Mit jelent az, hogy a szoptatott babákba átmennek az anya antitestjei? Miért jó az?
én úgy tudom, az immunrendszer fejlődését segítik ezek az anyagok. de legalábbis az anyatej!
cserébe viszont átmegy az alkohol és a cigaretta káros anyagai is.
Akkor tulajdonképpen nem is kéne beoltatni a babámat azok ellen a betegségek ellen, amiken én már átestem?
Illetve most egy kicsit beteg lettem, vagyis torokfájás, hőemelkedés, fejfájás, lehet, hgoy így nem fogja elkapni?
Csak azok ellen nem, amiken azalatt esel át, amikor szoptatod. De ez nem jelenti azt, hogy a kötelező oltások sem kellenek, mert pl. a bcg ellen te termelsz ugyan antitesteket, de csak akkor, amikor éppen támadja a szervezetedet!
Ha megfázol, vagy influenzás leszel, attól a babád is lehet az, hiszen te is lehetsz többször influenzás. Viszont az immunrendszere így sokkal felkészültebb, kevesebb ideig tart neki reagálnia egy egy kórokozóra, így pl. egy influenza nála 2-3 nap alatt lezajlik, míg te egy hétig szenvedsz vele.
Szia!
Az újszülöttnek nincsen kialakult immunrendszere, csak kezdetleges. Ezért szükségesek neki az anyai antitestek, ezekből lesz tulajdonképp az immunrendszere.(3-4 hónapos korára)
Később is, ha az anya elkap valami bacit, vírust már akkor a szervezetében kezdenek dolgozni az antitestei, (védekező sejtjei) mielőtt a tünetek jelentkeznének. Pontosabban a tünetek már azt jelzik, hogy beindult a védekezőmechanizmus.
Ezek az antitestek eljuttatnak a babához is, így 80%ban nála nem jelenik meg a betegség, vagy jóval gyengébb lefolyású.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!