Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Lopott a fiam néhány kártyát...

Lopott a fiam néhány kártyát a fogorvosnál. Ti mit tennétek?

Figyelt kérdés
10 éves a kisfiam, nagy focirajongó. Mindene a foci, minden formában. Tegnap fogorvosnál voltunk, ahol a kis jutalmazós dobozban a sok mütyür és matrica kozött volt sok focis kártya is. Régebbi darabok, ma már nem beszerezhetők. (a fogorvos fiáé lehettek) Ebből a dobozból választhattak a fiaim jutalmat a bátorságukért. A nagyobbik fiam nem tudott ellenállni és egy helyett kb 10 kártyát elvett titokban. (nem vettem észre, az alatt történt, míg fizettem). Már hazafelé a kocsiban bevallotta és sírva kérdezte, hogy mi legyen most, szeretné meg nem történtté tenni. Természetesen beszéltünk, de enélkül is tudja, hogy rosszat tett, szégyelli magát. A kártyákat nekem adta. Ti mit tennétek? Vigye vissza és kérjen bocsánatot? Tegye vissza úgy, ahogy elvette? Vagy legyen elég a bűnbánat? Egyelőre annyit mondtunk neki, hogy Apával átbeszéljük a dolgot és eldöntjük mi legyen. Nem szívesen aláznám meg, már így is a szőnyeg alatt kúszik szégyenében.
2019. febr. 28. 08:40
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem is mindenképp szembe kell neznie a tettei következményével, vagyis, hogy bocsánatot kér, de nem tőled-az azért elég egyszerű-hanem a doktorbácsitól, persze kínos lesz, de hidd el ettől csak jobban fogja magát érezni, ez nem megalázás...bocsánatot kér, doki azt mondja meg van bocsájtva, s téma lezárva, az ő kis lelkében is béke lesz.
2019. febr. 28. 09:58
 12/31 anonim ***** válasza:
25%
Soha a büdös életbe nem loptam,úgyhogy én kikérem magamnak,hogy ugyan mekkora lehet az erkölcsi értékrendem.Köszönöm szépen,nagyon is rendben van.Ennek ellenére nem alázom meg a gyereket,ha megbánta,és nem fogok nagy ügyet csinálni egy olyan dologból ami minden második gyerekkel megesik (bár ilyen helyzetbe még nem voltunk)
2019. febr. 28. 10:01
 13/31 anonim ***** válasza:
16%

Hát meg némileg ellentmond az érvelésnek, hogy büntetéssel még soha senkit nem lehetett erkölcsre, etikára nevelni de úgy általában semmire sem. Tele vannak a börtönök visszaesőkkel. Ahogy azzal sem, ha látja az ember van következménye a cselekedeteinknek-pl Stohl akinek volt 5-6 balesete részegen-és 4szer saját magát törte össze csúfosan, mégis ahogy lehetett részegen újra kocsiba ült. És most sem mondta, pedig börtönben is volt, hogy nem fog részegen vezetni.

Megértéssel és nem túl reagálással szerintem többre megy az ember, mert szerintem többet eszébe sem jut ilyet csinálni, hiszen az a lényeg, tanulja meg, nem ez a dolgok elintézési rendje, van megoldás. ÉS PONT.

2019. febr. 28. 10:08
 14/31 anonim ***** válasza:
17%
Lopás akkor lenne, ha eleve egy darabot se vehetett volna el mégis elhozott volna 5-6db kártyát.Túlzásba esett és érzi ,hogy nem jól tette amit tett.Biztos nem vinném vissza és kérnék bocsánatot.Az ilyen helyeken szerintem ezt bele is kalkulálják.Viszont következő alkalommal ha mentek mondhatod neki, hogy ne feledkezzen meg arról, hogy csak egyet szabad választania.Nem büntetném .
2019. febr. 28. 10:14
 15/31 anonim ***** válasza:
72%

"Lopás akkor lenne, ha eleve egy darabot se vehetett volna el mégis elhozott volna 5-6db kártyát.Túlzásba esett és érzi ,hogy nem jól tette amit tett."

SZóval ha pénzt kér tőled, amire az a válaszod, hogy ott a tárcád, vegyen ki egy ezrest. Ő kivesz szó nélkül 5ezret, majd később szánja bánja, akkor ennyi? Semmi gond, mert megbánta? És majd legközelebb TÉNYLEG csak egy ezrest vegyen ki??? Elhinnéd neki, mert megígéri, ugye?

Te tényleg nem tennél SEMMIT??? Még cserét sem vinnétek legközelebb, csak figyeljen, hogy 1-et vesz? Nem lenne SEMMI következmény???

2019. febr. 28. 10:35
 16/31 anonim ***** válasza:
14%

Lopott -hívhatjuk így is. Bevallotta, megbánta.

6 éves, azt gondolom, itt anya/apa dolga, hogy megbüntesse. Kapna egy fejmosást, hogy ilyet miért nem csinálunk és a kártyákat nyilván nem tarthatná meg, elvenném tőle. Megmondanám, hogy a többit majd én elintézem, de természetesen soha a büdös életbe még egyszer ilyen nem fordulhat elő.

Az orvos pedig... valószínű, azt sem tudja, hogy volt-e a dobozban focis kártya, ha mégis, akkor meg azt nem, hogy mennyi. Őt érdekli ez a legkevésbé. Egészen biztosan nem citálnám oda a gyereket, de emiatt még én szülőként sem tartanám fel a munkájában.

2019. febr. 28. 11:31
 17/31 anonim ***** válasza:
11%
jah, bocs... 10, nem pedig 6. mindegy, a lényegen nem változtat.
2019. febr. 28. 11:32
 18/31 anonim ***** válasza:
71%
Elképesztő milyen kommentek vannak... Igen ez lopás és pont. Majd kamaszkorában simán bármit leemel a bolt polcairól... Idejében meg kell nevelni. Én vissza vittem volna mondtam volna neki,ha igazán megbánta akkor mutassa is ki kérjen bocsánatot a kártyákat értelem szerint adja vissza! A tetteinek következménye kell,hogy legyen. A megalázás nem itt kezdődik! Nem fogom megsimogatni a buksiját,hogy máskor pistike nem szabad,de nem is üvöltöm le a hajat a fejéről, szimplán határozottan elmondom nem helyes és kérjen bocsánatot! Velem is ezt tették a szüleim nem lettem lelki sérült! Lett egy helyes értékrendem és eszem ágában nem volt többet cukrot lopni és cikis helyzetbe kerülni. Tanultam belőle. Azért van ennyi neveletlen gyerek,mert nulla szankció van! Az emberek zöme azt hiszi,hogy a verés és a széltől óvás van. Van a határozott nevelés, nem érzem ettől caranyának magán. Imádom a kisfiam soha nem ütném meg,viszont,a tetteiért minden esetben vállalnia kell a következményeket. Ettől lesz egy normális értékrenddel bíró felnőtt férfi.
2019. febr. 28. 15:13
 19/31 anonim ***** válasza:
19%

Két fórum jelent meg, lopás vs nem lopás.

Érdekes módon aki a lopás mellett érvel, az érvek közt tényleges lopásról beszél, ami BTK-ba ütköző cselekmény, a boltok polcairól cukorka, a rágó ki nem fizetése. Egyértelmű lopás.

De amit a kisfiú elkövetett, ingyen elvihető cuccokból többet vett el, mint egy. Ez az az eset, amikor boltban nem azt teszel zacskóba, amihez jár ingyen zacskó-és hányszor látom pénztárnál hogy 20 apróságot zacskóba rak vevő és nem fizet zacskóért? Meg tele vannak a bevásárlókocsik is zacskóval. Hányan vesznek el több ingyenes szórólapot meg újságot, mint egy? Hányan mondják gyereknek hajtsd le a buksidat ls menj át a vécékapun nem fizetek 200 forintot? Hányan vesznek el svédasztalnál egy egy plusz zsemlét? Meg reklámtoll hány táskába csusszanik bele? Gyerekek nem cukorkát szoktak elvenni a polcról, hanem a kostóltatóknál isznak többet mint 1 pohár, vesznek el több falatkát, mint egy. És sorolhatnám...

Abban egyetértek, hogy tökéletes világban senki, sehol, soha nem lejmol. Viszont aki azt állítja ő aztán soha-hát vannak kétségeim, mivel nem tökéletes világban élünk. És gyereket rá kell nevelni, hogy attól, hogy valami ingyenes, még nem értéktelen, és nem azt jelenti, hogy korlátlanul elvihető. És hazánkban ez különösen nagy teher, érdekes módon nem a liberálisan neveltek generációjában, hanem a sokkal régebbiekben. De senkit nem csuktak még le, büntettek felnőttek közül sem, aki plusz zacsit elvett a zöldségesnél-addig gyereken se kérjük számon ezt a viselkedést, annál komolyabban, mint azt kell.

2019. febr. 28. 15:55
 20/31 anonim ***** válasza:
66%

Fogorvos vagyok, a saját pénzemből veszek matricákat, hogy az ügyes gyerekeket motiváljam. Nem örülnék, ha valaki lenyúlna belőlük többet, mert akkor jogosan más is tarthatná a markát, hogy ha Pistike is kaphatott többet, akkor ő is. Ha ilyen történne, és visszahozná a szülő, akkor biztosan megköszönném és nem is kerítenék ennek nagyobb s*gget, mint ami, valszeg el is felejteném. De az rosszul esne, ha akarnék adni egy másik gyereknek és mikor nyúlok a dobozért, akkor tűnik fel, hogy nincs vagy sok hiányzik, holott legutóbb még mennyi volt...

Aki szerint nem lopás: akkor mégis mi? És ha mentek vàsárolni és az édesség osztályon a zsebébe tömköd 10 csokit, az se lopás? Azt is elegendő szánni- bánni, néhány krokodil könnyet elhullatni aztán jól megenni őket? Nem kell őt megbüntetni, bevallotta és őszintén bánja, de ennek része az is, hogy vissza kell őket vinni. Nem kell megalázkodni, meg a gyereket bocsánatra kényszeríteni, bôven elegendő a szülőnek berohanni és visszavinni, jó eséllyel nem is fog az orvos emlékezni a gyermekre sőt, az is lehet azt mondja, hogy tartsa meg nyugodtan. De ennek van egy elegáns módja, ami biztosan nem az, hogy elsumákoljuk... semmi cikk nincs ebben amúgy, ez akárkivel előfordulhat, az nem mindegy, hogy az ember hogy kezeli a szitut.

2019. márc. 1. 21:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!