Mi a teendő egy 3 éves anyaverő gyerkőccel?
Tisztelt Vitapartnerek!
Tudvalevő, hogy Minden Hozzászólónak Igaza van... mert a saját szemszögéből, tapasztalatából merítve (neveltetéséből, programozottságából) tekinti a felvetést.
Magam részéről két dolgot emelnék ki:
1. Az óvodás korban a legfogékonyabb a kisgyerek MINDENRE. Tehát, ha oviban azt látja a többiektől (Egy Valakitől!), hogy verekedéssel, veréssel gyors és hatékony eredményt lehet elérni az akarat-kinyilvánítás terén, akkor otthon is bepróbálkozik vele. Miért? Mert a kisgyerek spontán és őszinte! Azaz, (eleinte) meg van győződve arról, hogy amit Bélus tett a Jocóval, azt Én is Megtehetem Anyával! Mert Neki otthon az Anya a játszópajtása (is). Vagy lehet a tesója is, Apa is, tök mindegy.
Megoldás: Leülni a gyerekkel dumcsizni és hagyni, hogy elmondja a maga verzióját. Előbb-utóbb kiderül, hogy kitől is látta ezt a veréssel (erőszakkal) történő akaratnyilvánítást. Mert valahol látnia kellett! Ha otthon nem, hát akkor a TV-ben, játszótéren, szomszédban... Valahol. A kisgyerek önmagától semmit ki nem talál. Mindig mindent tanul. Eltanul. A nyelvet, a szokásokat, a viselkedést, egyszóval szocializálódik.
2. Vekerdy Tamás (gyermekpszichológus) videóit (Youtube) ajánlom figyelmébe minden kisgyermekes szülőnek. Nagyos sokat lehet Tőle tanulni helyzetek lekezeléséről...
Az ERŐ legyen Veletek!
Gondolom, én vagyok az "előző"
Sajnálom az olyan embereket, akik meg vannak győződve arról, hogy ők annyira okosak, hogy szanzsén butának minősítsenek másokat.
Két fiúgyereket neveltem fel (természetesen az édesanyjukkal együtt) anélkül, hogy nemhogy megütni, de a hangomat felemelnem kellett volna. És nem hiszem, hogy "szegények" lennének (írásodból nem derül ki, hogy miért is kellene "szegényeknek" lenniük), sikeres felnőttek, kellő erkölccsel, tartással, tudással.
És semelyikőnknek nem hiányzik sem a makarenkói, sem egyéb pofon.
Nem szabad megütni a gyereket. Semmilyen körülmények között. dolgozni kell értük - mert mint írtam, a nevelés munka. Állandó és következetes - nehezebb, mint egy ismeretlen nevelési eredményű ember lehülyézése.
Az egyszerű. Bármely ostoba ember alkalmas rá. De gyereknevelésre viszont biztos nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!