Mennyi idő, mire leszokik a szoptatásról?
Fiam 13 hónapos, már nagyon elegem van a szoptatásból. Voltak már holtpontok, de most már tényleg elég. Nagyon igényli, hogy szoptassam. Tegnap éjjel alig tudtam aludni, mert folyton rajtam volt, amint arrébb raktam, kelt sírva. Nem újdonság, mindig erről szól az éjszaka. 8 hónapig bírtam, hogy a saját ágyában aludt és keltem hozzá éjjel és próbáltam visszarakni, de aztán már nagyon fáradt voltam, bekerült közénk és csak rosszabb minden. Szeretnék már aludni este és szeretném visszakapni a mellemet, hogy ne csak a fiam cumija legyen. Ma délután is elaltattam végül cicin, kijöttem, szokásához híven 20 perc múlva sírt, hogy hova tűntem és ott elpattant nálam valami, nem adtam neki a cicit, csak mellé feküdtem, hogy aludjon. Persze nem aludt, sírt, nyűglődött 2 órán keresztül, dörzsölte a szemét, de nem aludt. Jó kis délutánunk és esténk lesz... akkor alszik kb. 3 órát, ha közben szoptatom.
Szóval hallottam, hogy ez csak drasztikusan megy, nem fokozatosan. Többé nincs cici és pont. De mennyi idő alatt áll át? Hány szörnyű éjjellel és nappal számoljak? 1 hét alatt pl. megszokja? Azért húztam eddig, mert van egy iskolás nővére, meg egy dolgozó férjem, ők is hallgathatják majd egész éjjel.
Csak úgy nagyon sokàra
Nálunk 2,5 évesen is egy komoly döntés ès elhatàrozás előzte meg, aztán a hiszti tűrése
1,5 èvesen màr nagyon elegem volt pedig belőle
Pont hogy fokozatosan megy, nem pedig egyik pillanatról a másikra! Egyesével kell a szoptatásokat kivezetni. Először azt, amelyiket a legkönnyebben el tudja engedni. És kitartani. Két nappal később egy újabbat kihagyni. Ha jól értem, nálatok egész éjjel mellen van + napközbeni alváskor is? Akkor én a napközbeni alvással kezdeném. Szépen, kedvesen mondd meg neki, hogy ennyi volt, neked ez már fárasztó, de ettől még ott vagy mellette, szereted, stb. Ekkora gyerekkel is meg lehet (és meg is kell) beszélni már a dolgokat. Értse, hogy mi miért történik, ne érje váratlanul.
A másik, amit érdemes kipróbálni, hogy változtattok a rutinon, pl. máshol altatod napközben, mint eddig, hogy ne kapcsolja össze a szoptatással; este pedig a férjed altathatná. Tőle nem fog mellet várni.
Az én babám átszokott tápszerre, így fokozatosan leszoktunk a szoptatásról, egyszer csak elutasította. Fél éves korában részmunkaidőben elkezdtem dolgozni. Pár hétig még jól is működött, hogy indulás előtt megetettem, majd kapott valamit uzsira/tízoraira, majd hazaérve megint szoptattam, de aztán jött a fogzás, sokszor evett keveset, muszáj volt a férjemnek tápszerhez nyúlnia, így szokott át. Nem bántam, mert én is úgy gondoltam, hogy egy éves koránál tovább nem szeretném csinálni.
Az éjszakákat viszont nem alussza végig még így sem. Lassan 11 hónapos, de 1-2x még mindig kér enni (de legalább tud adni neki a férjem is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!