Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tegyek a lassan 4 éves...

Mit tegyek a lassan 4 éves kisfiammal? Semmi nem hat rá, már teljesen kiborít!

Figyelt kérdés

A lassan 4 éves kisfiam igencsak dackorszakát éli.

Alapvetően rendes és aranyos kisfiú,de egyre nehezebb rá hatni.bántja a 2 éves öccsét,folyton kitép mindent a kezéből,kiabál velünk,rugdos(mondjuk engem nem,de az apját igen),állandóan az áramhoz nyúlkál és még az öccsét is biztatja rá,pedig nincs megengedve.Egyszerűen nincs olyan dolog amivel le lehetne kötni.Ha rászólunk nagyrészt kinevet,néha csak akkor tudok rá hatni,hogy hagyja abba,ha felemelem a hangom,már nagyon kiborít.

Már szinte az összes játék a szekrény tetején van egy dobozban,mert szétszórja,széthordja az egész lakásban,de össze szedni nem hajlandó.ha szólok vagy torka szakadtából üvölteni kezd vagy kinevet és verekszik.Miatta az öccse sem tud semmivel sem játszani,mert el kell állandóan tennem a játékokat.Reggel 5-6 körül már ugrik ki az ágyból,megy a wc-re és kelti az öccsét is,így meg már nem is alszanak.Déli alvásnál ugyan ez.

Próbáltuk már a sarkot,a széket,játékot elvesszük stb,de semmi nem hat rá.Oviba nem tudom elvinni,mert egyszerűen nem lehet vele kimozdulni,az öccsét is még sokszor babakocsiba kell tennem,ha mennénk valahová és még akkor is 1,5 óra egy 30 perces út.ha az oviba próbálnám meg elvinni akkor meg majdnem 2 óra,mert nagyon messze van és hát írtam nem lehet megmozdulni vele/velük.Mire odaérünk az oviba és hazaérek már mehetek is vissza,mert csak délig vették fel.És akkor hol van a takarítás,főzés stb?!...van,hogy rendesen sétál és beszélgetünk,de van,hogy rohangál,kiszaladna az autók elé stb,pedig ezt régebben nem csinálta,mindig szót fogadott.Nem tudom már mit csinálhatnánk vele.nem tudjuk lekötni semmivel,ami őt érdekli azzal foglalkozik(nagyrészt az áram lenne,meg hogy minket minél jobban kiborítson idegileg) a többi meg le van tojva a részéről.Ti mit tennétek vele?tudom,türelem,de az már egyre kevesebb,már nincs elég....Adjatok tanácsot,mit tehetnék vele?!

köszi

2010. febr. 27. 11:58
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

szerintem ez nem egyik naprol a masikra alakul ki. gondold vegig hol csuszott ki az iranyitas a kezeid közül, ez az elsö lepes, hogy mit rontottal el. Aztan szigoru katonas szabalyok bevezetese, mivel mar nagy a gyerek megerti amit mondasz neki, szepen leülszt es elmondod neki, hogy ez igy nem jo neked az öccsenek es neki sem mert... nem jatszathat büntetesben lesz nem kap meg ezt meg azt-ezt te tudod. büntetes javaslatok: bünti parna: ha van helyed a szoba közepen vagy elöszoba vagy valahova leteszel egy parnat mindentöl messze amire le kell ülnie, es addig ott maradni amig le nem jar a bünti ideje vagy bocsanatot nem ker a rossz viselkedesert-ha albocsanatkeres van akkor duplazodik a bünti. Ennek betartasa: türelem, ha leszall elmegy visszaviszed, egyszer, ketszer, persze minden alkalommal megerösited, hogy ez bünti nem nyaralas es nem is kedv kerdese, harmadszorra fürdöszoba hideg viz ala vagy 10 masodpercre ugy ahogy van ruhastol. Ez jobb szerintem mint a sarok mert igy mindent lat es jobban ingerli a környezete, tehat nehezebb neki ott maradni mint a sarokban. Következö javaslatom: sokk terapia, valami nagyon meglepö uj viselkedesmintaval reagalod le az ö negativ viselkedeset. Ha meg sosem kiabaltal vele ugy igazan akkor hajra vagy egy pohar földhöz vagasa, esetleg tanyer-persze csak okosan es modjaval, mert ez akkor üt ha ujszerü es meglepö, ha rendszeresse valik elveszti a hatasat- ez kizökkenti a cselekmenyböl es visszahuppan a normalisba. Hidegvizzel valo leboritas ha nagyon bepörög. MINDEN CUKOR megvonas. a sokcukor tipikus tünete is lehet az ilyen tul aktiv gyerek-de az is lehet hogy nem kap olyan sokat ezt megint csak te tudod, csak lassabban bontja le vagy gyorsabban es ez is ok lehet. tesotol ne vonj meg semmit ra ne vonatkazzon a nagyteso büntije, ez mar önmagaban is eleg bünti lehet hogy latvanyosan kap kisöcsi valamit amit ö a rosszasaga miatt nem. Vidd közössegbe, mar keves vagy neki, es valoszinüleg unja magat. es oviban lehet hogy talalkozna egy nagyobb erösebb gyerekkel aki helyre tenne ha vad lenne ott is. Ezen kivül meg azt is vedd figyelembe hogy az hogy egesz nap velük vagy nem azt jelenti hogy mellettük is vagy!!!Ertsd fözöl, takaritasz stb stb, szoval allandositsd azokat a biztos pontokat amikor tudja hogy ö kerül a közeppontba, csak vele foglalkozol es ugyanigy egy idö amikor csak a kicsivel.

Egy-egy pofonnak is helyet latom ilyen esetben (konektorba nyulas)csak ne legyen rendszeres. Es a legföbb a jutalmazas minden pozitiv viselkedesi mintajat azonnal megerösiteni-nem cukorral, akar gyümivel akar kedvenc mesevel amit szeret. Es vond be a hazimunkaba, es jutalom jarjon ha megcsinalja, majd egy idö utan többet es többet megcsinal kevesebbert. Ami fontos neha meg ha nem is velük jatszol csak ugy ad hoc jelleggel menj oda megszeretgetni. Adj egy csak ugy puszit. Ha meg eszembe jut valami irok. Kitartas es következetesseg!!!!

2010. márc. 2. 00:45
 12/14 anonim ***** válasza:
nekem még sajnos nincs gyerekem, de én nagyon szófogadó voltam állítólag, ahogy anyukám mesélte. Mindent együtt csináltunk ketten. Rajzolgatott velem, sétáltunk, játszottunk, és ha rosszat csináltam nagyon határozottan elmagyarázta, hogy mit miért nem szabad és mélyen a szemembe nézett és addig kérdezgette, hogy értetted, értetted, amíg valóban fel nem fogtam és válaszoltam neki a szemébe: értettem
2010. márc. 10. 12:35
 13/14 anonim ***** válasza:

Látom már sokan válaszoltak, de röviden leírom mit gondolok.

Pedagógus környezetem mivoltából adódóan én mégis csak az óvodát találom megoldásnak. Valahogy meg kellene oldani az óvodába történő elvitelt. Gyermeked valószínű nagyon mozgékony, és nehéz lekötni. Másrészt bizonyára a kisebb gyermekkel is sokat kell foglalkoznod.

Az óvodában is előfordul, hogy egy darabig "rosszalkodik", de látni fogja a többieket, hogyan, mit csinálnak, és utánozni fogják. Az óvónői (távol a családtól) dícséret szükséges egy gyermeknek.

Valószínűleg ki fogja nőni ezeket. A gyermekek közötti szocializációra szerintem nagy szüksége van kisfiadnak.

2010. márc. 10. 12:42
 14/14 anonim ***** válasza:

Nem volt türelmem a válaszokat végigolvasni, de szerintem.

Meg kellene próbálnod először is a kisebb gyereket egy órával előbb letenni aludni és a nagyobbik gyerek segítségét kérni ebben és egy órát csak vele kellene foglalkoznod. Aztán ha apa hazajött, csak a nagyobbikkal elmenni sétálni, vagy vásárolni, és csak vele lenni egy kicsit, előbb utóbb kiböki mi a baja.

Nekem 14 év van a két gyerek között és ezt nem is bánom, pont emiatt, mert nem tudtam magamról elképzelni, hogy mindkettőre maximálisan figyelni tudnék.

Remélem segítettem.

2010. márc. 10. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!