Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Akik csakis a baba érdeke...

Akik csakis a baba érdeke miatt szoptattak egy darabig, azok meddig tették? Hogyan csinálták? Szoptatták vagy lefejték a kezdetektől, hogy szokja a cumisüveget?

Figyelt kérdés

Külföldön élünk, itt 6 hetet adnak szülés után, ha nem megy valaki vissza dolgozni, értelemszerűen elveszíti a munkáját. Én egyelőre igaz nem dolgozom, de mindenképpen szeretnék, nem ülhetek otthon 1-1,5 évig, illetve a férjem válláról is le kell majd vennem némi terhet. Hogyan csinálják ezt az anyukák? Hogyan lehet kivitelezni? Főleg, ha egy cicifüggő lesz a gyerekből? Ki hogyan csinálta?

U.i. Nem titok, csak a baba egészsége miatt megyek bele a szoptatásba, itt senkit se érdekel, hogy mit csinálok, önszántamból akarom, de már előre félek, hogy mi lesz, ha nem fogok tudni pár hónapon belül (miután a baba megszületett) dolgozni menni. Az ismeretlentől félek, magától a szoptatástól is. Fogok járni szoptatós kurzusra, de ott magáról a mit hogyan kell csinálni lesz szó, tehát a fizikai részéről.

2022. febr. 17. 20:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Ahol én élek 12 hét van. Ha szoptat az anya van egy nagyobb szünete, haza tud menni megszoptatni. Amúgy az a jellemző, hogy anya kiesik a munkából. Én szerencsés vagyok, mert kaptam fizetés nélküli szabadságot és kijövünk egy fizetésből, de nagyon nehéz lehet azoknak akik ezt nem tehetik meg. Lehet nálatok is van ilyen lehetőség érdeklődj utána.
2022. febr. 18. 08:51
 12/17 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem a reális minimum 1 év otthonlét a babával. Szoptatás, fejlődés, kötődés és mindenféle szempontból. Nálam is 1 év a lélektani határ a szoptatásban és sosem azért tettem, mert nekem az hú de jó volt, hanem mert úgy éreztem, hogy amíg megy, addig ez a természetes és ez szolgálja az igényeit. Ha nem ment volna, akkor viszont nem éreztem volna rosszul magam a tápszer miatt sem. Ez nem egy olyan dolog szerintem, amiből lelkiismereti kérdést kell csinálni, majd hozza az élet hogyan jobb. Nekem a fejés macerásabb volt, mint cicire tenni. Kétség kívül gyorsabban ment, de utána mosogatni, sterilizálni, stb. Hát nem tudom. Vannak ősanyák, akiknek ez egy csodálatos időszak. Néha én is elgyönyörködtem a gyerekekben cicizés közben, hogy milyen meghitt és szép dolog ez. De azért az esetek 90%-ában inkább egy "szükséges rossznak" éltem meg.
2022. febr. 18. 09:54
 13/17 anonim ***** válasza:
71%
Itt ahol mi élünk 3 hónap a szülési szabadság. Maximum 10 hónapot lehet egyben távol (akkor nem veszití el a munkát), de ugye 3 hónap után már nem jár pénz. A legtöbb anyuka hetente 2-3 napot dolgozik. Úgy oldják meg sokan, hogy amikor otthon vannak szoptatnak. Amikor az Au-pair/ Tagesmutter/Nanny van a gyerekkel, akkor pedig cumisüvegből kapja a tejet, amit az anyja lefej. Néha tápszert kapnak. Kita-ban nehezebb. Ott a legtöbb csak tápszert ad (akikkel beszéltem ott 10-ből 8-ban ez a szokás). Az anyukák nappal többször kimennek fejni. Van olyan, akinek pár utcányira van a gyereke. Ő például 2-3 óránként átmegy szoptatni 15 percet (amikor a Tagesmutter szól neki, hogy éhes a gyerek). Cserébe az ebédszünete rövidebb és tovább van bent egy órával. Viszont ehhez egy jófej munkáltató is kell.
2022. febr. 18. 12:00
 14/17 anonim ***** válasza:
72%

Barátnőm külföldön él, neki se volt hosszú a szülési szabi. Ha otthon van, szoptat, amúgy meg feji a tejet. A cumisüvegen kívül van más eszköz is, nézz utána, de sok baba simán elfogadja az üveget és szopik is.

Én leadásra fejek mert sok a tejem. Azt tudom tanácsolni, hogy használj gépi fejőt, ha pedig abból csak 1 melleset tudsz venni, vegyél mellé egy szilikon mellszívót (pl. lansinoh, ilyen kancsószerű). Mikrósterillel nem nagy kunszt a sterilizálás, napi 1x berakod, amúgy külön kefével, külön tálban mosogatsz.

2022. febr. 18. 14:13
 15/17 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, válaszokat. 😊👍

Csak amiatt érdekel, mert jobb előre gondolkodni, nem mikor a baba megszületett vakarózni, hogy akkor mi is legyen? Attól tartok pl, hogy nagyon cicis lesz és nem fogadja el a cumit majd. Teljesen meg lesz kötve a kezem, onnantól kezdve nem lesz további tervezés. Gondolom az ilyesmire előre gondolni kell és szoktatni hozzá a babát (úgy értem, hogy nem csak 100%-ban a mellemből jön a táplálék).

2022. febr. 18. 14:41
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Én Hollandiában születtem. Engem szoptatott anyum, de fejt is. Részmunkaidőben ment vissza dolgozni, addig apum a lefejt anyatejetet adta, anyum pedig a nap többi részében hagyományosan szoptatott. De ha félsz tőle, hogy nagyon cicis lesz, szerintem inkább fejj, max ha nem lesz tejed, ott a tápszer, de legalább a cumisüvegből ivást szokja meg.
2022. febr. 18. 15:27
 17/17 anonim ***** válasza:
Az nem valószínű, hogy csak a mellet fogadja el, főleg ha kezdettől kap más módon is enni. Meg ez is olyan, hogy az éhség nagy úr, ha nem vagy elérhető, enni fog másból is előbb-utóbb. Inkább azzal lehet gond, hogy a szopihoz válik lustává az üveg miatt. De ez meg nem indok arra, hogy meg se próbáld a szoptatást.
2022. febr. 19. 14:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!