Éjszakai szobatisztaság: pelenka vagy ébresztgetés éjjel?
sziasztok! olyanok válaszát és véleményét váropm, akik hasonló problémával küzdenek: kislányom 5 éves, még sosem volt ágytiszta. Nyáron levettük a pelenkát, nem ébresztem. 6 hete minden éjjel bepisil, már elég fáradtak vagyunk mindketten az éjszakai keléstől. A kérdésem tulajdonképp a következő: adjam vissza rá a pelust, , és avárjunk egy darabig, aztán próbáljuk meg újra, és akkor nem fázna meg, mert ugye a hideg pisiben fekszik, nem ébred fel rögtön rá, mikor már igen, addigra jéghideg az egész kis teste -- vagy pedig mit csináljak?? Orvosi baja nincs, viszont a doki azt javasolta, h ne keltsem. Annál is inkább, h akkor ugyanúgy nem aludnánk, max nem kéne mosni minden reggel.. Szóval ébreszteni nem akarnám, a pelustól félek, h lelkileg nem lesz rá jó hatással, nem is nagyon akarná.. szívem szerint én mégis pelenkáznám, és várnék pár hónapot a következő próbálkozásig..
Soha nem volt száraz a pelenkája reggelre még..
Természetesen azon már túl vagyunk, h keveset igyon, pisiljen elalvás előtt, stb.. De egyéb tapasztalatokat szívesen vennék.
már ott tartok, h nevelési tanácsadóba és családterápiára is jelentkeztem, de csak 2-3 hét múlva lesz aktuális, addig is érdekelne más tapasztalata..
köszi
Ha azt írtad volna, hogy 3 éves akkor rögtön írtam volna, hogy pelenka még ráér.
De szerintem 5 évesen már nem kellene minden éjjel bepisilnie. Èn tuti rendesen utánna járnék mitöl lehet 5 évesen ez.
Addig is pelenkát adnék rá.
Mi a helyzet a nappali vizelet tartással? Akkor is sürün megy wc-re? Gyakran bepisil? Hosszab autóúton ha nem tudtok megállni, akkor kibírja?
nem akarlak riogatni, de szerintem szervi oka lesz.
a pelenkát én már nem erőltetném.
nekem is volt vizelettartási problámám gyerekkoromban és engem anyukám ébresztett, mielőtt lefeküdt aludni, kb 11 körül
persze előfordult így is baleset, de nagyon ritkán.
nappal nem megy túl sűrűn wcre, sokáig tudja tartani.
attól kérdezném, aki azt írta, nem erőltetné a pelenkát, hogy akkor mit csinálna?? így minden egyes éjjel bepisil, felébred, fáradt. nem beszélve a különböző megfázásokról, amiket összeszedhet..
én írtam, hogy nem erőltetném a pelenkát, mert szerintem - ahogy írtad is - nem feltétlenül lenne rá jó hatással se testileg (mert nem tanulja meg kezelni az ingert), se lelkileg (hogy ő még nem nagylány)
és azt is írtam, hogy engem Anyukám éjszakánként felébresztett, megpisiltetett. nem kis áldozat, erre én is nagyon hamar rájöttem. így aztán már egyre jobban figyeltem én is az ingert, és nem tartogattam, hanem megtanultam felébredni. ez valahogy tudatalatt jött.
aztán "kinőttem", gondolom a sok úszástól, mozgástól, tornától megerősödött a hugycső izomzata is.
viszont azt nem értem, hogy nappal miért tartogatja sokáig? a sokáig az mennyi? és mennyit/mit iszik napközben, hogy tudja tartogatni?
nappal én kínálom vízzel, ha itthon van, iszik is, nem mondom , h rengeteget. Nem pisil sokszor. De este meg szomjan akar halni, már minden este vita van, h ne igyon sokat, és akkor csak azért is.. persze, hisz miért ne lehetne szomjas?
Az ébrezstésről engem minden pszichológus lebeszél, mondván, hogy azzal pont nem tanulja meg kezelni az ingert, hisezn akkor én helyettesítem ezt.. éjjel semmiképp nem ébreszteném, én is arra gondoltam, h mielőtt én lefekszem, ezzel csak az a baj, h mostanában annyit dolgozom, h miután ő ellaszik, negyed órával én is alszom, és akkor meg minek keltsem fel. ha fenn maradok, akkor másnap nem bírom a 12 óra munkát.. lehet azt kéne, de már így is nagyon fárfadt és stressez vagyoka lassan másfél hónapos kialvatlanságtól..
értem én, hogy fáradt vagy....
viszont egy próbát megér az, hogy leülsz a kislányoddal és az ő értelmi szintjén elmagyarázod neki, hogy este 7-8 óra után már ne igyon, mert akkor baleset lesz éjszaka és az neki sem jó, mert....
meg Anyának sem jó, mert....
ha napközben nem iszik sokat, akkor érthető, hogy keveset is megy wc-re és tudja tartogatni.
rá fog jönni, hogy az ő érdeke is, hogy napközben igyon inkább, mert akkor estére nem lesz szomjas.
én ezeket úgy írom, hogy velem is végigjátszotta Anyukám ezeket
és off: ő is nagyon sokat dolgozott, mert akkor egyedül nevelt kettőnket.
mindenesetre kitartást! :)
A gyermekorvos azt mondta az egyik anyukának,aki rákérdezett nincs e elkésve a 2 évesével,hogy 5 éves korra kell kialakulnia.
Ahogy olvastam,Nálatok az is a gond,hogy este sokat iszik,és nem ébred fel. Ilyenkor ha tetszik,ha nem,este nem szabad sokat inni adni neki,akár hogy veri magát,az csak hiszti!
Én megmondtam mindig a lányoknak,hogy este van,ilyenkor keveset iszunk,nehogy bepisiljünk este. Közvetlen lefekvés előtt pedig pisilés,ha nem kell,akkor próbapisi. Az esetek 99%-ban pisiltek akkor is,ha nem kellett :-)
Megértették,és nem volt baleset!
Tekintve,hogy folyamatos a bepisilés,valószínű,hogy azért nem ébred fel,mert nappal nagyon lefárasztotta magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!