A gyermekpszichiáter mekkora biztossággal állapítja meg egy gyerekről, hogy autista vagy sem?
Voltunk autizmus gyanú miatt gyermekpszichiátrián. Az orvos egyértelműen kijelentette, hogy ki van zárva, hogy a gyermek autista lenne. Most mégis felmerült a gyanú az óvodában.
Hová menjek, ahol 100% biztosat tudnak mondani??
Szerintem egy gyermekpszichiáter egyébként kiszúrná egy másfél órás megfigyeléses vizsgálat alkalmával, ha autista a gyerek...Szerintetek?
Hasonlókat tudok mondani én is. Van lehetőség egy hetes kivizsgálásra is a Vadaskertben és a Bethesdában is. Csakis autizmusban jártas szakember tud diagnózist felállítani és elvetni. A diagnosztizáló helyeken sem egy ember nézi, hanem egy több emberes team.
Az autizmus nem mindig felismerhető elsőre, pláne a magasan funkcionáló, aspergeres típusai. Jó értelmi képességű autisták szépen megtanulnak kompenzálni, tudnak úgy viselkedni átmenetileg, ahogyan azt elvárja tőlük a felnőtt. Ez azonban tanult viselkedés és a társas helyzetben, struktúrálatlan helyzetben, szociális interakciókat mélyebben is provokáló helyzetben bújik ki a szög a zsákból.
Ha az óvónő gyankszik bármilyen eltérésre, akkor mindenképpen célszerű a fenti helyeken egy részletes és speciális vizsgálatot kérni.
auti kisfiú édesanyja
Ezt a cirkuszt mi magunk is végigjártuk.
3 éves korától többször voltam a gyerekkel a Nevelési Tanácsadóban, ahol több szakember megvizsgálta, és mind állította, hogy nem autista. Kicsit nehezen kezelhető, az igaz, majd anyuka fejleszti otthon. Az óvoda meg meg volt sértődve, hogy nekik SNI-kód kell erre a gyerekre.
Így én is végül elvittem a Vadaskertbe, és nagyon jól tettem. Szerintem, ha a pszichológus azt mondta, hogy nem autista, akkor nem is az. Viszont lehet más baja, és ha a Vadaskert javasol fejlesztést, azt a helyi Nevtan el is szokta fogadni. Szóval már csak ezért is érdemes oda elvinni, különben nem fog fejlesztést kapni a gyerek, és nem biztos, hogy ezeket a problémákat magától ki fogja nőni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!