Miért jó az igény szerinti szoptatásban ez?
Mármint az iszsz szoptatást értem, hogy rendes dolog, hogy nem hagyjuk éhezni a gyereket.
De sokszor olvastam itt is, meg kismama fórumokon is, hogy:
“Ez ilyen, ki kell bírni, az enyém is egész nap mellen volt”
“Rakd mellre ha sír, mert negyedik trimeszter, neki most még minden új, fázik, fáj a hasa, éhes a magzati kor után te vagy a biztos pont”
Ezeket a tanácsokat szerintem a kezdő szülők többsége úgy értelmezi, hogy rakd mellere, ha sír, függetlenül attól, hogy mi baja van, és ezeknél a tanácsoknál viszonylag ritka az olyan leirás, hogy “derítsd ki miért sír, hárítsd el azt, majd ha nem megy rakd mellre, hogy tudja ott vagy”. Helyette mindig az érződik számomra, mintha azt sugallnák, hogy bármi baja a gyereknek etesd meg.
Mármint felnőttként gondolj bele milyen furcsa lenne:
Éhes vagy: egyél
Fázol: egyél
Fáj a hasad: egyél
Álmos vagy: egyél
Meleged van: egyél
Unatkozol: egyél
Magányos vagy: egyél
Biztos, hogy ez az iszsz szoptatás, hogy minden esetben mellre kell rakni a babát?
Mondjuk, ha fázik, akkor miért nem adunk inkább rá egy réteg ruhát?
Vagy ha álmos, akkor miért nem próbáljuk elaltatni (besötétíteni, bekapcsolni valami fehér zajt stb.)
Ha fáj a hasa, akkor miért nem büfiztetjük inkább ráetetés helyett?
Vagy csak ennyire bénán fogalmaznak a válaszolók?
8, én is próbálzam a büfiztetŕst, az első 4-5 hétben nagy ritkán sikerült, pluszban annyira mohón evett hogy sok levegőt nyelt, hiába próbáltam akármilyen technikát. Mi is próbálkoztunk infacollal vagy mi a neve, de nem jött be,de 6 hetesen végre tudott büfizni. ( a büfin kívül mástól is fájhat a pocija) .
Szerintem baba függő mi válik be altatásnál, ismerősnél bevált a cicin alvás, nálunk nem. Abban igazad van hogy ha nem tud elaludni hajlamos túlenni magát, mert újrakezdi az evést,de hidd el eljutott az agyamig hogy altassuk más módszerekkel. Egyelőre nincs csodafegyverünk, próbálkozunk.
Egyébként én ténylég nem értrm hogy lehet máshogy szoptatni , a szüleim generációja is nyomja a 3 óránkénti etetést. Én nem tudom hogy oldották meg de nekem 2 óránként legalább éhes volt főleg az első 6 hétig. És az tényleg evés volt. Emelett sokszor csak elmolyolgatott a cicin. Mondtam hogy aki akar idejöhet és halgassa az egy órán át hogy ordít az éhségtől. Azt meg nem akarom hogy mrgtömjem cumisuvegbol mint a libát csak azért hogy k.ssoljon. Nem értem miért kéne éhen hagyni. Ha megnyugtatásra kérte nekem is eszembe jutott hogy ringadsam, dúdoljak, babusgassam de baromira nem érdekelte, semmi nem használt. Maradt a cici. Szerintem a tápszeres vagy cumiból etetett baba is túlfáradhat, ez nem a cicin múlik.
#4 Mi amúgy néztük be azt, hogy fázik, sőt az első héten pukitornáztattuk a férjemmel büfiztetés helyett majdnem egy napot.
Nem tartom hülyéknek az iszsz anyukákat. A kérdésekre válaszolókat tartom megszállottaknak/meggondolatlanoknak, akik olyan félreérthető és meggondolatlan válaszokat adnak, iszonyú agresszíven és körültekintés nélkül, mintha bármi fontos múlna rajta, hogy valaki iszsz szoptat vagy tápszerezik (és igen, iszsz párti vagyok normális keretek között).
#11 Nekem amúgy nagyim azt mondta, hogy az elején 2 óránként szoptatsz, nem három és azt húzod ki 3 órára.
De mondjuk hozzátette (nem ezekkel a szavakkal), hogy ő is iszsz szoptatott amíg otthon lehetett és nem a gyárból kellett kijárnia.
Basszus még az alapvető fogalmakkal se vagy tisztában…
„ hogy valaki iszsz szoptat vagy tápszerezik (és igen, iszsz párti vagyok normális keretek között).”
Nyilván nem tudod, de tápszerezni is lehet igény szerint, mint ahogy időre szoptatni. Azt meg nem is értem miért vagy ennyibe belebuzulva a böfiztetésbe. Nem találtad fel a spanyol viaszt ezzel, a legtöbb anyuka böfizteti a babáját.
#14 Az azért megvan, hogy az iszsz igény szerinti SZOPTATÁST jelent ugye?
Amúgy meg arra utaltam vele, hogy pl. ISZSZ esetén azért rakod mindenért is mellre a gyereket, “hogy beinduljon a tejtermelés”. Hidd el tisztában vagyok vele mi az ISZSZ. A védőnőm is ISZSZ párti, a kórház meg ahol szültem a la leche liga elveit követi és voltam néhány szülésfelkészítőjükön.
#15.
1. Igen, szoptatás. És nem ETETÉS! Kevered a két fogalmat.
2. ISZSZ esetén azért rakod mindenért is mellre a gyereket, “hogy beinduljon a tejtermelés”.
Tévedsz, nem azért. Hanem azért, hogy biztosítsd számára az igényelt testközelséget. Igen, cicivel a szájában, mert a kisbabák még orálisan fixáltak.
Nemtudom, mit olvastál/hallgattál, de hogy súúúlyos szóvegértési/értelmezési problémáid vannak, az biztos, nehéz lehet így boldogulni az életben. Talán ezért is élsz itt Gyakorin és tettél már fel 600+ kérdést.😉
Előrebocsátom, nálunk nem lehet iszsz-ről beszélni, mert szoptatás után lehetőleg várok legalább 45 percet a következővel, mert mindkét gyerekünk hasfájós (volt). Így a komfortszoptatás korlátozott. De az órára sem vagyok rákattanva. Ha úgy látom, hogy éhes, megetetem. Ha már egy órája szopik, akkor sem szedem le magamról.
A büfiztetés segíthet, de sokszor nem oldja meg a problémát. A kisfiunkat például semmilyen pózban nem sikerült megbüfiztetni, a szelek viszont bántották. A húgocskája pedig hiába büfizik, akár többször is, szintén szélgörcsöl. Az elején nehéz dekódolni, hogy mi a baja a babának, de - gondolom - aki iszsz, az is használja az eszét, hogy cuppog->éhes, nagyot rottyantott->tisztába kell tenni. Természetesen vannak nehezen eldönthető esetek, de nekem eddig mindkettő csak akkor akart szopni, ha éhes volt vagy ilyen jellegű megnyugtatásra vágyott, utóbbit mondjuk sokszor ki lehet váltani mással is (pl. ringatás). Ha valami nyűgje van, akkor hiába próbálom szoptatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!