Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mutizmussal kapcsolatban...

Mutizmussal kapcsolatban tapasztalata van valakinek?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Van egy 5 éves fiam. Szelektív mutista. Sajnos későn derült ki mert amúgyis megkésve kezdett beszélni. Több nyelvűség miatt az orvosok ráfogták hogy majd elkezdi..nem kell aggódni stb.. de már régóta láttam hogy nem stimmel valami mert mikor a kis "babanyelven" gagyarászott amit én értettem csak "elmondta" nekem mit akar nekem meg "tolmácsolni" kellett a többieknek..soha meg sem próbálta megértetni magát mással..

Most ott tartunk hogy 3 nyelven tökéletesen ért mindent. De csak magyarul beszél szívesen. Az oviban 2 éve egy hang nélkül tölti a napokat..az apjának annyit mond hogy apa meg nem..bármi mást akar elmutogatja vagy nekem elmondja én meg elmondom az apjának holott ő is eltudná mondani.. magyarul is csak velem meg anyukámmal beszél..a többieknek "üzenetet" küld..hiába hallják amit mond nekem mondja én meg el kell hogy ismételjem..

Egy hónap múlva kezdődnek a vizsgálatok vagyis akkor mondják meg milyen terápiára kell járni..de az az igazság hogy én már nagyon sokszor úgy érzem csődöt mondtam..tehetetlen vagyok..azt se tudom mit csináljak..noszogassam vagy rájagyjam vagy mi legyen? Kiborító ez az egész..sokszor már nincs türelmem..nem is tudom hogy rá haragszok e vagy magamra..bárkinek van tapasztalata mutista gyermekkel?? Nem az internetről összeszedett info érdekel én is tudom használni a google-t..semmi hasznosat,érdemlegeset nem írnak amúgyse erről..baromi kevés az infó ezért szeretném ha megosztanátok velem személyes tapasztalataitokat! Köszönöm előre is.

Szép estét kívánok mindenkinek!

2016. márc. 3. 22:27
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

A logopédus válaszoló vagyok.Addig ne erőltesd a helyes ejtést szavakban, amíg önmagában (izoláltan) a hibás hangot/hangokat nem tudja tisztán kimondani. Ha pl. tudja utánozni a mozdony sistergését (s), akkor először szótagokban kell begyakorolni (rögzíteni), utána szavakban, mondatokban. Ha izoláltan sem tudja tisztán kiejteni, akkor esetleg beszéld meg a logopédussal, hogy neked tanítsa be, amit a gyereknek tanítana. Mutathatna nyelvtornákat, fújásokat, stb., amit otthon te is tudsz a gyerekkel gyakorolni, és segíteni a helyes ejtés megtanulását. Fontos, hogy hallás útján különbséget tudjon tenni a helyes és hibás ejtés között. Ha pedig már megy egy-egy hang helyesen szótagokban, akkor szintén a logopédus iránymutatása alapján gyakorolhatjátok tovább szavakban, szókapcsolatokban, stb... Spontán beszédbe belejavítani szerintem még nem célszerű nála meg főleg nem. Szerintem szánjatok rá naponta kb. 10 percet, amennyire lehet játékosan, vagy ha tudod valami kis jutalommal motiváld. (R hang javításával inkább ne kísérletezzetek, de sok csettintéssel, nyelvtornával szépen elő leget készíteni, akár még spontán is javulhat.)

AZt írtad, hogy többnyelvű környezetben éltek, de ugye Magyarországon?

Gondolom neki nem ez az utolsó óvodás éve, vagyis szeptemberben nem kezdi a sulit. Nem gond, ha nem megy a napi 10 perc gyakorlás. Akkor inkább fektessetek nagyobb hangsúlyt a nyelvtornákra, (lekvárnyalogatás, zizi felcsipegetése, cuppogás, csettintés, stb... neten is vannak szerintem leírások.)

2016. márc. 6. 22:56
 12/15 A kérdező kommentje:

Itt vagyok csak volt egy hörghurutja ami 1 hónapig tartott..vagyis még tart csak már kicsit tudunk aludni is éjszakánként.

A válaszolónak aki írta hogy önző vagyok csak annyit mondanék ha önző lennék rég hazementünk volna és éldegélnénk a minálbérünkböl..én elvagyok ám konzerven is meg kenyéren de ha már gyereket szültem akkor fontosnak tartom hogy olyan életszínvonalat biztosítsak neki amit minden más gyereknek kívánnék

.. tudod nekem mekkora poén egyedül családtól,barátoktól az otthonomtól távol élni??! Élvezem minden percét... erről ennyit és ne offolj többet mert nem az volt a kérdèsem hogy hova költözzek-hova ne! Van egy fenálló probléma és ennek megoldására kértem segítséget, egyébként az apa nem is beszél magyarul így a költözés nem opció alapból.

Logopédus válaszolónak köszönöm ezután nem javítgatom csak alapozunk! Gyertyafújásos játékot játszunk sokat mostanában meg ropival csücsörítős, meg mindenféle ilyesmit. A logopédusunk adott szókartyákat de az katasztrófa..az apa anyanyelvén beszél a logopédus vele de tele van egy csomo pszi-kszi-szki meg hasonló hangokkal..még én is belezavarodok.. ennyit volt hajlandó segíteni. Azért nem adom fel csak tényleg belefáradok sokszor..

2016. ápr. 4. 19:45
 13/15 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező; az isten áldjon meg, én egy szóval nem mondtam, hogy TE költözz.

Csak azt, hogy a gyereknek lenne jobb magyar környezetben.

Vannak helyzetek, amikor a gyerek érdeke más, mint a családé, és talán pont ez az a helyzet.

Kipróbálni mindenesetre sokkal egyszerűbb lenne, minthogy emberek, szakemberek dolgozzanak tonnányit, amikor dekányival meg lehetne oldani, ha igaz.

Tudom én, hogy majdnem mindig a gyereknek a legjobb az anyja mellett, de talán most, ezegyszer, lehet, hogy nem. Hiszen nem is örökre, csak amíg rendbe nem jön a helyzet maga.

Tudom, biztos nehéz a kívülálló tárgyilagosságával nézni a helyzetet. Pedig, úgy látni lehetne az egyszerű megoldást, a hatványozottan bonyolult helyett.

2016. ápr. 4. 21:57
 14/15 anonim válasza:

#2 válaszolónak minden szava igaz.

Csak sajnos nem sok rendes tanár van, aki ilyet tenne, hogy normálisan kezeli.

15 vagyok, fiú, én sem merek másokkal beszélni. Pszichológusok, stb nem nagyon tudtak segíteni, nem sokat ér a terápia szerintem.

Ha valaki inkább nyaggat, hogy szólaljak meg, akkor annál jobban nem merek.

Ha pedig megszólaltam és utána emlegetik, hogy "jé megszólalt" vagy ilyesmi, akkor már mutatni sem nagyon merem magam, mert szégyellem magam valamiért...

Remélem adtam pár hasznos infót.

Látom, 1 éve volt a kérdés, de nem baj. Hátha még kell segítség.

2017. aug. 17. 05:13
 15/15 anonim válasza:

#14 vagyok

Ha már magamon nem nagyon tudok segíteni, legalább másnak segítsek a problémáimmal.

2017. aug. 17. 05:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!