Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szobatisztaság » Nem túl korai a bilizés?

Nem túl korai a bilizés?

Figyelt kérdés
Kisfiam áprilisba lesz 2 éves,2 napja leveszi a nadrágját,pelenkát,mondja,hogy pisi,ráül a bilire,de nem pisil bele. Ma egyszer belepisilt, amikor valamiért kimentem a szobából. Mostmár próbálkozzak vele vagy korai?
2017. jan. 22. 16:29
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Ő 2.án lesz 22 hónapos. Mikor szól hogy pisi, leveszi,vagyis most már nincsen rajta pelus, olyan 4 óra óta,eddig pisilt 1* a bilibe,egyszer a végén a bilibe meg 1*mellé. Csak akkor szolt amikor pisilt
2017. jan. 22. 19:29
 12/19 anonim ***** válasza:

Jajd e kis edi lehetett,meg ari.mikor futott a.bilihez,kozben levette a pelenkajat.:)

Szerintem menni az neki.

De ha mentek valahova,erdemes.pelenkat adni ra,nehogy baleset tortenjen,ebben a nagy hidegben ,es.pl.veletlen nincs valtoruha nalatok.

Sok sikert.:)

2017. jan. 23. 09:40
 13/19 anonim ***** válasza:

*Menni fog az neki

Bocsi:)

2017. jan. 23. 09:40
 14/19 A kérdező kommentje:
Köszi,ma reggel amikor a reggelijét csináltam szintén a bilibe pisilt aztán egyszer mellé,utánna hozta a pelust hogy vegyük fel. Reggel is magátol vette le. Remélem sikerül.
2017. jan. 23. 10:12
 15/19 anonim ***** válasza:

"Csak azt nem tudom hogy akkor ha megyünk valahova s adok rá pelust nappal,akkor mi lesz a helyzet. "

Nem írtad el ezt a mondatod? ;) Tehát inkább ha már nem pelusos, de mentek valahova - nem ezt szeretted volna kérdezi? Mert máskülönben nem értem ezt a kérdésed.

"Ugy láttam,hogy akkor megy a bilihez,mikor már elkezd neki folyni a pisi."

Ez így szokott kezdődni, teljesen rendben való. Még a már nem pelusos három éveseknél -úgy értem: amelyik 3 éves már nem pelusos- is nehéz tartani, olykor becsorog nekik, amint jön az inger. Más kérdés, hogy van, amikor az óvodás szeret játszani a vizeletvisszatartásával.

2017. jan. 24. 18:41
 16/19 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam kedves utolsó,hogy,ha megyünk mondjuk a városba,akkor adok rá pelust,hogy ne pisilje össze magát.

Akkor az nem zavarja e be

2017. jan. 24. 20:45
 17/19 anonim ***** válasza:

Attól függ!

Ha már egyértelmű jelét látod, hogy szobatiszta lett napközben (otthon), akkor NEM javaslom, hogy onnantól a pelust ráadni, kivéve éjjelre, ha éjjelre még szükséges. Tehát amikor elmentek otthonról, akkor SEM javasolt pelenkát ráadni, amennyiben már szobatisztává vált otthon.

És elvileg nem létezik tényleges szobatisztaság 15 hónapos kor előtt -se nem tudatos rá a baba, se nem képes még a záróizmait közelítőleg se szabályozni-, leggyakrabban két és fél - három éves korra szokott stabilan kialakulni, de az se utal rendellenességre önmagában véve, ha csak a 4. szülinapra alakul ki. (De ha addigra se alakul ki szobatisztaság, az már problémára utal.)

(Ha meg éjjelre se kell már neki, akkor éjjelre se javasolt váratlanul ráadni onnantól.)

Tehát e téren következetesnek kell lenni, ilyen értelemben.

Vannak kivételes esetek:

- Váratlan helyzet, új állapot (pl családi veszekedés, válás, költözés stb) miatt előfordulhat visszaesés;

- testvér születése esetén is előfordulhat;

stb.

Ilyen esetekben se szabad se szidni, se büntetni, csak jelezni, hogy semmi baj, legközelebb újra ügyes leszel. (Tehát hazudni se javasolt.)

(Kína egyes részein állítólag eleve bilire szoktatják a babát születésétől, de most néztem: Ranschburg szerint az nem tényleges szobatisztaság, hogy asszociatíve összeköti a baba a bilit az ürítéssel, sokszor inkább a szülője érzékeli a baba testi funkcióinak jeleiből, ha bilire kell tenni, a kínai módszer szerint.)

2017. jan. 26. 19:10
 18/19 anonim ***** válasza:

Még én írok. Kedves kérdező, nem egészen értem, hogyan merült fel benned a kérdést, de lehet, hogy csak félreértelek.

Ha még nem szobatiszta, akkor mindenhol kell neki pelus. Nyilván.

Ha viszont otthon szobatiszta, akkor elvileg mindenhol szobatiszta. (Írtam a kivételeket.)

Persze amikor elmentek otthonról, pelus nélkül a szobatiszta gyermekkel, akkor mivel még kisgyermek, tehát a hólyagja térfogata is arányosan kisebb, hiába érzi az ingert, ő csak rövidebb ideig tudja visszatartani a pisit, mint a tizenévesek, meg a felnőttek. (A kakit jobban tudja tartani.)

Tehát ha szobatiszta lett, és elmentek otthonról, a gyermeked szól, hogy pisilnie kell, ekkor sürgősen megoldás keresel neki, pl kint az utcán egy bokorban, vagy fa tövénél megpisilteted, vagy ha van a közelben az utcán wc, akkor akár ott.

Hát igen, ha kakilnia kell, az necces, erről vannak viták szülők között is, kinek mi a praktikája, de szerencsére az a ritkább eset, ha indulás előtt kakilt a gyermek. (Valaki papírbilit visz, stb, szóval utcán kakilni, hát, a társadalom ezt ugye nem igazán fogadja el, még kisgyerektől se...)

Tehát egyik alapszabály, hogy ha elmentek otthonról, KÉRD MEG a gyermeked, hogy üljön rá a bilire / wc-re és próbáljon pisilni , kakilni, de lazán, vidáman, játékosan jelezd neki lehetőleg és úgy is érezd, mivel érzi a kisgyermeket a felnőttek lelki vibrációját, tehát ha feszülten megjátszod a jókedvűt, az nem tesz jót a gyereknek, érzi az ellentmondást, és zavarja, szoronghat ettől... Akkor már inkább valld be: "Bocs, kicsim, anya most ideges, de próbálj meg pisilni, kakilni, nem baj, ah nem megy, csak csüccs rá a bilire, ha nem megy, semmi baj, aztán indulunk, jó?" - az őszinteség még ilyenkor se szokott különösebben ártani.

Persze ha a felnőtt NAGYON ideges, akkor már jobb elfojtani azt VALAMILYEN SZINTEN. Jobb a még beszélni nem tudó gyermeknek is elmondani -sokat ért az újszülött is, az anyaméhben is tanulja a szavakat, főleg a hanglejtést stb!-, hogy "ne haragudj, anya most nagyon ideges, de megoldódik a probléma hamarosan!", pl ideges vagy, mittudomén, a férjed miatt, elmondod ezt a gyereknek, mert úgy is érzi a vibrációt benned;

DE NEM ŐELŐTTE fogsz ordítani a férjeddel. Vili? ;) Hanem hogy NE hallja a gyerek.

(Bár a visszafojtott feszkó is átragad rá, de ez inkább csak szorongást okoz neki, NEM traumatizálja viszont, mint ha anya-apa ordítana egymással a gyerek füle hallatára.)

Arany középút.

De arany középúttal kapcsolatos a következő is:

mellőzni javaslom a szélsőséges reakciót, tehát amikor időben jelez, visszafogottan megdicséred; ha indulás előtt pisilt, kakilt, szintén. De ha pl indulás előtt nem sikerül neki, nehogy megszidd! ("Na ugye, mondtam, hogy erőltesd indulás előtt, most az utcán nem pisiltél volna be" - stb , ez káros hozzáállást, ilyet NE mondj neki soha!)

Tegyük fel, bepisil az utcán. Nem dicséred meg érted, de nem is szidod le. Akár hány éves. Oka van, ha így alakult, olyan oka, amiről nem tehet. Pl szorong valami miatt. elmondod neki ilyenkor, hogy "hopp, hát ez becsurgott, kicsim. Sebaj, ruhacsere, aztán megyünk is tovább. máskor úgy is ügyesebb leszel :) "

Utána megpróbálsz rájönni az okára, miért pisilt be. Sokat ivott? Szorong valami miatt? Ha egyik se valószínű, akkor ha túl sokszor fordul elő az életkorához mérten, akkor szervi kivizsgálás javasolt, legfeljebb megnyugszol, hogy nincs szervi baja, ha negatív a lelet. Aztán szakemberhez fordulsz, h kiderítsd az okát, ha túl gyakran történik baleset, miután már szobatiszta lett.

Persze nem egyformán alakul a kakilásra ill a pisilésre nézve. Kakira szoktuk általában érteni, és napközbenre, ha külön nem jelzi az ember. A pisilés éjjelre még nem feltétlen stabil, amikor kakilás tekintetében már teljesen szobatiszta.

Teljesen normális, ha pl egy 4-4 és fél éves gyermek 1-2 hetente bepisil éjjel, vagy pl oviban csendespihi alatt de van, aki már 3 évesen is hónapokig száraz, éjjel, tehát egy idő után már nagyon ritkák a "balesetek".

De az 5. életév felé normális esetben kizárólag szorongás (vagy súlyosabb hatás pl trauma) esetén pisil be a gyermek, akár napközben is, máskülönben már éjjel is felébred arra, ha pisilnie kell és nem csorog be.

A kivételek sorát gyarapíthatja még pl lefekvés előtt túl sok víz ivása. Könnyű rálelni a kivételekre, józan paraszti ésszel végig kell gondolni, hogy érthető okokból történt-e kivétel. A kisgyermek hólyagja még kisebb térfogatú.

Én most végig az egészségesen fejlődő gyermekekről írtam, ezt jelzem, hogy teljesen egyértelmű legyek. Ilyen gyerek is szorong olykor, és bepisil OLYKOR (havonta, félévente), emiatt, 5-6, esetleg 8 éves koráig, és ha szorong, akár egymást követő napokon is. Ez természetes, de a szorongás okát persze meg kell szüntetni azáltal, hogy fel kell deríteni, mi miatt szorong, és megváltoztatni azt a körülményt.

2017. jan. 26. 19:39
 19/19 anonim ***** válasza:

Szerintem ha mentek valahova adj rá bugyipelust. Az nagyon jó találmány szerintem. Ha szól kell pisilni tudtok futni a wc-re, ha meg mégis beszalad nem fogsz idegeskedni.

Tanítsd meg neki, hogy milyen szupi ezt le fel lehet húzogatni, de megvédi ha úgy van.

Ha sikerül neki dícsérd agyon azt imádják!

Úgy is eljön az ideje ha el kell jönnie!

2017. febr. 7. 12:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!