Ha gyorsan akar mondani valamit a kislányom, akkor dadog. Mit tehetek?
3 éves. Most megy oviba. (talán stressz)
Mert szokott sokat énekelni is akkor nem dadog.Vagy elmúlik magától?
Ez legnagyobb valószínűséggel az ún. élettani dadogás. "Gyorsabban forog az esze, mint a nyelve." Ne csinálj semmit. Hallgasd meg türelmesen, esetleg segíthetsz kimondani a nehéz szót. De NE mondd neki, hogy beszéljen lassabban, ne kapkodjon, főleg, hogy ne dadogjon. És senki a tágabb családból se tegyen ilyet. El fog múlni. Baj akkor szokott csak lenni ebből, ha egy gyerekben a folytonos figyelmeztetéssel tudatosítják, hogy az ő beszédével valami probléma van. Ez nagyban növeli annak az esélyét, hogy valódi dadogássá alakul egy amúgy múló jelenség.
Ha mégis súlyosbodik a dadogás, esetleg görcsös együttmozgások kísérik, és/vagy úgy tűnik, hogy a gyerek is szenved tőle, logopédust kell keresni.
Haha, jót mosolyogtam az első válaszon, hogy az óvónők tudják a dolgukat. Nagyon kívánom a kérdezőnek, hogy így legyen, de sajnos nekem más a tapasztalatom.
A 2. hozzászóló jókat írt, ilyen korban „élettani” lehet még a dadogás, és semmiképpen ne kínozzátok vele, hogy hagyja abba. Annyit tennék még hozzá, hogy mikor én logopédust kérdeztem e témában (a fiam is oviban kezdett dadogni), azt mondta, ez pszichológiai probléma, nem logopédiai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!