Mennyi idősen lett szobatiszta a kislányod/kisfiad?
Kétéves kislányom egyelőre az átlagot meghaladó értelmi képességeket mutat, testileg is fejlettebb, mint a korosztálya, a szobatisztaságnak azonban leghalványabb jelét sem mutatja. Nem erőltetünk semmit, van itthon bili is, vécészűkítő is, néha kéri is, hogy ráülne, de még nem nagyon sikerült semmit beletenni.
Kíváncsi vagyok, kinél mikor következett be az áttörés :)
Kb. négy éves korig normális a szobatisztaság kialakulása. Nem mutat korrelációt egyéb szellemi vagy testi fejlettséggel sem. Egyszerűen kifejlődik az a képessége, azaz az agya azon kis szelete, amivel a záróizmait tudja szabályozni.
Ne aggódj, nem verseny ez.
Kerek egész mondatokban beszél, (rövid) történeteket mesél, pici bábukkal szerepjátékot játszik és beszélteti őket, határozószókat, névutókat, névmásokat, ragokat helyesen használ, egy-egy hosszabb gyerekdalt végigénekel, ötös számkörben számlál, nyelvileg/tartalmilag helyes többszavas kérdőmondatokat fogalmaz.
Decemberben volt a szülinapja.
Az, h a kommunikacios keszsege fejletteb az atlagnal, nem jelenti azt, h mindenben egyenloen fejlodik. Az agynak kulonboz teruletei felelosek a kulonbozo kepessegekert. Nem egyenesen aranyos a kommunikacios keszsegenek afejlettsege a szobatisztasaggal. A gyerekek max 4 eves korukig szobatisztak lesznek. Amugy meg, ha 3 evesen nem szobatiszta, akkor fel sem veszik az oviba, ha jol tudom...
Nekem 2 es fel eves ikreim vannak, ketnyelvuek, ugyh a beszed kicsit lassabban megy, de mindketten beszlnek mindket nyelven eleg jol, bar nem osszetett mondatokban es mindent megertenek mind a ket nyelven. A kislanyom masfel evesen kezdett szolni, h wc-re kell mennie es 2 eves kora elott nappal teljesen szobatiszta es csak ejszakara kell meg a pelus a biztonsag kedveert. A fiamnak nagy ritkan eszebe jut, h szoljon, de o kenyelmesebb, ugyh nala tovabb fog tartani a pelusos idoszak, az biztos. O viszont a kretiv dolgokban fejlettebb, mint a kislanyom.
Szoval nem vagytok meg elkesve :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!