Milyen suliba irassam majd? Speciális vagy normál? Hosszú lesz.
Ha futja rá (kb havi 30 ezer), nincs waldoef iskola a közeletekbeb.
Az normál de mégse. A gyerekek kis létszámú osztályban vannak. Mindenkinek segitenek a saját tempójában haladni. Vannak kisebb csoport munkák (jó alkalom hogy nyíljon a gyerek).
Ha ez nem jöhet szóba (meg amúgy is) akkor beszélnék a gyógypedagógusával hogy ő mit javasol. Ha azt mondja meg lehet próbálni a normált akkor beiratnám oda és ha kiderülne hogy mégse megy neki akkor vinn3m csak át speciálisba.
Normálból még átviheted könnyen specbe. Forditva már jóval nehezebb.
Sajnos nagyon iskolafüggő, illetve tanárfüggő, hogy hogyan fogadnak egy olyan kisgyereket, aki valamiben eltér a "normáltól".
Nem mondom, tényleg nehéz dolguk van ilyenkor a tanító néniknek, de azért nagyban függ az ilyen helyzet a hozzáálláson. Vannak olyan iskolák, ahol még az autista gyerekeket is fogadják, és nem csak fogadják, hanem ELfogadják. Bár a te kisfiad nem autista, de én elsősorban olyan iskolákat keresnék, ahova ők is járhatnak, mert ott tuti fel vannak készülve félénkségre, nem megszólalásra, epilepsziára.
Én elkezdenék keresgélni a környéken, olyan sulit, ahol jó tapasztalatok vannak, kis létszámú az osztály, esetleg fórumokban utánajárni, hogy hova érdemes vinni normál iskolába. Waldorf is jó ötlet.
Igazuk van a többieknek abban, hogy elvileg nem te döntöd el az iskolakérdést, de nagyon figyelembe veszik a szülők kérését a szakértői bizottságokban. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
UTOLSÓ!
Nem vehetik figyelembe, hiszen egyreszt a szülő eleve laikus, másrészt meg egy átlagtól éteri gyereknek speciális fejlesztés és oktatás kell, amit egy "normalis" iskola normál pedagógus végzettségű tanára nem tud megadni
De figyelembe veszik. Gy-M-S megyében dolgozom, elég bajom van belőle, hogy kb. a szülő kérését veszik figyelembe legjobban. (Meg később aztán a szülőknek is van bajuk, mikor jönnek, hogy miért nem jár hozzám a gyerek, előtte meg ők kérték a szakértőiben, hogy ne legyen SNI-s.)
A kérdező ügyében viszont ez pozitívum lehet.
Üdv: a nagybetűs utolsó (most már utolsó előtti)
Nézd, nem tudom, tapasztalatból írod-e, amit írsz, én igen. Nem fogok a továbbiakban erről vitatkozni itt, ilyen stílusban pláne nem.
Természetes, hogy hivatalosan nem veszik figyelembe a szülő kérését, de a gyakorlatban így valósul meg. Én sem örülök neki túlzottan.
Válaszokat részemről lezártnak tekintem, kérdező, remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!