Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A fiam nem tudja megjegyezni...

A fiam nem tudja megjegyezni a neveket?

Figyelt kérdés

Elég visszahúzódó gyerkőc, 5 éves. Egyébként fantasztikus a memóriája, de a nevek nem mennek neki.

A családban tudja a neveket, bár néha nálunk is belezavarodik. Az ovis csoporttársak nevét még 2 év után sem tudja.

Mitől lehet ez?

2015. máj. 22. 08:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
azt nem tudom, de velem még így 20 évesen is előfordul hogy elfelejtem 1-2 barátom nevét
2015. máj. 22. 08:11
 2/13 anonim ***** válasza:
50. évesen sem tudom mindig meg jegyezni.
2015. máj. 22. 08:23
 3/13 anonim ***** válasza:
Van, akinek ez nehezen megy. Szerintem ez veleszületett dolog, nem lehet megváltoztatni. Ezért abban próbálj segíteni a fiadnak, hogy egyrészt mások neveinek a megjegyzése fontos dolog, koncentráljon rá, másrészt pedig ötleteket, módszereket kell kitatlálni, amivel könnyebben megy. Ha később is gondja lesz a nevekkel, akkor ezek a módszerek nagyon praktikusak lesznek neki. De az is lehet szerencsére, hogy később ez elmúlik.
2015. máj. 22. 08:24
 4/13 anonim ***** válasza:

tegnap volt erről szó a rádióban, hogy ált beutatkozásnál 30 másodpercig tudjuk az illető nevét általában.

ez azért van mert a névhez nem társul jelentés, így az agy nemigen jegyzi.

2015. máj. 22. 08:26
 5/13 A kérdező kommentje:
Én értem, hogy ez természetes lehet, de az egy kicsit ijesztő, hogy 2 év után sem tudja megmondani a kedvenc óvónénije nevét, hanem elmondja, hogy az a néni, akinek hosszú haja és szemüvege van. :(
2015. máj. 22. 08:42
 6/13 anonim ***** válasza:

Egyébként a beszédével minden rendben? Nem alkalmaz ott is körülírásokat, ha nem jut eszébe egy-egy szó? Időben kezdett beszélni, és normális ütemben fejlődött?

Szívesen játszik a gyerekekkel? Nem arról van szó, hogy

Létezik olyan részképesség gyengeség, ami a különböző érzékelési csatornákon beérkező ingerek összekapcsolásának a problémájából fakad. A látott ingerhez (arc) nehezen kapcsol egy nevet (hangsor). De ha ez a gond, akkor ez a beszédben is észrevehető, nehezebben fejezi ki magát, keresi a szavakat, gyakran cserél egy-egy főfogalmon belül. Főleg az okosabb gyerekek ügyesen palástolják ezeket a nehézségeket, egyszerűen elkerülik azokat a helyzeteket, ahol problémáik vannak. Ha csak egy kicsit is gyanús, hogy valami baj van, kérjétek a pedagógiai szakszolgálatnál a gyerek vizsgálatát. Nem elég egy egyszerű logopédiai szűrés, ami csak a hanghibákat figyeli, a szókincset, a szókincs aktivizálásának gyorsaságát, a nyelvtani rendszer fejlettségét, a beszédészlelést is vizsgálni kell.

2015. máj. 22. 09:25
 7/13 anonim ***** válasza:

Bocs, kitöröltem egy fél mondatot.

Nem arról van szó, hogy nem érdeklik a társai? Persze ha igen, ez is lehet a beszédértési nehézség következménye.

2015. máj. 22. 09:27
 8/13 anonim ***** válasza:

En meg a datumokat nem birom megjegyezni.

Egyszeruen nem megy. Felvan irva egy papirra minden fontosabb datum (szuletesnapok, evfordulo).

Viszont, minden tovabbi nelkul siman megjegyzem a bankszamlaszamokat, a hosszabb szamsorozatokat.

Almomban felkeltenek, elsoromom mindet.

2015. máj. 22. 10:14
 9/13 anonim ***** válasza:
az a szemüveges, hosszú hajú óvónéni- nem a kedvence!
2015. máj. 22. 12:11
 10/13 anonim ***** válasza:
Ez azért van, mert nincs velük kapcsolata. Nem játszanak közösen. Ha együtt tevékenykednének, rögzülne benne a többiek neve, hiszen sokszor kéne megszólítania a társát, kimondani a nevét. Pont azért, mert visszahúzódó, gondolom nemigen játszik senkivel, inkább elvan magában.
2015. máj. 23. 16:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!