Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Lopott a fiam néhány kártyát...

Lopott a fiam néhány kártyát a fogorvosnál. Ti mit tennétek?

Figyelt kérdés
10 éves a kisfiam, nagy focirajongó. Mindene a foci, minden formában. Tegnap fogorvosnál voltunk, ahol a kis jutalmazós dobozban a sok mütyür és matrica kozött volt sok focis kártya is. Régebbi darabok, ma már nem beszerezhetők. (a fogorvos fiáé lehettek) Ebből a dobozból választhattak a fiaim jutalmat a bátorságukért. A nagyobbik fiam nem tudott ellenállni és egy helyett kb 10 kártyát elvett titokban. (nem vettem észre, az alatt történt, míg fizettem). Már hazafelé a kocsiban bevallotta és sírva kérdezte, hogy mi legyen most, szeretné meg nem történtté tenni. Természetesen beszéltünk, de enélkül is tudja, hogy rosszat tett, szégyelli magát. A kártyákat nekem adta. Ti mit tennétek? Vigye vissza és kérjen bocsánatot? Tegye vissza úgy, ahogy elvette? Vagy legyen elég a bűnbánat? Egyelőre annyit mondtunk neki, hogy Apával átbeszéljük a dolgot és eldöntjük mi legyen. Nem szívesen aláznám meg, már így is a szőnyeg alatt kúszik szégyenében.
2019. febr. 28. 08:40
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
52%

Vendégségbe mentek, a vendéglátótok pedig cukrászdában vett sütivel készül úgy, hogy mindenkinek jusson. Ti még beszélgetnétek, de a fiad enne már, így őt megkínálja a vendéglátó, de mire visszanéztek a gyerek felfalta majdnem az összes sütit.

Mit teszel?

Sűrű elnézések közepette lerohansz egy másik adagért, a gyerekkel pedig megbeszéled, hogy nem minden az övé, a világon vannak rajta kívül még emberek

Vagy

Megrántod a vállad, hogy ez úgyis ingyen volt (nektek legalábbis, más fizet érte, de az mellékes), kicsit elragadta a hév, bánja már, úgyhogy hagyjuk annyiban?

Ezt a példát azoknak szánom, akik szerint ezzel nincs teendő, vagy a boltban zsebre rakott csokit nem érzik párhuzamosnak a történettel.

2019. márc. 2. 07:52
 22/31 anonim ***** válasza:
34%

A 10 csoki elvétele ha ingyen ki van rakva és nincs kiírva hogy minden személy 1 darabot vehet el?

Szerintem nem lopás. Aki szerint igen, linkelje Büntetőtörvénykönyv erre vonatkozó paragrafusát, büntetési tételét és akkor ma is okosabbak lettünk. A lopás ugyanis büntetőjogi kategória. Nyilván akkor btk-ban benne van.

2019. márc. 2. 07:53
 23/31 anonim ***** válasza:

Aki szerint párhuzam van.

Megeszi gyerek az összes sütit

A. Veszel egy újabb adagot. Ha boltból fizetés nélkül elhozod a csokit, hiába adod vissza, fizetsz kártérítést, a lopás minden esetben feljelentédt von maga után, bíróság előtt felesz tettedért, btk alapjan kiszabnak rád büntetést. Vendéglátó feljelentést tesz? Ha drága süti volt akkor gyereket még le is csukják? Ha bűncselekmény akkor vendéglátónak kötelessége feljelentést tenni. Vajon megteszi? A bolt feljelent.

B vendéglátó nevet azt mondja semmi gond, van még egy tálcával.

A bolt azt mondja semmi gond hogy elvetted a csokit, van még a polcon?

Hol a párhuzam?

2019. márc. 2. 08:25
 24/31 anonim ***** válasza:
Ki hol húzza meg a határvonalat, kinek hol kezd lelkiismeretfurdalása lenni...ezen kár vitatkoznotok. Van aki szerint belefér, elbírja a fogorvos ezt a "kárt" van aki szerint már nem fér bele, nem etikus...
2019. márc. 2. 16:27
 25/31 anonim ***** válasza:
50%

Ne mellébeszélj, melyik paragrafusa a Btk-nak mondja ki hogy ez lopás és mi a büntetési tétele?

A lopás nem lelkiismereti kérdés vagy etikai és nem a hol húzom meg a vonalat, meg kinek mi fér bele. A lopás az bűncselekmény. Ha ez lopás, hol rendelkezik róla a büntető törvénykönyv? Szeretnèm elolvasni.

2019. márc. 2. 17:32
 26/31 anonim ***** válasza:
Igaz 74%om van nekem is, de nem velem vitáztál előtte...én csak békíteni próbáltam, de úgy látom sikertelenül :D
2019. márc. 2. 23:30
 27/31 anonim ***** válasza:
80%

Nem "ingyen elvihető" dolgokról volt szó, amiből a gyerek illetlenül sokat vett el. Azt mondták neki, egyet vehet jutalomként.

Ezeket a kártyákat minél hamarabb vigyétek vissza. Szép lenne, ha a gyerek a zsebpénzéből, vagy a saját focis kártyáiból, egyéb mütyürkéiből készítene egy kis csomagot, és a visszavitteken felül azt is odaajándékozná.

Semmiképpen nem aláznám meg a gyereket.Elég, ha annyit mond, hogy sajnálja, de ő többet vett el a kártyákból, és most visszahozta. Meg hozta ezeket is ajándékba.

Ha nagyon zavarban van, mondd el helyette te.

2019. márc. 3. 08:58
 28/31 A kérdező kommentje:
Érdekes vita alakult ki. Köszönöm mindenki válaszát! Mi végül úgy döntöttünk, hogy amikor legközelebb megyünk visszaviszi, bocsánatot kér és megkérdezi, hogy cserekártyákért cserébe megtarthatja e. Az már a saját döntése volt, hogy több kártyát visz, mert szerinte az ő kártyái nem olyan értékesek, mint az elhozottak. Már fogalmazza, hogy mit fog mondani. Szerintem tanult a dologból.
2019. márc. 3. 14:46
 29/31 anonim ***** válasza:
68%

Már régebbi a kérdés és biztos lezártátok az ügyet, de hátha idetéved még valaki :-)

Szerintem mindenképpen az a jó megoldás, ha - később, mikor lehetséges - visszamentek az orvoshoz és bocsánatot kér a kisfiad. Nem azért, mert feltétlen meg kell büntetni, hanem mert sokakat az tart vissza az ilyen bocsánatkéréstől, hogy sosem csinálták és cikinek érzik. Hosszú távú haszna lesz annak, ha túl lesz a fiad az első ilyen alkalmon, könnyített feltételek mellett (anya is ott van, barátságos fogorvos stb.).

A másik, ami jó lenne, ha kitalálnátok, hogyan lehet a dolgot jóvá tenni. Nekem gyerekkoromban mindig egy csomó ilyen mütyüröm volt, ha a fiadnak is, akkor abból ajándékozhat az orvosnak (a visszaadott kártyák mellé, így végül több bigyó lesz a dobozban, mint az elején). Vagy ha kap zsebpénzt, akkor gyűjtse két hétig és abból vegyetek pár mütyürt. Ha a fogorvosnak megfelel, akkor a visszaadás után dönthetnek úgy, hogy cserélnek (kevésbé szeretett mütyür kerül a dobozba, a kártyák meg a fiaidéi lesznek), példázandó a kártyák elcsenése helyetti jó megoldást.

Ha erre nincs kapacitásod most, akkor telefonon vagy akár emailben is bocsánatot kérhet a fiad, és megígérheti, hogy a következő alkalomra kamatostul visszaviszi a motyót. De persze tényleg vigyétek vissza :-)

2019. márc. 14. 16:33
 30/31 A kérdező kommentje:
Szia! Voltunk azóta újra a fogorvosnál. A fiam a köszönés után rögtön elmondta , hogy mi történt legutóbb, elnézést kért és előhúzott a zsebéből egy halom kártyát a sajátjaiból. A doktornő úgy meglepődött, hogy megölelgette, megdicsérte és persze neki adta az eredeti kártyákat. Utána azt mondta, jobban megkönnyebbült, mint fogtömés után.
2019. márc. 25. 16:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!