan érő emésztő- és immunrendszernek.
Szerintem is van határa az igény szerinti szoptatásnak.
Én igény szerint szoptatok, de azért a józan eszem szerint. Egy gyerek, aki jóllakik, nem lesz éhes 60 perc alatt. Meg egy síró gyereket nem cicire kell tenni feltétlenül, hátha éhes.
Az én lányom 2 hós koráig 2,5 óánként szopizott, 5 percig.
3-4 hónaposan 3 óránként, 40 percig
4-5 hónaposan átszokott a 4 óránkénti szopira, és olyan 15-20 perc elég volt neki.
Most már 9 hónapos, és csak reggel meg este van szopi. A reggeli szopi után is 4 óráig nem éhes, este meg kap sinlacot a tej mellé, így alszik 9 órát.
Utolsó vagyok. Én vízzel/kamilla teával/mecsek baby teaával kínálgattam 2 szopi között, de nyáron a kánikulában sem ivott. Most, hogy már kap szilárdat, megiszik emellett kemény 40-60 ml vizet naponta.
Vagyis igaz, hogy a szoptatott csecsemőnek nem kell adni vizet/teát, mert a anyatej ilyen jó.
még annyit, hogy vannak fejlődési ugrások, változások a baba életében, amikor persze többet igényel szopni, de ez 1-2 nap. Vagy ha csökkenne a tej mennyiség, akkor is érezni, hogy gyakrabban kér, akkor meg kell szoptatni, mert a tejed mennyisége is attól nő meg.
Hát úgy nem is lehet igény szerint szoptatni, ha valaki házon kívül nem akar. Én azt látom, hogy az utóbbinak is megvan a megfelelő módja, bár nem mindenki ért vele egyet.
De az biztos, hogy hosszú távon szoptatni csakis igény szerint lehet. Én ezt gyakorlom és ezt látom célravezetőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!