Szoptatás kontra anyatej cumisüvegből - tényleg annyira rossz ha az anya cumisüvegből adja a tejet a babának?
A kislányunk 6 hetes. A kórházban születése után szoptattam, utána itthon is, de nagyon besárgult és mivel nem volt lehetőségem 3 óránként szoptatni, ezért fejtem a tejet és cumisüvegből adtam kb 2 hétig Neki.
Most már lenne lehetőség szoptatni mert a baba itthon van. Szopizna is, mert próbáltam ( sokan mondják hogy a cumisüveg után a baba nem fogadja el a cicit ). De megmondom őszintén hogy én már átálltam a fejésre.
Sok tejem van, tehát ha szopizna, még utána is kellene fejni, mert nem eszik annyit amennyi van. Egyszerre kb 100 millit eszik egyébként. Cumisüvegnél ezt tudom mérni, szopizásnál nem ( nincs mérleg hogy mérjük a babát etetés után ).
A melleim nagyok, ezért szoptatás közben tartottam mindig a babát a kezemben, ami fél órán át a vége felé már nehézkes. Tehát fél óra szopizás, utána még 20 perc fejés. Ez etetésenként majdnem 1 óra. És ha szopizik, akkor melltartót veszek fel előtte, éjjel is, nappal is.
De ha csak fejem és azt adom cumisüvegből, úgy könnyebb és időben is kevesebb.
Ne értsen senki félre, imádom a kislányomat és azt szeretném, ami Neki a legjobb. De az én anyatejemet kapja akár szopizik, akár cumisüvegből eszi meg. És ha etetjük, akkor az Apuka is tudja etetni, ezáltal Hozzá is jobban kötődik a baba.
Őszintén szólva én szeretném cumisüvegből, csak nem tudom, árt ez a babának? A lefejt tejet amúgy hűtőben tárolom és etetés előtt melegítem. És fagyasztom is későbbre, ha már látom hogy sok áll a sima hűtőben, mert tudom hogy csak 1 napig áll el ott.
Tehát kérdezném, hogy mennyivel rosszabb ha cumisüvegből eszik a baba?
Szia! Én szoptatok és fejek is, ez a leg időigényesebb mindkettőt csinálni! Kislányom sose evett annyit, hogy jóllakjon, gyakorlatilag egész nap a cicin lehetne ha nem adnék neki pótlást cumisüvegből. Tehát nálunk ez úgy megy szoptatok vagy 1 órát akkor amíg elpilled a kiscsaj fejek 20 percig, addigra már balhézik, hogy éhes még, akkor melegítek neki lefejt tejet. Így is majdnem egybefüggnek a szopi és etetési időszakok. Nekem is nagy a mellem ezért én ülve nem is szeretek szoptatni, csak fekve, de még úgy is fárasztó, mert az egyik kezemnek ott kell lenni, hogy kapjon levegőt is a cicitől.
Teljes mértékben megértelek! De szerintem teljesen ne térj át a fejésre, mert kell hogy kapjon ingert a melled a szopással, pusztán fejéssel egy idő után elmegy a tejed (persze erre is hallottam már ellenpéldát) + azért is szoptass mert jó érzés neked is és a babának is!
A szakmailag elismert sorrend így néz ki:
1. szoptatás
2. saját anya teje
3. donor női tej
4. tápszer
Az utolsó 3 esetben is jobb, ha szoptatásbarát módon történik a pótlás és nem cumisüveggel. (Ez akkor is így van, ha már kizárt a szoptatáshoz való visszatérés!)
Mindazon túl, amit a többiek elmondtak a szoptatás kényelmességéről és egyszerűségéről illetve az üvegezés hátrányairól (mindezzel abszolút egyetértek), ne felejtsd el azt sem, hogy a szoptatás nemcsak a babád etetését jelenti! Nem helyes, ha csak a FIZIKAI táplálás-részét tartod szem előtt.
A szoptatás a babád LELKI egészségét, megnyugvását, biztonságérzetét is szolgálja, hosszú távon pedig mindenképp erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, ami a legalapvetőbb személyes viszonyaink egyike! Ez a funkció legalább annyira fontos a babáknak, mint maga az evés!
Én semmiképp nem tartanám szerencsésnek, ha megfosztanád ettől a babádat, pláne úgy, hogy bőven lenne neki tejed és még ő is hajlandó lenne szopizni. (Olyan helyzetben vagy, amit sok kezdő és kínlódó anyuka irigyelne tőled...)
De persze az is fontos azért, hogy te is jól érezd magad szoptatás közben és erre nyugodtan törekedj is, sőt! Én is a fekve (illetve más pózokban való) szoptatás próbálgatását tudnám javasolni. Illetve bátran keress, használj bármilyen módszert, eszközt, ami a te kényelmedet szolgálja ÉS eközben lehetővé teszi a babád igény szerinti szoptatását is! Így mindketten jól (a legjobban) fogtok járni.
Én ugyan pont a másik mell-véglet vagyok, de úgy gondolom, hogy ezt a helyzetet is meg lehetne oldani, ha komolyan elszánod magad.
Kívánom, hogy hamar megtaláld magatoknak a helyes megoldást! :)
Ja igen, és szerintem sem ez a módja az Apukához való kötődés kialakításának!
A baba szoptatása (azaz 6 hónapos korig az etetése) az anyuka privilégiuma kell, hogy legyen! Az apukának ott az összes többi napi tevékenység, aminek a résztvevőjeként ő is igyekezhet kialakítani a babával való saját kapcsolatát.
Én 29 hónapja szoptatok és a lányom gyönyörűen kötődik Apához - és tutibiztos nem én vagyok itt az egyetlen ilyen anyuka. :)
"pusztán fejéssel egy idő után elmegy a tejed (persze erre is hallottam már ellenpéldát)"
Én az vagyok. :-) Nekem szaporodik a tejem a fejésre, nem megy el.
Az is igaz, hogy éjjel-nappal háromóránként alaposan kifejem, nem hagyom ki, nem adom fel.
Szia!
Nem gondolom, hogy annyira rossz, aki cumisüvegből eteti a babáját, de én is szoptatás párti vagyok. Azon kívül, hogy sokkal praktikusabb, mint ahogy már kifejtették, nekem is a lelki része jutott eszembe. Teljes mértékben egyetértek Stefix válaszával, nem is ragoznám tovább.
Ugyanakkor megértem a problémáidat, de mindenre van megoldás.
Nagy mellel praktikus lehet a hónaljtartás, akkor sem kell tartani a babát és még levegőt is kap, próbáld ki.
Az időigényességre meg csak annyit, hogy ez hamar javulni fog! Az én babám eleinte 1 órán keresztül evett, és még utána fejtem:( Aztán hirtelen átváltott félórára, 1 hónap múlva negyedórára, és most már 5 perc alatt lerendezi.
Hogy mennyit eszik, azt nem kell mindig tudni. Ha éhes még, az úgyis látszik rajta. A védőnő pedig bármikor megméri neked, akár lemehetsz hetente, hogy megnyugodj, hogy rendesen gyarapszik a kicsi.
Szóval ha egy kicsi kedved is van szoptatni, hajrá és ne add fel!
Szia.
Az összes elöttem szólóval egyet értek,de nálunk meg a gyerek nem akar szopni!!Minden létező pozt,módszert kiprobáltam,bimbóvédötöl kezve(mind a két méretüt)és egyszerüen nem.Természetesen megvettem a az itatópoharat is azzal meg a tejci nagy része az elökén landolt.Tehát jött az idegesség,hogy mért nem megy???Aztán rájöttem nincs értelme idegeskedni azóta fejem hál jó égnek van mit és kapja cumisüvegböl Avent etetövel!Úgy érzem ha tótágast állok akkor sem megy nekünk másként és ettöl nem érzem magam kevesebbnek vagy rosszabnak!
Szerintem megfogod találni a babád etetésére a legjob módot csk ne görcsölj rajta mert az meg a tejci kárára megy!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!