Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » S. O. S. , nem bírom kezelni...

S. O. S. , nem bírom kezelni a hisztijét 16 hónapos lányomnak, mit tegyek?

Figyelt kérdés
Olyan szinten kialakult nála ez a hisztizés, hogy már minden miatt sír és hisztizik. Egyedül nevelem, gondolom ez is befolyásolja valamelyest az eseményeket. Társaságban már kezd tűrhetően viselkedni, mert eddig ott is az volt a baj, hogy annyira rajtam lógott, hogy egy lépést se tehettem nélküle. Az orvosnál/védőnőnél még mindig ha kell, ha nem üvölt. Mindenki azt kérdi, hogy mitől alakulhatott ez ki nála, de elképzelni sem tudom! Ha ketten vagyunk itthon, akkor egészen addig nincsenek gondok, amíg nem akar valamit nagyon, mert akkor képes földhözvágni magát, és olyan egyszerű dolgokból is fesztivált csinál, mint a pelenkacsere vagy ha rászólok, hogy ne akarjon a kukába turkálni. Mit tegyek, hogy kilábaljunk ebből az állapotból?
2010. ápr. 19. 09:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Ma 17 hós fiam fürdés után nem akart felöltözni. Ivbe feszitette magát a fürdőszobai pelenkázón, az apja tartotta. Orditott, de apa próbálta kezelni. Csak tartotta, hogy ne essen le és rászólt. Meglepődött, majd ujra megfeszitve visitott.ekkor megfogtam és egy jó gyors mozdulattal a földre ültettem. Összefogtam a katjait és legugolva, jó közel hajoltam az arcához , normál hangon mondtam, igy nem viselkedsz! Visszatettük az asztalra, fel is öltözött szépen. Nagyon nem egyszerű , komolyan mondom, nagyon nehéz kiabálás nélkül megállni. De jobb igy, mert hamarabb vége van a dolognak. Ha kiabálok rá, sokkal rosszabb mindkettőnknek.
2010. ápr. 19. 21:50
 12/16 anonim ***** válasza:
környezet változás? Bölcsi?
2010. ápr. 20. 11:33
 13/16 anonim ***** válasza:
76%

A gyerek üvölt, esetleg dobálja magát a földön, vagy tör-zúz. A fejlődő egónál az akarás ereje igen intenzív lehet. A szülők gyakran töprengenek: hogyan kezeljék a gyerekük érzelemkitöréseit? Az első kérdés természetesen az: kezelik-e a sajátjukat? Felismerik-e azt önmagukban? Képesek-e annak aktiválódásakor eléggé jelenlevőek maradni ahhoz, hogy az érzelmet már az érzés szintjén felismerjék? -Ezen lehet elmélkedni ;)

Amíg a gyereknél tombol a hiszti addig nem sokat tehetsz. Csupán annyit, hogy jelenlevő maradsz, hogy ne vonódj be érzelmi reagálásba. Én is azt tanácsolom, hogy ne figyelj rá, fordíts hátat, mintha ott sem lenne. A gyerek persze csalódni fog hogy nem reagálsz, és ezért átmenetileg még rátehet egy lapáttal mielőtt lenyugszik.

A hideg vízzel való nyakon öntés egyes esetekben segíthet, de ilyenkor is figyelni kell, hogy részedről ne legyen érzelmi töltése, mert az csak táplálná a gyermek fájdalmát. A hideg víznek csak annyi szerepe legyen "figyelem van itthon valaki?!" nem pedig riogatás és megfélemlítés "ha nem fejezed be akkor jön a hideg zuhany!" vagy "ha nem fejezed be kapsz még". Figyeld a saját érzéseidet is, mert a te haragod (is) táplálja az övét, és nem segít csak ront a helyzeten.

Ha a gyerek hisztérikus rohamát a meghiúsult akarás lobbantotta be, nehogy kiszolgáld a gyerek követelését! Különben azt tanulná meg: „Minél boldogtalanabb vagyok, annál valószínűbb, hogy megkapom azt, amit akarok.” Ez recept a későbbi élet működészavarához vezet.

A lenyugvás után egy idő múlva, talán másnap, beszélhetsz a gyerekkel arról, hogy mi is történt. Kérdezd például: „Mi volt az, ami rád jött, amikor tegnap nem tudtad abbahagyni a visítást? Emlékszel? Mit éreztél akkor? Jó érzés volt? Van-e valamilyen neve annak, ami akkor rád jött? Nincs? Ha lenne neve, vajon hogyan hívnák? Ha látni tudnád, hogy nézne ki? Le tudod-e festeni a külsejét? Mi történt vele, amikor elment? Aludni ment? Gondolod, hogy visszajöhet?” -Ez csak néhány lehetséges kérdés, és mindegyikkel az a cél, hogy fölébreszd a gyerekben a megfigyelőképességet. Legközelebb, amikor a gyermeken ismét úrrá lesz a hisztériás roham, mondhatod: „Ó! Visszajött. Ugye?” Használd azokat a szavakat, amiket a gyerek használt, amikor beszélgettetek róla! Irányítsd figyelmét az érzéseire! A hozzáállásod inkább az érdeklődés és a kíváncsiság legyen, mintsem a kritizálás vagy az elítélés.

Nem valószínű ugyan, hogy ez leállítaná a kibontakozóban lévő hisztit, sőt akár úgy is tűnhet, hogy a gyerek hallani sem akar téged, de így a gyerek tudatának a hátterében mégis maradni fog valamennyi figyelem, még a hiszti aktív időszakában is.

Minden jót nektek :)

2010. ápr. 20. 12:49
 14/16 anonim ***** válasza:
Az utolsó válaszoló jókat ír, csak nem épp egy 16 hónapos gyermeknél. Itt arra gondolok, hogy kérdezzünk tőle dolgokat. Hisz mégcsak nem is beszélnek, el sem tudják mondani mondatokkal a kérdéseinkre a választ.
2010. ápr. 20. 14:33
 15/16 anonim ***** válasza:

Telleg jo a 2 vel fejjebb talalhato hosszu valasz.

Ne haragudj, de baromi okos a védőnőd!! Sötét szobába egy kicsi gyereket bezárni.... Aztán meg csodálkoznak sokan, hogy miért pisil be újra, meg miért fél a sötétben, miért nem alszik éjjel, stb... Egy gyerekpszichológusnak lenne hozzá néhány szava, az biztos! Víz és zuhany: biztosan hatásos megoldás, csupán ezek nem megoldások, hanem elnyomják a gyerek félelmeit... Persze, ha egy 4-5-6 éves raplizik, az más, akkor tényleg jöhet a víz, de hogy egy 16 hónaposnak.... Neki még nagy szüksége van arra, hogy biztonságban érezze magát, ezt a hideg vizes nyakon öntés nem fogja megadni, aztán meg jön a szorongás...

erre meg csak annyit mondanek, hogy a hideg viz MEGOLDAS ez a meghökkentes, ami kirantja a gyereket a hisztiböl amikor nagyon belelovallta magat, de ugyanez egy tanyer összetörese is, persze sosem dühböl csak hirtelen megdöbbenteskent. Es egy 16 honaposnak mar pont hogy annyira meg kell biznia a szüleiben hogy tudnia kell azt hogy jot akarnak neki, ezt nem veheti el egy vizzel valo nyakonöntes, mert akkor ott mar igen nagy a baj.

2010. ápr. 23. 20:32
 16/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Pár napja próbálok kedvesebb és türelmesebb lenni a lányommal, és elmagyarázok neki szépen mindent.

Nem akarom elkiabálni, de úgylátszik hatásos.

Nyugodtabb lett.

2010. ápr. 23. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!