Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Kismama vagyok. Anyukámmal...

Kismama vagyok. Anyukámmal szó esett a szoptatásról. Neki nem volt teje és anyai ágon mamámnak sem, de viszont apám anyukájának meg volt rendesen.Kérdesem: Ez örökletes dolog hogy az én babámat nem fogom majd tudni szoptatni?

Figyelt kérdés

2022. jan. 9. 17:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
94%

Sok tényezőn múlik. Régen ahogy írták, 3 óránként és max 20 perc. Én is ezerszer legalább hallottam ezt a jótanácsot, meg ha sokszor szoptatok felázik mellem meg rengeteg ilyen tévhitet. Én igény szerint szoptattam, mindenki hülyének nézett a rokonságban (azt hozzáteszem, hogy igen, az elején kb 1-1,5 óránként evett, majd 2-3 hónaposan beállt neki 3órára magától. Az eleje "szívás", akkor tényleg szinte non-stop mellen van), azért is mert nem adtam cumit. Meg így "felszoktatom" és sose tudom letenni majd (mondjuk a cumisüveghez is fogni kell a gyereket 😅). A családunkban "senkinek sem volt teje". Most van kisbaba a rokonságban, most ő hallgatja ezeket, ahogy beindult neki most úgy apad el, mert "nem szabad sokat hagyni szopni", így nem is lesz. A tej nagyrésze szoptatás közben termelődik, nem tejtároló szerv (felgyűlik benne, de a nagyja az közben termelődik) hanem tej termelő.

Persze van, aki ha a feje tetejére állna akkor sem lenne, a tápszert erre találták ki, semmi baja sem lesz tőle. De sokszor a tévhitek meg a régi tanácsok miatt kezd apadni.

2022. jan. 9. 18:30
 12/20 anonim ***** válasza:
72%
Nekem nem igen volt tejem erre az is rá segített, hogy a kórházban állandóan rám voltak szállva, csak én nem tudtam szoptatni. Szóval jól rá stresszeltem. Anyukámnak rengeteg volt, 3-an vagyunk tesók és mindegyikünknél legalább 3 éves korunkig volt teje. Nekem meg nem és sajnálom, hogy nem sikerült szoptatnom, de nem tehettem róla. Szóval ez szerintem ember függő.
2022. jan. 9. 18:32
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Anyámnak egy hét után elapadt a teje, nekem ugyan beindult, de teljesen rossz tanácsokat kaptam kórházba és stresszeltem, így pótlást is kellett adni. A védőnőm segítségével szaporítottuk fel a tejem, így a 8 hétre már anyatejesek lehettünk.

pl. mindenki azt mondta a kórházba az én mellemmel nem lehet szoptatni. Így erőltették a bimbóvédőt. A védőnőm pedig nagyot nézett, hogy semmi baja a mellemnek, ennél befeléfordulóbb bimbóval is lazán szoptattak nők már. És tényleg, sokkal jobb volt nélküle szoptatni és megy is a szoptatás.

2022. jan. 9. 20:20
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is a családban tápszeres volt mindenki, de anyukám mondta is, hogy miért: főzni, háztartást vezetni kellett, ezek előbbre valóak voltak, mint a gyerek, különben ferde szemmel néztek rád. Emellé már mondták mások is, hogy időre kellett szoptatni, 3 óránként. Sőt képzeljétek, a férjem anyukája adott egy 80-as évekbeli könyvet, amiben leírják, hogy éjszaka ne szoptassunk, max teáztassuk a gyereket cumisüvegből, meg hasonló dolgok. Na, hát ilyen jótanácsok mellett nem csoda, ha elapad hamar a tej. Én is igény szerint szoptattam, és még mindig szopizik a babám, 9,5 hónapos. Úgyhogy ne aggódj kérdező, nem örökletes.
2022. jan. 9. 20:42
 15/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ezek azért tényleg megnyugtató szavak mindegyikőtöktől. Meg a sok jó tanácsot is köszönöm. Eszembe se jutott pl a szoptatási tanácsadó. Eddig csak olvasgattam kérdezgettem de senki és semmi nem írja vagy mondja hogy ez örökletes. Ez csak egy saját agyszülemény. De gondoltam rákerdezek hátha ti többet tudtok. És nagyon jól is tettem. Tényleg kicsit átíródott bennem ez a dolog. köszönöm szépen nektek.🙂
2022. jan. 9. 21:01
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

A szoptatási tanácsadó nagy kincs. Mindenképp érdemes konzultálni egyel, akkor is, ha látszólag minden rendben van.

Ha teheted, menj el szülésfelkészítő előadásra is, helyi kismama csoportokban szokták hirdetni, ha van.

2022. jan. 9. 21:56
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Semmi köze hozzá.

Pl anyukám is azt hitte, hogy nincs teje..

Velem végigkísérte a gyerekek szoptatását, rájött, hogy valószínűleg semmi gond nem volt, csak nem volt elegendő információka, nem támogatta senki..

Az első növekedésugráskor pedig azt hitte nincs elég teje..

Nagyon sok hasonló eset van

Vagy jön

a “vizes tejem volt”

A”nem elég tápláló tejem volt” kifejezések, ami badarsàg..

Ha szeretnél, és nincs a babával gond, vagy épp veled( stressz mondjuk) akkor általában sikeres a szoptatás.

Nem könnyű.. sokazor kellemetlen vagy épp fáj ( mellgyulladás)

De ha megtanuljàtok helyesen, amikor nem is érzed szinte, tehát nem sebesedik miatta, mert rosszul veszi be stb

Akkor már menni szokott..

Nyugi

Ha úgy van, akkor előre keress szoptatási tanácsadót, akit más már ajánlana..

2022. jan. 9. 22:53
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Közben látom, hogy a tanácsadót más is ajánlotta.

Ha ottvagy, és bármi kérdésed van, akkor írj privátot nyugodtan nekem, szívaesen segítek, ha tudok.

1,5 különbség van a gyerekek közt.

2,5 évet szoptattam a nagyot, terhesen is

Tandem 1 évet a kicsivel.

A kicsi most 2, még kap anyatejet.

Nálam a legszoktatás a gond, abban nem tudnék segíteni🙈

2022. jan. 9. 22:56
 19/20 A kérdező kommentje:
Rendben. Köszönöm szépen feltétlenül fel fogok keresni egyet de még nagyon ráérek. Csak anyukámmal beszélgettünk és felmerült témába hogy nekik nem volt fejük és én meg tökre beparáztam.. de még korai csak 6 hetes terhes vagyok. De most valahogy olyan furcsa minden, mindenem parázok. Már így az elején. De nagyon aranyosak vagytok köszönöm szépen ezt a sok választ. 🙂
2022. jan. 11. 16:31
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan ahogy az előttem szólók írták : sokaknak azért nem volt tejük, mert 3 óránként szoptattak, köztes időben meg telenyomták őket vízzel meg teával, jóhogy nem volt akkora étvágyuk a babáknak, az anyukák mellét meg nem érte annyi inger.

Én beszereztem egy elektromos mellszívót, biztos ami biztos alapon, mert ha nincs tej, lehet azzal is szaporítani, ha meg sok van, akkor azért jó.

Ha majd jönnek az ilyen császáros szülés után nincs tej hülyeséggel (ha netán császár lesz), azt is engedd el a füled mellett, engem is császároztak, és a 3.napra gyönyörűen beindult a tejem és van a mai napig (11 hónapos a fiam, még kb. 4x szopizik naponta). Csak minél többet kell a babának mellen lenni.

Ha pedig mégse jönne össze minden igyekezet ellenére, akkor nem jött össze, nem lesz tragédia.

Jó egészséget! 🙂

2022. febr. 11. 10:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!