Lefagyasztott tejet szeretnék adni a babámnak. Nagyon félek, hogy megromlott. Felforralhatom? Honnan látom, ha romlott?
Első vagyok
Utolsónak: [link]
(Ez csak egy példa, egyébként szülésznőnek tanulok, ezt egyetemen tanítják, nem a kisujjamból ráztam ki)
Forralni semmiképpen nem szabad. Csak akkor derül ki, hogy jó-e, amikor felengeded. Ha darabos, savanyú szagú, akkor nem jó, de ha figyeltél a fejés közben a higiéniára és a tárolóedény is megfelelő (és a fagyasztód sem romlott el időközben), akkor kicsi az esélye, hogy romlott legyen.
Off: lehet, hogy egyre elterjedtebb a fél év (sőt egy év, mint az a linkből kiderül) a fagyasztott anyatej tárolására, de én inkább az Anyatejgyűjtő Állomás 3 hónapos ajánlásának hiszek. De, mint minden ez is hónapról-hónapra változik, nem kell ezen összekapni :)
A lefagyasztott anyatej felengedve más szagú és állagú, mint a friss, de ez nem jelenti azt, hogy romlott. (Nekem az anyatejgyűjtő még a korábban lefagyasztott tejemet is kérte, annyira nagy hiányuk van belőle, és nem szóltak, hogy rossz lett volna.) Forralni tilos, mert akkor pont azok az értékes összetevők károsodnak benne, amiktől jobb az anyatej, minta tápszer. Meleg vízbe állítva engedd fel, és így melegítsd maximum 40 fokra. Mielőtt a babádnak adnád, rázd össze a vizes és a zsíros bázist, amire a tej állás közben szétvált. A színétől, szagától, állagától ne ijedj meg: furcsa, de attól nem romlott.
Azért megkérdezhetem, hogy ha nem mered a babádnak adni, akkor miért fagyasztottad le? :-)
07:32. Hogy-hogy leadhattad a lefagyasztott anyatejet? Nekem 30 literrel volt, és azt mondták, hogy nem lehet leadni, mert ha jól tudom felmelegítik 65 fokra, és akkor a hideg a meleggel ütközik, ami nem tesz ugyancsak jót a tejnek.
Kérdezőnek: én odaadtam a lefejt tejet a kislányomnak, mivel rengeteg volt, és nem lett semmi baja, ugyanúgy megitta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!