Honnan ered az a tévhit itt, hogy a szobatisztaság 5 éves korig kell kialakuljon?
Már több válaszban olvastam itt.
Ezzel szemben Magyarországon óvoda köteles gyermeknek stabilan szobatisztának kell lennie. Azaz 3-4 éves koráig.
Balesetek lehetnek, de ha csak a pisivel szobatiszta úgy nem mehet óvodába.
Miért terjesztitek az ezzel ellenkező információkat?
Törvényileg nem feltétel a szobatisztaság óvodára. Nem szabhatják hivatalosan felvételi kritériumnak.
Az már más kérdés, hogy a tárgyi és személyi feltételei nincsenek meg a pelenkázásnak az óvodákban, ezért nem hivatalosan elvárják.
Igen, tisztában vagyok vele, hogy a gyakorlatban hogy működik, csak azért írtam ezt le, mert kérdezted, miből ered ez a tévhit.
8as voltam
A te szülői szempontod a te óvodádban érvényesül, nem igaz, hogy minden óvoda elvárja a teljes szobatisztaságot, nálunk volt pelenkás gyerek, aki 0-24 pelenkás volt májustól szeptemberig, de idén is a kiscsoportosok alváskor kaptak pelust, ha kellett. Szóval egyáltalán nem mindenhol mennek szembe a törvényekkel.
Az 5 éves kort sem úgy kell elképzelni, hogy éjjel nappal pelenkás, hanem hogy éjjel pelenkát kap, mert még többször bepisil, mint nem. De ez meg az ovi szempontjából tök mindegy,mert éjjel nincs ott a gyerek,nappal arra az 1 óra alvásra tudja tartani. És az, hogy 5 éves kor felett nem alakul ki a vizeletszabályozás annyit jelent, hogy éjjel sokszor bepisil. Ennek lehet idegrendszeri oka, de pl cukorbetegség is állhat a háttérben. Viszont 5 éves korig emiatt nem vizsgálgatják a gyereket, mett addig belefér.
9
Ez úgy van, hogy ezt mondják és te, mint szülő ezen görcsölsz, bólogatsz.
Ha nem szobatiszta megoldod, mert nem akarsz konfrontálódni..
Mindenki boldog ( vagy nem)
Gyakorlatilag nalunk nem hivatalosan és szülők előtt is titkolva simán pelenkáznak..
Inkább, mint napi 3 kakás nadrágot cseréljenek mondjuk 1 gyereknek, akinek a szülője dolgozik már és nagymama sincs..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!