Az anyatejet miért mondják jobbnak mint a tápszert? Tényleg jobb a babának?
Mert azt az anyák teste kifejezetten a baba táplálására állítja össze, és a betegsegekkel szemben amivel az anya immunrendszere megbirkózik, ellenanyagot juttat át a babába.
Ezzel szemben a tápszer módosított, vitaminokkal dúsított tehén tej. Nagyon jók a mostani tápszerek, csak immunitást nem kap vele a baba, viszont ezzel szemben meg fix a vitaminszintje. Anyatejnél nagyban függ a tápanyag és vitamin tartalma attól, hogy az anya hogy eszik.
Abban ne higgy, hogy az anyatej csodaszer.
Én nem eszek egézségesen.
Sok tejterméket és édességet eszek.
Nagyon egyoldalúan táplálkozok. Akkor is jobb az anyatej vagy jobb lenne a tápszer..?
Én is össze-vissza ettem. Nem szerettem a gyümölcsöket, zöldségeket, egyoldalúan táplálkoztam. Sovány voltam, terhességgel csak a szénhidrátot kívántam, meghíztam. Gondoltam nekem nem lesz tejem, mert a családban nem igazán ment a szoptatás a felmenők közt, miért pont nekem sikerülne, kis melleim vannak, baromi érzékenyek, nem igazán hittem benne, de amit tudtam megtettem. Császárral született a kisfiam, és már aznap este volt egy kis tejem. :) 3 nap után kiengedtek minket, mert jól evett, gyarapodott, jól voltunk. :) 1.5 évig volt anyatejes, brutális hogy kicsattant a tejtől, kis dagi volt. :D
Évek múltán is azt mondta a gyermekorvos 1-1 érthetetlen betegségekor (hőemelkedés és bágyadtság, levertség, de nem volt más tünet, sose tudtam, hogy valami bujkál benne, vagy mi ez?) mondta a gyermekorvos, hogy látszik, hogy anyatejes volt sokáig (1.5 év), erős az immunja. A szervezete leküzdötte a betegségeket szolidan, nem adta magát át az igazi szenvedős betegségnek, hőemelkedéssel és 2-3 nap pihenéssel átlendült rajta és jól volt. Neki a szemén látszik ha beteg (10 éves), még hőemelkedése is alig van, évente 2x beteg, általában 3 napot van itthon és mehet suliba. Volt közel 40 fokos láza, ügyeletre mentünk, kérdezték mi baja, mondta a gyerek hogy semmi, nem érez semmit, se nátha, se fájdalom, csak érezte, hogy tüzel a teste, gyógyszer se ért semmit, a dokik vállat vontak, hogy ha jól van akkor csak lázcsillapítás. Másnapra semmi baja nem volt. A gyerekdokihoz mentünk utána, mondta hogy valószínűleg valami komolyabb vírus lehetett, amit így küzdött le a szervezete. Semmi baja nem volt másnap, mondta, hogy anyatejes volt, látszik... Hát szerencsés na. Mégiscsak jó volt az a szoptatás. :)
Nincs ennyire direkt összefüggés az étrend és az anyatej összetétele között. Relatíve állandó az anyatej vitamintartalma, ha egyoldalúan táplálkozol, akkor a baba attól még mindent megkap, amire szüksége van, max neked nem marad (ugyan terhességnél volt, nem szoptarásnál, de egy barátnőmnek folyton törtek a fogai, mert Kalciumot vont ki a csontjaiból a teste, hogy a babának adja- kb a szoptatásnál is hasonlóan működik).
Az anyatej minden esetben jobb a babának, mint a tápszer, de nyilván az sem méreg, a szülés utáni táplálásnál már több faktort is érdemes figyelembe venni, nem csak és kizárólag a baba érdekét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!