Van összefüggés? Anyum anno nem tudott szoptatni (2gyereke közül egyet sem) Én ettől szoptathatom majd?
Egyik bababoltban mondta az eladó múltkor, hogy ha ő nem tudott szoptatni akkor én sem fogok tudni, nagy valószínűséggel...
Volt teje csak annyira híg volt szinte víz, hogy nem sokra ment vele...
A genetikának annyiban van köze hozzá, hogy fizikálisan mekkora mennyiségű mirigyállományt örökölsz ill. mennyi fog kifejlődni a terhesség végére, hormonhatásra. Nagggyon minimális összefüggés lehet, hiszen mindent a szüleinktől örökölünk - de a szopis gondok 99,9%-át NEM EZ OKOZZA!
Az "öröklés" szempontjából az sokkal-sokkal fontosabb, hogy átvitt értelemben mit örököltél: milyen elméleti és gyakorlati tudást, de tovább megyek, milyen életmódot, táplálkozási szokásokat, és még tovább, milyen szemléletmódot, értékrendet. Az, ahogyan élsz, amit megeszel, amennyire egészségtudatos vagy, nagyban befolyásolja, hogy fizikálisan mennyire vagy egészséges, mennyire jól működik a hormon-, immunrendszered stb. Mindezek pedig nyilvánvalóan kisebb-nagyobb mértékben kihatnak a szoptatás sikerére is.
Ugyanakkor az is nagyon fontos (szerintem talán egy szusszal fontosabb is), hogy tudatosan hogyan állsz hozzá a szoptatáshoz. Hogy mennyit tudsz róla, gyűjtöd-e és honnan szerzed az információkat és a gyakorlatban mit hogyan fogsz csinálni. A szopis gondok (szerintem, úgy tapasztalom) 70-80%-át az erről a területről származó problémák okozzák.
Szóval a boltosnőre nagyon ne hallgass, szerintem lenne még a tarsolyában jópár rossz információ, akarata ellenére is...
Rpégen 70-es 80-as években senkinek nem volt teje és senki nem tudott szoptatni.
"Hála" a 3 órás etetésnek, kötelező teáztatásnak és a védőnők, gyerekorvosok hozzállásának...
A csaldban (párom és a testvére, hugaim és én...) senkit nem szoptattak, én mégis a második gyrekemet szoptataom 19 hónapja.
a fiam 21 hónapig szopott.
előző
viszont az anyukám (1946-ban születetet) 2 és fél éves koráig szopott.
"hogy mért pont egy bababoltos mondja..." Az eladás a szakmája, nem a szoptatás. És a tápszert, bébikaját is ő akarja eladni neked, míg a szoptatásból semmi haszna.
Anyám 3 hónapig tudott engem szoptatni. Én 7 hónapja szoptatok és anyatejleadó vagyok. A sógörnőmnek csak 2 hónapig volt teje, míg az anyja anyatejleadó volt. Nincs összefüggés.
Hogy nem ért hozzá, azt ez is bizonyítja: "Volt teje csak annyira híg volt szinte víz, hogy nem sokra ment vele." Az elsőtej mindenkinek híg...
A butaság és a tudatlanság szerintem nem ugyanaz. Arról nem beszélve, hogy van, aki a meglévő lehetőségek ellenére, kvázi direkt tudatlan marad (akar maradni), más pedig önhibáján kívül.
Nem tudom, pontosan mi volt anyumék idejében, de az biztos, hogy akkor az volt a norma, hogy 3 óránként szoptatunk és korán hozzátáplálunk. Ez önmagában hordozta a gyors elapadást, szinte törvényszerű volt.
Aki ennek ellenére mégis tudott "rendesen" szoptatni, annak nagy szerencséje volt, minden értelemben. Vagy megvoltak a helyes információi, vagy szembe mert menni az akkori általános felfogással, inkább mindkettő.
Nem mondom, hogy ez ne lett volna egyéni felelősség is, de elég keveset lehet akkor tenni, amikor szinte mindenhol (de szószerint) a "rossz" információkhoz lehet csak hozzájutni. Nem volt szinte szakirodalom sem, vagy ami volt, az olyan is.
Ma már annyiban jobb a helyzet, hogy aki akar, az elméletileg meg tudja magának keresni/találni a szükséges infókat - de az össztársadalmi megítélés még mindig nem az igazi.
Köszönöm a válaszaitokat.
Bár a tudatlansággal nem értek egyet, 20éve édesanyám próbált engem is szoptatni, de nem ment, nem előtej volt, mert "szenvedett vele" 1,5hónapig, de üvöltöttem, mert nem volt elég.
És akkor íratott ki tápszert...
De még egyszer mindenkinek köszönöm, remélem hogy legalább fél évig tudom majd szoptatni a kisfiamat.
Én is azzal értek egyet, hogy 20-30 évvel ezelőtt egyszerűen nem volt divat megküzdeni a szoptatási nehézségekkel, ma meg ellenkezőleg, már szülés előtt ezen "görcsölünk", hogy jaj, mindenképpen mennie kell. Én is szoptatás -párti vagyok, de károsnak tartom a szakkönyvek halomra olvasását és a gátlások gyűjtését már a terhesség alatt is.
Az én anyukám sem tudott szoptatni, négy gyerekéből egyikünket sem. Mondták neki már a kórházban, hogy nem fog menni. Én meg tejadó mama vagyok. Édesanyámtól örököltem a nagy mellemet, tök egyforma cicink van, nagy lapos mellbimbóval. Nem akarom neki bolygatni, de szerintem ez lehetett a gond nála, nekem is meg kellett küzdenem az elején, segítség nélkül és fel sem merült bennem, hogy nem fog menni és szerencsére nem tudtam előre, hogy a mellem alakja gondot okozhat.
Ezt meg, ugye, hogy az anyatej "rossz",meg híg, hát igen, ilyet is csak régen szoktak mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!