Mi a legtöbb, amit egy szülő tehet a gyermekéért, bilire szoktatás érdekében?
Akkor mondom ennek a felnőtt verzióját:
A munkahelyeden a főnököd kitalálja, hogy neked minden nap 14:10-kor székletet kell produkálnod. Naponta többször lehülyéz, ha nem megy, időnként elcsattan pár pofon. Függő helyzetben vagy, máshová nem vesznek fel, a fizetés kell.
Minden nap egyre jobban rettegsz, hogy megint nem fog sikerülni, félsz az ütésektől, a kiabálásától, a szégyentől.
Mit tippelsz, hány nap alatt alakulna ki benned fóbiás félelem a WC-től és állna le pszichés alapon az emésztésed, amíg ki nem durrannak a beleid?
No, egy kisgyereknél ez hatványozottan jelentkezik, ő a bilit a rossz élményekkel kapcsolja össze, persze, hogy menekül előle. A biliből egy fenyegető szörnyet csináltatok.
Akkor is nyomást gyakoroltok rá, ami - ahogy látod - visszafele sül el.
Étkezésnél szokott ez lenni, hogy túl nagy hangsúlyt kap, aztán még kevésbé eszik a gyerek.
Kövezzetek meg. Én ezért utálom a bilit mert az egész lakásból wc-t csinál.Én azt az elvet vallom, hogy kicsit lassabban de a wc-re szokjon a gyerek. Én rendszeresen hívom muta0tom neki hogy mit kell csinálni a wc-n. Pelust kb 1 hete vettem le mert már zavarja. De bizony rajta van alvásnál és ha messzebbre megyünk. Itt a nyár most meg lehet csinálni hogy kint a kertben pelenka nélkül legyen és pl pisiljen a kisfiú úgy mint Apa állva. Találja el stb. Nekem a védőnő azt javasolta tegyek be a pelusába egy textil pelust mert az nem annyira jó nedvszívó és kicsit legyen kellemetlen neki. Mert a mai pelusok nagyon jó nedvszívók és nem érzik igaziból ha tele van a pelus.
Ha jelez a gyerkőc, hogy kezdi rosszul érezni magát a pelenkába el lehet mondani neki, hogy látod ha a wc-be menne a pisi kaki akkor nem lenne ilyen érzésed. Lehetne dicséret falat csinálni. Nálunk ez a top 1. Rajzoltunk neki egy kisfiút aki a wc-n ül és csináltunk egy táblázatot, hogy ha pisil kakil akkor rajzolunk neki egy kishajót. 10 kishajó után jár egy matrica. esetleg ez. Kezdetben akkor ha ráül a wc-re utána lehet növelni a tétet ha bele is pisil kakil.
Én mindent megbeszélek a gyerekekkel korlátok vannak neki kicsi koruk óta de ha én azt mondom nem és határozottan teszem azt akkor az 5 éves lányom és a 2 éves fiam is szót fogad. Van büntetés is pl sarokban állás nem kap meg valamit amit szeretne és tudják.
Szerintem nem kell ehhez verni a gyerekeket hogy szót fogadjanak. Viszont tudni kell határozottan bánni velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!