Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mindenen hisztizik a kislányom...

Mindenen hisztizik a kislányom, mit tegyek?

Figyelt kérdés

3,5 éves. Minden napra van minimum egy nagyobb hiszti, a kicsikről már nem is beszélek. Már minden ötletből kifogytam. Próbáltam szépen, kérni, eltetelni, kivárni a végét, vagy én mentem arrébb ha volt rá lehetőség. Semmi. És próbáltam csúnyában:bezavarni, lespriccelni, hangot felemelni, és volt, hogy már a fenekére is csaptam. Ez olaj volt a tűzre.

Gyűlölöm ezt az egész helyzetet, azt is, hogy ki tud hozni a sodrómból, pedig nyugodt természetű vagyok, azt is, hogy keményebben kell szólnom, és következnényekkel kell élni (tiltások, program félbehagyása, vagy hogy részben ezért nem megyünk el sok helyre otthonról) és hogy ezzel elrontja az egész napunkat.

Ma reggel éppen azért hisztizett, mert az ágyában amit berakott holmija nem mellette, hanem a lába felől volt (átpakoltam éjszaka, jogy kiráncigáljam alóla a lerúgott takarót aztán úgy fordult, hogy nem fért vissza - az sem mindegy melyik oldalra kerül) hiába magyaráztam szépen, hisztizett. Aztán kérdezte nézhet e videót, mondtam, reggeli után, ja szépen viselkedik, de még el sem készült a reggeli, már más miatt hisztizett.

Kész vagyok tőle...

Kérlek írjatok tippeket, trükköket, bármit szivesen fogadok! Köszönöm.

2019. júl. 16. 08:31
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
46%
Magnézium. 😊 Kinövi
2019. júl. 16. 08:53
 2/14 anonim ***** válasza:
81%

Határozottság, KÖVETKEZETESSÉG.

"Gyűlölöm ezt az egész helyzetet,..., azt is, hogy keményebben kell szólnom, és következnényekkel kell élni.

Pontosan ez az, amit kihasznál a gyerek. Feszegeti a határait, meddig mehet el (nem tudatosan).

Ha azt látja, hogy határozott vagy, te "fogod a gyeplőt", akkor előbb-utóbb abbamarad a hiszti. és igen, néha "keményen" kell bánni: nem verést értek ez alatt, hanem a lágy szívűségedet kicsit megkeményíteni.

Egyszer mondta nekem egy sok gyerekes anyuka, mikor hasonló helyzetben voltam és tanácsot kértem tőle:

"Ha nem figyelsz oda, "megesz" a gyerek!" Figyelj oda, légy következetes, ha áttetted a holmiját, akkor ne kérj bocsánatot, hanem mondd el neki, hogy be kellett takarnod és ez van.

Nekem egyszer a játszótérről nem akart hazajönni a gyerek, éktelen hisztit levágott, a végén csak úgy sikerült hazajönni, hogy a hónom alá kaptam a rugdalózó gyereket, majd közöltem vele, hogy most emiatt 1 hétig nem lesz játszótér. És nem lett. Kemény volt betartani, mentünk el a játszótér mellett, majd a szívem megszakadt - neki is- hogy nem mehetünk be, de betartottam. SOHA TÖBBET nem kellett ilyen szituációba bonyolódnom: szóltam indulás előtt 1-2 perccel és mentünk :-) Megtanulta, hogy csak Ő jár rosszul :-) Hosszútávon nagyon kifizetődött az az 1 hét :-)

2019. júl. 16. 09:14
 3/14 anonim ***** válasza:
84%

Mivel tippeket kértél, itt van egy, ami nekem sokszor beválik:

"Ma reggel éppen azért hisztizett, mert az ágyában amit berakott holmija nem mellette, hanem a lába felől volt"

Ebben a konkrét helyzetben én pl. azzal próbálkoztam volna, hogy mérges arccal odafordulok a játékokhoz, és leszidom őket: "Hé, te maci! Hogy képzeled, hogy a Juli ide tesz le, te meg csak úgy átmész a másik oldalra! Így nem fér el Juli lába!" Utána a maci esdekelve bocsánatot kér és totyogva visszasiet a helyére.

Az én kislányom rendkívül élvezi, ha "élőként" kezelem a játékait, és ha "mérges" lehet rájuk.

A múltkor azt kezdte este, hogy nem akar fürdeni. És már kezdte behergelni magát a sírásra, mikor azt mondtam: "Jó, értem, nem akarsz fürdeni! És a lábad? Hadd kérdezzem meg!" A szám elé húztam a talpát: "Hé te láb! Juli ma nem akar fürdeni. Te szeretnél fürdeni?" Aztán a fülemhez vittem a lábát és tolmácsoltam sírós hangon: "Igen én fürdeni szeretnék, piszkos vagyok, viszketek!" Ugyanígy a másik lábával, kezével. Addigra már nevetett a lányom, és ő mondta, most a hasát, a fenekét is kérdezzük meg! Mire végigértünk a testrészeken, mosolyogva szaladt utánam a fürdőszobába.

Nyilván ez sem válik be mindig, de napi egy hisztit általában megúszom vele.

2019. júl. 16. 10:07
 4/14 anonim ***** válasza:
77%

3-as, ez aranyos!! :-)

Bizony, humorral sok nehéz helyzetet fel lehet oldani - még felnőtteknél is.

2019. júl. 16. 10:38
 5/14 anonim ***** válasza:
52%
Amit a 3-as ír, az nagyon tetszik!!!
2019. júl. 16. 11:00
 6/14 anonim ***** válasza:
85%
Nem értem, hogy kettes miért van lepontozva, pedig nagyon jót írt. Csak így lehet! Én nem magyarázkodom a gyereknek, elmondom szépen, hogy mit, miért csináltam, bocsánatot meg pláne nem kérek azért, mert az ő érdekében cselekedtem. Ha kezdené a hisztit mindig azt mondom, hogy most nyugodtan lehet hisztizni, és otthagyom. Fél percen belül spurizik utánam, hogy bocsánat....
2019. júl. 16. 14:50
 7/14 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, megpróbálom legközelebb viccel elütni. Tényleg aranyos példa ez a fürdetős :)

a szabályok betartásával alapvetően nincs gond, csak magában az értelmetlen hisztikkel.

Megy a zöld kéz mindenkinek, sajnos nem tudom, miért lett lepontozva.

Köszönöm mégegyszer!

2019. júl. 16. 23:12
 8/14 anonim ***** válasza:
66%
Köszönöm, hatos és kérdező, hogy elismeritek a módszert és felhúztatok: én is láttam, hogy iszonyat lehúztak, de megmondom őszintén, csak kicsit bántott, ugyanis már 20 éves a fiam, totál jó fej és bizony sokan mondják, hogy milyen "szerencsés" vagyok, hogy ilyen jó gyerekem van :-) Pedig nem szerencsés vagyiok, hanem nagyon-nagyon sok munkám van benne, mire ilyenre "formáltam" szeretettel és következetességgel, plusz időnként határozottsággal, "bekeményítve" :D. Szerencsére erre ritkán került sor... De a humort én is sokszor alkalmaztam :-) (2-es vagyok)
2019. júl. 17. 08:00
 9/14 anonim ***** válasza:
31%

Ahogy a hármas írt példát, arra utal, hogy humorral, és játékkal fel lehet oldani a helyzetet, és valóban, ahogy mások kiegészítették, a következetesség is fontos, de csak ha helye, ideje van.

Mégis lényeges további tényező: megtudni, miért teszi. Részben életkori sajátosság, és olykor szülői kényeztetés / engedékenység okán (nem optimális nevelési attitűd), de sokszor viszont egyéni érzelmi háttere, oka van (illetve oka is lehet) ennek a viselkedésnek ilyen életkorban, amit érdemes kideríteni - szintén játékfolyamat által.

Tehát javaslom megfigyelni, hogy spontán hogyan, mivel, mit játszik a gyermek, és megfelelően időzítve érdemes reagálnod, óvatosan beavatkoznod olykor a játékába, amikor felfigyelsz "beszédes" jelekre. Ennek során egyre jobban megérted a viselkedésének okait, így pedig megfelelőbben tudsz együtt működni vele, sőt, kevésbé fog téged zavarni a gyermek érzelmi kitörése, sőt, még segítesz is rajta.

2019. júl. 17. 23:27
 10/14 anonim ***** válasza:
0%
...és egy lényegest lehagytam: a gyermek ellenállása és a "hisztijei" fokozatosan alábbhagynak, legalábbis egyre kevésbé lesz jellemző. (Egyre együttműködőbb lesz veled.)
2019. júl. 17. 23:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!