Mit tegyek, hogy a kislányom változatosabban táplálkozzon? Ne csak az édességeket akarja kétpofára tömni?
Az a baj, hogy az öccse, aki amúgy jó evő lenne, szinte mindenben követi. Amikor külön vannak az öcsse szinte mindent megeszik.
Aki tud, kérem segítsen
Előbb megkérdezném, hogy te vagy otthon a szülő??
Ha igen akkor miért parancsol a gyerek??
Rég el lett rontva az édességgel-nehéz dolgod lesz, de egyszerű is..
Azért egyszerű, mert ne adj neki semmilyen édeset, ha éhes akkor megeszi azt is amit főzöl..az öcsi pedig követi..Ezt azért muszáj, mert amikor ilyet hallok, látok(sógoroméknál) akkor mindig a GÁSPÁR VIRÁG-győziék jutnak eszembe..ott ez megy .
A nehéz dolgod azért lesz , mert a gyerek ellenáll minden tiltásnak.
Ne azért vond meg a kislányodtól a csokizást, mert az öccse követi, hanem , mert neki is tökre egészségtelen, felesleges, és nagy mértékben káros energia..
Szóval KI A FŐNÖK ?? TE VAGY A GYEREKEK???
CSAK EZT KELL ELDÖNTENI-ÉS JOBB HA A NAGYIKAT IS FELKÉSZÍTED AZ ÉLETMÓDVÁLTÁSRA, MERT SZERETIK ELRONTANI A GYEREKET.
Én is ezeket tudom javasolni amit az előttem szólók.
Ha főétkezés után adsz nasit, már nem is tudnak olyan sokat enni, mert hát a rendes étellel tele lesz a pocijuk.
A másik még, hogy a legkönnyebb megállni neked is meg pláne nekik, ha nem tartasz otthon édességet, meg egészségtelen rágcsikat. Akkor nem tudják még csak kikutatni se. Bár nem tudom hány évesek.
Persze egy kicsike legyen otthon mindig, hogy néha főétkezés után tudj mit adni, de ha esetleg megeszik előbb, akkor mond meg nekik hogy ennyi volt és így mostmár nem jut kaja utánra, úgyhogy döntsék el mikor kérik. Ezzel egy kicsit felelősséget vállalnak a cselekedetünkért, viszont te is határozott tudsz maradni, de mégsem tűnsz gonosznak sem.
Az ételeket pedig minél változatosabban készítsd el és tegyél eléjük több féle ételt, akár többféleképpen felvágva. Lehet hogy akkor egy bizonyos alak miatt különlegesebb lesz nekik és könnyebben megeszik, vagy ez miatt többet esznek belőle.
Sok-sok gyümölcs legyen az orruk előtt, hogy szinte megkívánják. Esetleg minden nap más, hogy változatos legyen.
Lehet versenyezni is, hogy pl egy x darab csokit aszerint osztassz szét közöttük, hogy ki mennyi ebédet evett meg. Ha persze ügyesek és mind a ketten nagyon igyekeznek és a korukhoz megfelelő mennyiséget ettek, akkor mindketten kaphatnak egy kis nasit. De nagyon fontos még a fogmosás is!
Ja és még azt szokták mondani, hogy a legfőbb példakép a szülő. Ahogy te étkezel a gyerek is úgy fog. Állítólag.
Vegyél olyan dolgokat,a nasi árából, otthonra amit idáig nem szoktál és hátha nagyobb kíváncsiságnak örvend, mint a csoki, nasi.
Köszönöm a sok okos választ, de nem lettem előrébb egyiktől sem. (Jah, én írtam a kérdést, csak azt a regemet elfelejtettem :)
Szóval... Pár dolgot leszögeznék.
- Nem anyuka, hanem apuka vagyok. (Ezt azért tartottam fontosnak elárulni, mert ahogy észrevettem, ide inkább hölgyek irnak, és zavar hogy engem is annak tekintenek. :)
- Nem azt írtam a kérdésben, hogy "Egész nap édességet tömi kétpofára." hanem ezt "Csak az édességet akarja kétpofára tömni." Nem mind1, mert látom sokan félreértettétek, és azt gondoltátok a gyerek egész nap falja a csokit, mi meg hagyjuk... Elárulhatom, nem így van.
- Amiket írtatok, egy két kivétellel olyan átlagos dolgok, amiket már vagy tudunk, vagy kipróbáltunk, de sajna minden hatástalan, szóval okosabbak nem lettünk tőle.
- Nem parancsol a gyerek nekünk, erről szó sincs, sőt... Mindketten tudatos, erős akaratu szülök vagyunk, ha nem ilyenek lennének, valószinűleg már rég a fejünkre nőtt volna. Ám a nagyszülők már valóban problémásabbak, ebben igazad van.
- Sajnos mindketten, jómagam és a párom is küszködünk túlsúlyal, de elárulhatom, egyikünk sem szereti annyira az édességet, hogy azt mondhatnánk tonnaszám tömjük magunkba, és a gyerek azért enné. Az igazság az, magunknak ritkán veszünk, egyrészt mert annyira nem kívánjuk, másrészt mert pont azért, hogy ne mutassunk rossz példát.
- Na ebben igazad van! A döntés csak a mienk, nekünk kell változtatni. (Egyenes, tiszta beszéd.)
- Köszönöm neked, hogy leírtad a saját történetedet, az ilyesmit mindíg szívesen olvasom, és néha tanulságosabb tud lenni, mint az "átlagokoskodás" Ám mindenkinek elmondom, aki segíteni próbált: Az "elöbb a vacsi, aztán a nasi." szisztémán már túl vagyunk. Félig meddig hatásos is volt, igazándiból nem is az zavar hogy az átlagnál több édességet eszik a kisdrágám, hanem hogy gyümi, zöldséget szinte semmit. Persze, tudom vannak még sokan, akik egész életükben alig ettek ilyesmiket, mégis makkegészséges felnőttek lettek. (Legalábbis azt hiszik.) De akkor is aggódom...
Na mind1, köszi mindenkinek a jótanácsokat, keresünk tovább. Mint az életben mindenki. Hisz mind ezt tesszük nem? Keressük az utunkat.
Üdv: Krisztián
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!