Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Volt / van itt valaki, aki...

Volt / van itt valaki, aki idegenkedett a szoptatástól?

Figyelt kérdés
Teljesen idegen nekem még a szoptatás gondolata is. Rosszul vagyok tőle, hogy valaki a mellemet csócsálgassa. Nagyon várjuk a babát, minden nehézséget, ami vele jár vállaltam, vállalok, de szoptatni nem akarok. Még a szülés kellemetlenségeitől sem idegenkedek ennyire. Azt sem bánnám, ha nem lenne tejem. Én is tápszeres gyerek voltam, mert anyukámnak nem volt elég teje, és semmi bajom nem volt soha. Nem voltam beteg, makk egészséges vagyok, a mai napig. Úgy gondolom, hogy a szoptatás valamilyen szinten egy elvárás, amit mindenhonnan tukmálnak a kismamákra, elvárásaik vannak az embereknek a kismamákkal szemben. Aztán szegénynek nem elég a baja, még ezen is stresszelnie kell. Aztán attól meg elapad a tej, meg a görcsölés miatt nem megy. Egy kínlódásnak gondolom az egészet. Nem akarom, hogy egész nap a mellemen lógjon a babó, hogy fájjon, begyulladjon. A mell számomra a nőiesség egyik szimbóluma, nem kaja forrás. Volt így más is? Hogy ódzkodott tőle? Vagy csak én vagyok / leszek ilyen szörnyű anyuka?
2019. nov. 12. 19:51
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
10%

Le lehet pontozni, de én sem értem azokat a nőket, akiknek nem természetes, hogy a mellükből etessék a gyereket. Így van ki találva a női test, hogy tudja táplálni a saját testéből a gyereket. Az első gyerekemet csak 2 hónapig tudtam szoptatni, nagyon nagyon depressziós lettem mikor elkezdett apadni a tejem, és mindent meg fogok tenni, hogy a másodikat legalább 1 éves koráig tudjam szoptatni.

Szerintem nagyon rossz a tápszer, rengeteg macera van vele, drága is, szóval én nagyon vágyom rá, hogy ahelyett, hogy 2 hetente elmegyek tápszert íratni, megveszem drága pénzért (hasfájós volt, receptre is 2500 Ftba került a tápszer, havi 4et megevett a gyerek), kikeverem, ahelyett csak szimplán odaadjam neki a mellem, ami mindig kéznél van, ingyen van, mindig megfelelő hőmérsékletű, és mindig tökéletes összetételű.

Ettől függetlenül nem vagyok szoptatás náci, a hideg kiráz attól, ha valaki a 2 éves toyogó, beszélő gyereket még mellre teszi, bárhol is legyenek. Szerintem az 1 éves kor ideális amíg még tényleg baba, és ezt az 1 évet mindenki ki tudja bírni. Aztán nyugodtan leszoktathatja a gyereket a ciciről, és nyugodt szívvel fekhet le, hogy ő megadta a legjobbat a gyerekének.

2019. nov. 13. 07:18
 12/46 anonim ***** válasza:
71%

"de én sem értem azokat a nőket, akiknek nem természetes"

Szerencsére nem is kell megértened, elég ha szimplán tiszteletben tartod a döntését! :) Te neked természetes, másnak nem, ennyi.

"Szerintem nagyon rossz a tápszer, rengeteg macera van vele, drága is"

Nagyon rossz...?! Hát persze, egyenesen az ördögtől való, hisz a tápszeres gyerekek egytől-egyik mind belehalnak és csak az anyatejes gyerekek képesek felnőni, ugye? Jaaa, nem. Egyáltalán nem rossz a tápszer, tökéletesen felnő azzal is a baba, semmivel sem lesz kevesebb és nem lesz hátrányosabb szoptatott társánál. Bár kíváncsi lennék mennyire lennél felháborodva, ha nincs tejed és tápszert sem kapnal, mert az olyan "nagyon rossz"... Éhenhalni biztos jobb lehet.

Sok a macera és drága??:D Hát ez jó, miért talán a szükséges gyerek holmik megvásárlása, a baba öltöztetése, pelenkázása, majdan iskoláztatása, etetése, úgy összességében az ellátása nem drága? Akinek már egy tápszer is drága, az nem tudom mire számított. Hogy majd 2 Ft-ból fel lehet nevelni a gyereket és semmi macera nem lesz vele...? A gyereknevelés alapjaiban egy "macerás" dolog, rengeteg stressz, feszültség, idegeskedés, nem alvás stb stb. A tápszer elkészítése meg ára a legkevesebb..

2019. nov. 13. 07:56
 13/46 anonim ***** válasza:
67%

Igen, drága és macerás a tápszer, a szoptatáshoz képest. Én már csak ilyen spúr vagyok, a saját kényelmem miatt, baromira nem érzem jónak, hogy kiadok havi 10+ezer ftot a tápszerre mikor azt a pénzt berakhatnám a gyereknek egy számlára. Ha csak egy évig tápszerezed a gyereket 120ezer ftot veszel el úgymond tőle.

És légyszíves ne keverd össze azt, akinek azért kell tápszereznie a gyereket, mert éhen halna máshogy, azzal, hogy valaki azért nem szoptat, mert nincs kedve.

Mint írtam énis tápszereztem a gyereket, felnő ígyis, de ha lett volna választásom, biztos, hogy nem a tápszert választom, mert baromira fájna a szívem azért, hogy havi 10ezer ftot kiadjak a tápszerre, mikor ott van a tejem, ami ingyen, bármikor elérhető számára, csak nem akarom odaadni neki.

És azt sem írtam, hogy ördögtől való a tápszer, de az anya tejhez képest rossz. Ez tény és való. Drága, sok a macera vele.

El fogadom, ha valaki a tápszert választja a szoptatás helyett, mert mindenkinek egyéni döntése mivel eteti a gyerekét, de megérteni sohasem fogom.

2019. nov. 13. 08:37
 14/46 anonim ***** válasza:
73%
Sok esetben nem is jó az anyatej. Sógornőm lánya MINDEN alkalommal sugárban hányta vissza az anyatejet, 1 hónapig kórházban volt annyira lecsökkent a súlya, a tápszer mentette meg (humana babyfit azt hiszem). Egyik barátnőm kisfia meg szoptatások után rendszeresen vért hányt, neki is csak egy speciális tápszer lett jó. Igen, ők 100 évvel ezelőtt valószínűleg meghaltak volna(pedig szoptatva voltak) , még jó hogy a 21. században élünk és nem kell ilyen tragédiákat átélnünk. Úgy utálom mikor ezzel a régen minden más volt hülyeségekkel jönnek. Régen 4ből 1 nő belehalt a szülésbe, és 3 gyerekből 1 nem érte meg az 1 éves kort se. És még lehetne folytatni, de semmi köze a témához. Én csak 6 hétig szoptattam, nem volt jó, napokig fájt, többször begyulladt a mellem, belázasodtam minden héten. Elegem lett, adtam tápszert. Megváltás volt.
2019. nov. 13. 08:39
 15/46 anonim ***** válasza:
17%
Utolsó!Ilyen baromságot sem hallottam még hogy sok esetben nem jó az anyatej.Ezt te sem gondolod komolyan.Ott már valami más lehetett a probléma,ha kihányta az anya tejet a baba.
2019. nov. 13. 09:28
 16/46 anonim ***** válasza:
81%
Akkor eléggé szűklátókörű és tudatlan vagy.
2019. nov. 13. 10:12
 17/46 anonim ***** válasza:
87%

De te miért foglalkozol azzal, hogy kinek mi a macerás és kinek mi a drága? Lehet hihetetlen, de nem mindenkinek okoz anyagi problémát/nehézséget plusz havi 10 ezret kifizetni… És tudod inkább havi tízezer, semmint idegenkedve, undorodva és fájdalmak között etessem a gyereket! És ez nem a saját kényelmem, szimplán csak attól mert szültem, még én is számítok és nem kell tönkre menjek lelkileg, csak mert magamra erőltetek valamit, ami egyrészt borzasztó kellemetlen és fájdalmas, másrészt ami miatt napi szinten szenvedek és rosszul érzem magam.

Vicces, hogy állítólag te „elfogadod”, ha valaki nem akar szoptatni mégis odaböfögöd, hogy a saját kényelme miatt.. Az a saját kényelme, hogy nem akar belerokkanni valamibe, amitől a szőr áll a hátán?? Hogy nem akar emiatt pl depresszióba esni? Csak, mert a legjobb barátnőm így járt, mindenki sulykolta belé, hogy de kell, de kell, pedig őt a hideg rázta az egésztől. Az lett a vége, hogy pszichológushoz kellett járnia, mert annyira belenyomorodott abba, hogy szoptatnia „kell”.

Egyébként mutasd már meg hol írt bárki olyat, hogy „nincs kedve” szoptatni? Innen is látszik, hogy a francokat fogadod el, totál elítéled. A kérdező sem azt írta, hogy nincs kedve, szóval ne sarkíts már! Mielőtt ítélkeznél mások felett, kicsit gondolkozz.

Neked baromira fájna a szíved 10 ezer ft-ért, másnak pedig megér ennyit az, hogy cserébe ne legyen feszült, fájdalmas, kínszenvedés az etetés. Kinek mi.

Szerinted! sok a macera vele, sokak szerint meg nem. (szóval ne beszélj tényekről) 2 perc alatt el lehet készíteni meg kb ennyi idő a cumisüveget is elmosni, tehát tényleg nem értem mi olyan nagy macera ezen.

Azt meg ki ne találjuk már, hogy aki tápszerezi a gyerekét az konkrétan pénzt vesz el tőle..:D Jó ég. De te aztán annyira nagyon elfogadó vagy. Hogyne.

Bár mondtam, nem kell megértened, elég ha az érti, aki így döntött!

2019. nov. 13. 10:14
 18/46 anonim ***** válasza:
86%
Én nem értem, hogy milyen zavar lehet egyesek fejében, hogy a tápszeres etetést már majdhogynem veszélyeztetésként kezelik. Nem kis fényevőt csinál senki a babából, hanem táplálja a gyereket. Az ég világon semmi baja sem lesz a tápszeres gyereknek. A férjemet nem is lehetett szoptatni, mert allergiás volt, kipattogott és görcsös hasmenést okozott neki az anyatej, az akkorihoz képest is speciális tápszert kapott. Sosem beteg, még csak nem is náthás, nem adhd-s, nem autista, ellenben az egyik legintelligensebb ember, akit ismerek. Én azért nem szoptattam sokáig, mert nem tudtam, de legalább az én fiam sem ordított a fájdalomtól minden etetés után. Biztos egy szörnyeteg vagyok. Pedig a kezdeti ellenérzések után még szerettem is volna. Aki meg ilyen szinten mászik bele más privát dolgaiba, hogy számon meri kérni, hogy szoptat-e az ember, az nem tudom, hogy mit képzel magáról, de nagyon sajnálom a gyerekét, hogy olyan anyja van, aki egy intoleráns, egoista majom.
2019. nov. 13. 10:59
 19/46 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat! Megnyugtató, hogy más is küzdött ezzel. Érdekes volt olvasni egy - egy kommentet. Aki mellfájdalomról, gyulladásról írt, azt szinte átéreztem.

Valaki írta, hogy rosszul volt, hogy el kellett vonulnia szoptatáskor, meg mások nézték hogy szoptat. Ezzel az érzéssel teljes mértékben azonosulni tudok. Mert az olyan természetes, hogy előkapja az ember a mellét. Én azt is gusztustalannak tartom, ha valaki közterületen, a világ szeme láttára szoptat. Senkire nem tartozik az, miért kell nekem azt látni? Aztán én vagyok a bunkó paraszt, hogy az élet egyik legcsodálatosabb dolgát így megszólom. Fenét csodálatos. Gusztustalan. Múltkor az egyik bevásárlóközpontban láttam, szoptatott egy padon a nő, előkapta a hatalmas mellét, amin egy hatalmas fekete folt volt (mellbimbója) majd tömködte a gyerek szájába, közben folyt ki belőle a tej. Na ez aztán csodálatos.... Gyomorforgató volt. A másodperc töredéke alatt zajlott le mindez, és annyira kitöltötte a teret, hogy hiába nem akartam látni, mégis végig kellett néznem. Nem tudom hány ember gondolta akkor úgy - azok közül akik látták-, hogy ez csodálatos.

Summa summárum, egyetértek azzal, hogy inkább legyen egy boldog, kiegyensúlyozott anyukája egy gyereknek, mint egy boldogtalan, feszült, aki csak az elvárásoknak akar megfelelni. Hála Istennek nem 100 évvel ezelőtt élünk, és a modern világnak köszönhetően lehet más választásunk is. Írták már előttem, hogy nem mindenkinek jelent gondot a tápszer megvásárlása. Nos, én sem gondolom, hogy azon a havi 5 - 10 ezer forinton fog múlni a dolog. Az meg, hogy elveszem a gyerek elől a pénzt, meg gyűjthetném neki a tápszer árát stb., butaság. Mindene meglesz, semmiben nem fog hiányt szenvedni, sőt! Kapni fog egy kiegyensúlyozott, stressz mentes anyukát is.

Még egyet kérdeznék tőletek. Ezt a szoptatás dolgot a kórházba vonuláskor kell közölni az orvossal / szülésznővel / csecsemőssel? Nem tudom ki az illetékes ebben. És akkor szülés után meg sem próbálják mellre tenni majd a babót? Meg kapok majd tej elapasztó gyógyszert?

2019. nov. 13. 13:14
 20/46 anonim ***** válasza:
30%
Hát ha nem akarod, hogy a csecsemősök nagyon csúnyán bánjanak veled, amiért meg sem próbálod szoptatni a gyereked, akkor inkább az első 3 napban míg a kórházban vagy, szorítsd össze a fogad, és tedd mellre a gyereket. Utána ha hazamentetek, azt csinálsz amit akarsz, lemész a háziorvoshoz, bekamuzod, hogy nem akar a gyerek szopni, és szeretnél tejapasztó tablettát kérni.
2019. nov. 13. 13:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!