Körülmetélés, a szülők hibája?
Manapság sokkal kisebb problémákkal is orvoshoz rohannak a szülők mint "a mi időnkben",aztán az apró dologból nagy dolgot csinálnak.
Régen pl. nem vitték azonnal a gyereket fejlesztő tornára,elkönyvelték hogy lassabban fejlődik és ennyi(persze volt akinél igy volt,van akinél felnöttkorban jelentkezik esetlegesen hátrány)
Hogy a saját példánkat is mondjam:apa gyerekkorában,és most is hasfájos volt a tejtöl,nem adtak neki és ennyivel elintézték.Kisfiamrol kiderült hogy tejfehérje-allergiás.Nagy valoszinüséggel apánál is ez a gond,de akkoriban nem vették ennyire komolyan,viszont ha tudtuk volna mi a baja apának,akkor a kisfiam alapbol születésétől olyan tápszert kaphatott volna.
Szoval nagyjábol ennyi,igaz nem konkrétan a kérdésedre válaszoltam,de arrol is hasonloan vélekedek.Felfujják a dolgokat,nekünk doki annyit mondott hogy annyira huzzuk fel amennyire engedi a bőr,és szép lassan megoldodik majd,és igy is lett.
En kulfoldon szultem es eleg nagy problemat csinaltak abbol, hogy nem engedtem korbemetelni. Meg a 6 hetes vizsgalaton is behivtak egy kulon szobaba, hogy elmagyarazzak ez itt igy szokas. akkor mondtam a nokek, hogy nallunk meg igy kulonboztetik meg a zsido gyerekeket a keresztenyektol. A nover karibi volt...tobbet nem is kerdezett. Beirt valamit a kartonra es elengedett. En is feltem attol, hogy letapad ezert sokszor mozgattam de csak modjaval. Valaki itt irta, hogy hogyan is mukodik ez az egesz es az nagyon hasznos volt. Hogy valoban amikor elkezd elvalni a bor van alatta feheres valadek ami segiti az elvalast...stb....
A gyerekorvosunknak fingja sincs ugyhogy o azt mondta hagyjuk beken. Akikkel beszeltem a jo resze azt mondta, hogy kb 12 eves volt mikor rendesen feljott a bor...En odafigyelek ra es mozgatom mosogatjuk is....
Én még nem hallottam ilyenről, hogy körbe kellett metélni valakit azért, mert letapadt neki. Pedig sok ismerős kisfiának fütyijét kellett picit bemetszeni, akár többször is, mégsem metélték körbe...
Egyébként szerintem is jobban figyelnek az emberek rá, közben viszont csak részinformációk vannak és mindenki mást mond, máshogy kell csinálni, orvosonként is teljesen más a vélemény, mit kéne csinálni. Szóval a probléma gyökere szerintem az, hogy nincs egy egységes álláspont, mit kell csinálni, mikor kell orvoshoz fordulni, stb, szóval nem a szülők hibája...
A szülők tehetnek róla.
Nem húzogatják szúletéstől fogva a bőrt a kukin, s letapad.
Hát én erről annyit tudok, hogy se anyám, se nagyanyám nem húzogatta a kisfia kukacán a bőrt (az okokat nem tudom, de hogy nem csinálták, az tény), mi viszont csináljuk, mert így mondta a gyerekorvos. Nem tudok róla, hogy apukámnak vagy az öcsémnek ebből komolyabb gondja lett volna. De azért nem kicsit leegyszerűsítő gondolkodásmód, ha az egyik módszert kinevezzük gúnyos felhanggal "modernnek", a másikról meg feltételezzük, hogy korábban mindenki úgy csinálta.
Hogy mi a helyes, azt nekem egyébként nem tisztem eldönteni, nem vagyok szakember, mi úgy csináltuk, ahogy nekünk tanácsolták.
A kisfiamnál 1 hónapos korban megtörtént a műtét.
Az apukája és én is egyetértettünk ebben már jóval a fogantatása előtt (és az apukájánál is így volt pici korában- ő külföldi, náluk ez a természetes többmillió férfinél).
A kisfiamnak semmi gondja nincs vele, nem emlékszik rá, számára ez lesz a normális és természetes.
Itt Magyarországon, Budapesten történt a műtét, egy elismert, ajánlott, erre specializálódott sebész szakorvos végezte.
Azt láttam, hogy azok a kisfiúk, akik később, valóban eü megfontolásból mentek (nagyobb ovisok, akiknek pl. súlyosan letapadt és a műtétet javasolták a szülőknek)- sokkal többet szenvedtek, sírtak- felnőttként pedig még rosszabb lehet.
Ha a vallási megfontolásokat most nem tekintjük, én nagyon higiénikusnak tartom, és viccesen a férjemnek azt szoktam mondani, hogy "optikai tunning" :)
A világban a férfiak jelentős hányadánál elvégzik a születés után, körül (zsidó és muszlim kultúrákban teljesen evidens, de Afrikában is vallástól függetlenül általános)- szóval valószínűleg a világ férfi népességének közel felénél.
Mindenki úgy dönt, ahogy szeretne, de én nagyon örülök, hogy nem kell orvosról orvosra járni, szteroidos készítményekkel kezelni és bizony minden egyes húzogatásnál, letapadás-eltávolításnál jelentős fájdalmat okozni a kisfiamnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!