Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szobatisztaság » Éjszakai szobatisztaság:...

Éjszakai szobatisztaság: pelenka vagy ébresztgetés éjjel?

Figyelt kérdés

sziasztok! olyanok válaszát és véleményét váropm, akik hasonló problémával küzdenek: kislányom 5 éves, még sosem volt ágytiszta. Nyáron levettük a pelenkát, nem ébresztem. 6 hete minden éjjel bepisil, már elég fáradtak vagyunk mindketten az éjszakai keléstől. A kérdésem tulajdonképp a következő: adjam vissza rá a pelust, , és avárjunk egy darabig, aztán próbáljuk meg újra, és akkor nem fázna meg, mert ugye a hideg pisiben fekszik, nem ébred fel rögtön rá, mikor már igen, addigra jéghideg az egész kis teste -- vagy pedig mit csináljak?? Orvosi baja nincs, viszont a doki azt javasolta, h ne keltsem. Annál is inkább, h akkor ugyanúgy nem aludnánk, max nem kéne mosni minden reggel.. Szóval ébreszteni nem akarnám, a pelustól félek, h lelkileg nem lesz rá jó hatással, nem is nagyon akarná.. szívem szerint én mégis pelenkáznám, és várnék pár hónapot a következő próbálkozásig..

Soha nem volt száraz a pelenkája reggelre még..

Természetesen azon már túl vagyunk, h keveset igyon, pisiljen elalvás előtt, stb.. De egyéb tapasztalatokat szívesen vennék.

már ott tartok, h nevelési tanácsadóba és családterápiára is jelentkeztem, de csak 2-3 hét múlva lesz aktuális, addig is érdekelne más tapasztalata..

köszi

2013. okt. 9. 12:55
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én értem a problémádat, mert nálunk ugyanez van, csak annyi különbséggel, hogy a kisfiam még nem töltötte be a négyet. Soha, egyetlen reggelre sem volt száraz pelusa, maximum olyan, amiben kevés pisi volt. Ő is sokat iszik este, ráadásul úgy, hogy nap közben is iszik azért. Valahogy én nem értek egyet ezzel a teóriával, hogy este nem szabad már (sokat) inni adni, egyrészt, mert a kevéstől is rájöhet a pisilés, másrészt, mert egy igazi ágytiszta gyerek igenis felébred, ha pisilnie kell, ha sokat ivott este, ha keveset. Az ébresztgetésnek sem vagyok híve, ugyanezek miatt, az a gyerek nem ágytiszta, aki nem ébred fel magától, hogy pisilnie kell - legalábbis szerintem.

Szóval érdemben nem tudok segíteni, viszont nagyjából egy cipőben járunk, és nagyon kíváncsian várom, hogy nálatok hogy alakul majd a továbbiakban.

A Sinorina cseppre én is gondoltam már, talán megér egy próbát, nem tudom. Ti próbáltátok/próbáljátok végül?

2013. okt. 16. 23:42
 12/20 A kérdező kommentje:

már próbáltam beszélni vele: elég idős hozzá, én is azt gondoltam.. de mikor odakerül a sor, gogy este van és inni akar, akkor nagy az ellenkezés. már arra gondolok, h csak azért akar sokat innil, mert nem szabad. most próbálom azt, h nem tiltom, h sokat igyon, csak szépen mondom neki, h igyon nyugodtan, de próbáljon keveset. hátha így, h nem érzi, h én nagyon nem akarom, nem izgatja majd az ivás és tényleg csak annyit iszik, amennyire szüksége van.

hát majd meglátjuk.

2013. okt. 17. 07:39
 13/20 A kérdező kommentje:
ez a "próbapisilés" nekünk is bejön általában, én se engedem pisilés nélkül ágyba menni, és láss csodát, tényleg szinte mindig jön vmi, akkor is, ha azt mondja, nem kell:))
2013. okt. 17. 07:44
 14/20 A kérdező kommentje:

11-esnek írnám:

örülök, h jelentkeztél, mert nem csak arra van szükségem, h tanácsokat kapjak -bár néhány tényleg hasznos, bár szinte mindent kipróbáltam már-, inkább arra, h vkivel, akivel egy cipőben járunk (még ha a Te kisfiad 1 évvel fiatalabb is-, segítsük és biztassuk egymást:-))

ez nagyon sokat számít, hohgy kitartsunk:-))

az esti ivásról és az ébrszetgetésről hasonlóan gondolkodunk: nem hiszem, h attól ágytiszta egy gyerek, h léjjel felkeltem, és de jó, reggelre nincs pisi! engem se keltenek fel, hanem felébredek és kész. persze ez az, amihez idő kell.

este meg olyan nehéz korlátozni, ha szomjas.. az lenne a jó, h ha felébredne az ingerre, akkor is, ha sokat iszik este.. hát itt még nem tartunk..

én már egy hete használom a sinorinát, és nem akarom elkiabálni, de mintha javulna a helyzet. Az elmúlt 3 napban kibírta éjjeli bepisilés nélkül reggel h7-7ig, igaz, addigra már pisis volt, de mégis végig bírta az éjszakát, ami az utóbi 2 hónapban egyszer sem fordult elő.. úgyhogy én már ennek is nagyon örülök!! az igazi persze az lenne, ha reggel 7re se pisilne be, dehát ne legyek türelmetlen, igaz?:-)) szóval talán hasznűálni fog a csepp:-)) ha gondolod, a későbbiekben is beszámolhatok az eredményekről..

a ma reggeli eredmény az volt, h reggel 5kor még száraz volt (igaz 3kor ébredt, és elmentünk pisilni!!!), remélem, reggel 7kor is az volt, mikor anyukám keltette (én ugyanis már dolgozom, nem vagyok otthon vele). Ez most egy nagy eredmény lenne, mert ez lenne az 1. reggel, h nem kell mosnom.. és végül is 3kor felébredt, h pisilni menjen:-))

Ti próbálkoztok vmivel? még pelenkázod a kisfiad? Egy éve engem még nem nagyon izgatott a dolog, de nem is hittem volna, h még itt fogunk tartani..

2013. okt. 17. 07:51
 15/20 anonim ***** válasza:

Jaj de jó, hogy ilyen ügyes a kislányod! :) Igen, mindenképpen kíváncsi lennék, hogy a továbbiakban hogy válik be a csepp, mert akkor én is teszek egy próbát, ha Nektek továbbra is beválik.

Azt hiszem, ebben a mostaniban a legnagyobb eredmény az nálatok, hogy magától ébredt fel arra, hogy pisilnie kell. :) Remélem, reggelig nem volt már újabb pisilés.

Én még pelenkázom a kisfiamat, igen. Pont a napokban mondta egy este, hogy ő pelenka nélkül akar aludni (őszinte leszek, mivel mindig tocsog a pisitől reggelente a pelenkája, eddig egyetlen egyszer vettem le, akkor is gyorsan rákerült éjszakára). Úgy voltam vele, hogy ha ő szeretné, akkor legyen, tegyünk egy próbát. Ez este fél kilenckor volt, elég sokáig fent voltam, fél egykor még száraz volt, egykor viszont már be volt pisilve, igaz, nem sokat pisilt, de akkor is. Nem ébredt fel sem arra, hogy pisilnie kell, sem arra, hogy bepisilt, sőt, még arra sem, hogy álmában átöltöztettem, és adtam rá pelenkát.

Akkor reggel azt mondta, hogy sajnálja, hogy bepisilt (pedig nem szidtam meg érte, sőt, dicsértem, hogy milyen ügyes, hogy megpróbáltuk pelenka nélkül), és hogy próbálkozzunk tovább, de aztán aznap estére meggondolta magát, és pelenkát kért.

Egyébként ettől függetlenül én is mindig elküldöm pisilni alvás előtt, reggel pedig azonnal leveszem róla a pelenkát, ahogy felébred - főleg, mert legjobban hason szeret aludni, így természetesen kinyomódik a pelenkából a pisi, és kifolyik.

A környezetem nem nagyon ért meg, mindenki azt szajkózza, hogy már nem szabadna éjszakára pelenkát adnom, de könyörgöm, ha egyszer nem ébred fel az ingerre, akkor mi értelme van annak, hogy minden éjszaka csurom pisi legyen tetőtől talpig, és a tetejébe még meg is fázzon? Én sem örülök, hogy így állunk, nyilván egyszerűbb lenne mindenkinek, ha nem kellene már éjszakára pelus, de egyelőre ez van.

A cseppet lehet, hogy kipróbálom nála, hátha... Egyébként hogy kell használni? Valamibe bele kell csepegtetni, vagy rácsepegtetni valamire, vagy hogy? Hol sikerült beszerezned?

Kitartást Nektek, nagyon drukkolok, hogy rendeződjön a dolog nálatok!

Ja, és nagyon örülök, hogy nem vetted tolakodásnak, hogy írtam. :) Én is tudom, hogy milyen jó, ha sorstársakra akad az ember, ezért is mertem hozzászólni a kérdésedhez. :)

2013. okt. 17. 09:10
 16/20 A kérdező kommentje:

kedves "Sorstárs"!

azt hiszem, mi így élesben sok dolgot ki tudunk majd próbálni és rögtön tesztelhetjük is:-))

Örülnék, ha tudok Nektek segíteni,:-))

igen, a mai reggel volt eddig a legnagyobb ererdmény, és anyu mondta, h reggelre sem pisilt be!! én ettől olyan boldog voltam!! aki nincs ebben benne, el se tudja képzelni, mennyire embert próbáló dolog ez! kívülről annyira könnyű oszatni az észt, h "ennyi időesn már ne adj rá pelenkát stb". csak a megoldást nem mondják ezek az emberek. szerintem mi is tudjuk, h a pelus nem feltétlen a legjobb megoldás, de a megfázás, felfázáds sem lehet a helyes út!! tavaly ilyenkor voltam a Te helyzetedben, akkor megpróbáltam, többékevésbé sikerrel, nem törődni azokkal, akik kiakadtak, h én még bizony pelenkáztam Dórit. Most persze egy év elteltével én már tényleg nem akarom, de Nálad ez még teljesen normális szerintem! nekem a nefrológus azt mondta, 5 éves korig ez a probléma nem probléma.

Lelkileg nehéz ezt elviselni, főleg a család ellenvéleménye borítja ki az embert, bár nem tudom, nálatok ez hogy van, remélem, legalább a közelebbi családod nem piszkál emiatt.

Nem tudom merre laksz, én Bp. 3. kerületében, itt van patika, ahol lehet kapni. de ha felmész a [link] honlapra, megtalálod az árusító patikák listáját. szerintem érdemes telefonon előre egyeztetni, de nekem az első ben már volt, nrem is kellett sokáig telefonálgatnom:-))

úgy kell használni, hogy papírzsepire cseppentesz 20 cseppet (az utasítás kevesebbet ír, de nekem ezt mondták), ebben elég jól szétoszlik, és a feje mellé egy asztalkára tesezd. Nem szabad hozzáérnie, olyan helyre kell tenni, h ne érje el, vagy ha megérti, h nem szabad,. akkor annál jobb, minél közelebb van, m,ert a kipárolgás "gyógyít". És azt mondták, lehetőleg zárt ajtónál kell alkalmazni, ez is a koncentrációt növeli.

remélem, tudtam segíteni.

2013. okt. 17. 10:31
 17/20 anonim ***** válasza:

Én azt hallodtam egy előadáson az egyetemen, hogy addig mig a gyerek szervezetében nem alakul ki egy hormon ami besűriti a vizeletet igy tudja tartani, addig nem is lesz éjjel szoba tiszta a gyerek.

Bár ezt azért kétségbe vonom, pl. egyik ismerős fia bő másfél éves s teljesen szobatiszta, az én fiam 3 éves, s már egy éve nappal sz.tiszta, de éjjel semmi. Folyton pisis a pelus. Az esti ivásról én már leszoktattam, de még igy sem száraz a reggel a pelus.

Az meg télleg nem jó, hogy éjjel pisis ruhában alszik, úgy fel fog fázni a gyerek, hogy csak na!

2013. okt. 17. 13:02
 18/20 A kérdező kommentje:
kislányomnál ezt a hormonszintet is vizsgálták, rendben volt.. ennek ellenére egy hónapig gyógyszerezték, ami állítólag növeli a hólyag kapacitását és erősíti az izmokat. ettől konkrétan rosszabb letta helyzet, abbahagytam.. most már nem vagyiok hajlandó gyógyszert adni neki, hiszem, h csak érnie kell.. vagy lelki okai is lehetnek, arra meg ott a pszichológus, talán az is segít.
2013. okt. 17. 17:31
 19/20 anonim ***** válasza:
Írtam privit. :) (Sorstárs)
2013. okt. 18. 16:15
 20/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, a tesóm kisebbik lánya volt így vele. Ő februárban töltötte az öt évet, azaz most már 5,5 és még most is van hogy becsurran neki. 5 évesen még bőven pelenkázni kellett, egyszerűen olyan mélyen aludt hogy nem ébredt fel rá. Próbálták azt is hogy felébresztik, de akkor meg totál kómában ült a wc-n, nem csinált semmit, aztán visszafeküdt és bepisilt. Utána volt egy ilyen időszak, hogy nem adott rá a tesóm pelust, és naponta mosta a komplett ágyneműt.

Amúgy ő is egészséges. Úgy látszik, vannak ilyen gyerekek.

ja, és nappalra másfél éves kora után nem sokkal szobatiszta volt.

2013. okt. 22. 01:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!