Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Autizmus gyanuja eseten...

Autizmus gyanuja eseten kiderulhet meg, hogy meg sem autista a gyerek? Volt pelda erre valakinel?

Figyelt kérdés

Ma voltunk kivizsgalason ahol az orvos azt mondta tobb autisztikus jegyet is lat a fiaimon (ikrek), ezert tovabb kuldott kivizsgalasra, ahol diagnozist is kapunk majd. Nagyon felek mi lesz, eddig mindenki akinel jartunk (hazi orvos, pszichologus, logopedus) azt mondta, nincs baj veluk, majd behozzak a lemaradast, ez meg most ugy ert mint a villamcsapas, el vagyok nagyon keseredve. :(

4 evesek a fiuk, szobatisztak, 3 evesen kezdtek beszelni, de meg most sem mondatokban. Mindig figyelnek ha szolok hozzajuk, van szemkontaktus. Viszont sokszor ismetelik ha valaki szol hozzajuk, sorba rendezik a jatekokat, nem tudjak elfogadni ha valami nem ugy van, ahogy szeretnek, nem jatszanak mas gyerekekkel, csak egymassal, es a felnotekkel.

Szivesen vennem erintettek velemenyet! Ugye van meg remeny, hogy megsem autistak?!

2015. ápr. 13. 18:45
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
57%

Kedves Első válaszadó!

Már ne haragudj, de azért autista gyereket/et nevelni nem leányálom. Nem tudom hányat ismersz közvetlenül, de jó ha tudod, hogy még azokkal sem egyszerű, akiknél az autizmus nem társul értelmi fogyatékkal, ami sajnos nem ritka. 4 autista gyerekkel állok napi kapcsolatban, ovistól kamaszig, és a szüleik egyöntetű véleménye az, hogy nagyon nehéz, nehezebb, mint pl. a Down.

Kérdező! Az autizmus spektrum nagyon széles, és valahol mind rajta vagyunk. Ki jobban, ki kevéssé, de mindegyikünknek vannak autisztikus vonásai, nekem is. Én pl. sokszor megszámolok dolgokat, pl. hány ruhát kell kivasalnom, hány feladatot elvégeznem, hány fadarabot rakok a tűzre. Ettől még nem vagyok autista.

Amiket leírtál a gyerekeidről, nem igazán jellemző tünetek. Pl. a szobatisztaság 5 éves kor előtt ritkán alakul ki, a szemkontaktus, fizikai kontaktus kerülése maradandó probléma, a beszédfejlődés is gyakran nehezített, mégpedig nálatok nagyobb mértékben.

A sorbapakolászás sok gyerekre jellemző, az ő zárt közösségük meg inkább ikergond.

Nem írtál a születésük körülményeiről, az első hónapok fejlődéséről. Ez azért lényeges, mert az idegrendszeri érés elmaradása, lassú fejlődése autisztikus tüneteket okoz. Az én kislányom 2 héttel hamarabb született, indított szüléssel, az első napokban alkalmazkodási problémái voltak, később izomtónus probléma, és felszívódási zavar, ami gátolta a megfelelő tápanyagmennyiség felvételét, magyarán éhezett a szervezete. 2,5 éves kora körül rengeteg autisztikus vonása volt. Nem szerette a fizikai kontaktust, tekergette kezét-lábát, nem indult meg a beszédfejlődése, félt a gyerekektől és még ezer más. Elvittem egy felmérésre, ahol idegrendszeri elmaradást diagnosztizáltak. Gyógyszeres támogatást kapott a felszívódására, TSMT tornába fogtunk, és szűk egy év alatt elmúltak ezek a jellegzetes tünetek.

Most nyáron lesz 6 éves, kimagaslóan gazdag a szókincse, semmiben sincs elmaradva a társaitól.

Tudod az a baj, hogy amíg néhány éve sok gyerekorvos a legapróbb devianciára hiperaktivitást kiáltott, mostanra az autizmus lett a mindenre ráhúzható diagnózis. Az érdekesség az, hogy mindkét problémát csak erre felkészült szakemberek tudják valójában diagnosztizálni, nem a mezei gyerekorvosok. Szóval nyugi!

2015. ápr. 14. 08:48
 12/17 anonim ***** válasza:

Én is kicsit úgy látom, hogy most ez "divat" lett, és kicsit mindenkire ráhúzzák, aki eltér az átlagtól, a nemzetközi irodalomban is azt lehet olvasni, hogy túldiagnosztizálják.

Az én nagyobbik fiam most lesz 3 éves, ő olyan 16 hós koráig pörgette a kerekeket, de teljesen abbahagyta, azóta is nagyon szereti a kerekeket, de rendeltetésszerűen autózik, csak épp sokszor lefekszik melléjük, és nézi a kerekeket. De nem bámulja se a mosógépet, se ventillátort, se semmi forgó dolgot percekig. Erős a műszaki érdeklődése, de nem egysíkú, és mellette nagyon sok dolgot szeret játszani és csinálni. Ő időben kezdett beszélni, nagyon sokat beszél, nagy a szókincse, vidám, rengeteget nevet, nagyon bújós, puszilgatós, mondja sokszor, hogy szeret, szerepjátékozik, de a beszédében van ismétlési hajlam (viszont tűnik el, vagy jelentősen ritkul), és még mindig fordítva használja a szám-személyeket (magára, hogy te, kérsz, stb.). Gyerekekkel nem beszél ő se, de láthatóan örül, ha vannak körülötte, tesójával sokat bújócskázik, stb. De a kezét felmeli és tekergeti nála is megvan, és ha nem hozzánk beszél, hanem magában, akkor lassan, furi hangsúllyal. BHRG-ben idegrendszeri éretlenségnek mondták, mert nagyon jó rugalmas szemkontaktust és jó, normál reakciókat állapítottak meg, de egy fejlesztéspedagógus szerint pedig inkább a spektrum szélén van vhol. Mi csoportos TSMT-re járunk, nagyon szereti, és javasolták még az Ayrest (kérdező, ez biztos nálatok is van), illetve a floor-time terápiát.

Én is ki vagyok borulva, azt hiszem, főleg attól, hogy ne ő legyen a furcsa gyerek mindenhol, akit kiközösítenek és csúfolnak...

2015. ápr. 15. 12:40
 13/17 anonim ***** válasza:
56%

tegnap 08:48-as : Az elsö vagyok, az unokám is autista meg a párom is, szóval van valami fogalmam a témáról.

Az autisták többsége NEM értelmi fogyatékos, ez csak elterjedt téveszme.

2015. ápr. 15. 13:16
 14/17 anonim ***** válasza:
13-as, én a 12-es vagyok. A párod hogy boldogult ezzel az életben? Milyen élménye van a gyerekkoráról, kiközösítés, ilyesmi?
2015. ápr. 15. 13:34
 15/17 anonim ***** válasza:

Azt írod, külföldön éltek. A gyerekek kétnyelvűek? Ezzel könnyen magyarázható a megkésett beszédfejlődés, és ikreknél ugyebár nagyon szoros is lehet az egymáshoz ragaszkodás. Nem tudom, mennyit vannak idegen gyerekek között, mikor kezdtek másokkal találkozni. Az ismételgetés is lehet a beszédfejlődés egyik normális lépcsőfoka, ami most következett be náluk. Utánozhatják is egymást. Amiket írtál, sokminden nevelési hibákból is eredhet. Ezt mind mondd el, ha mentek a pszichiáterhez szerintem, mert árnyaltabb a kép, ha mindent láthat.

Attól, hogy van autisztikus tünetük, még nem feltétlenül autisták. Sőt az is lehet, hogy az egyiknél van valami, másik meg leutánozza...bármi lehet.

2015. ápr. 15. 18:04
 16/17 anonim ***** válasza:
Kedves 11-es! Nagyon egyetértek veled, pont így működik mostanában sajnos, pontosabban a "legdivatosabbak": hiperaktív, autista, Aspergeres, figyelemzavaros. Mindegy, csak ragadjon rá valami bélyeg...és ez nagyon nem jó.
2015. ápr. 15. 18:56
 17/17 A kérdező kommentje:

Koszonom a tovabbi valaszokat!

Amit meg nem irtam, hogy nekik korabban tobb autisztikus tunetuk volt, de ezeket mar elhagytak. Pl. mikor megvaltoztattuk a szokasos utat az oviba, akkor egyikuk nem volt hajlando az uj uton jonni, csak sirt sokaig, es huzott az ellenkezo iranyba. 2 eves koruk korul volt 5-6 szavuk, amit napjaban tobbszor elmondtak, majd mintha elvagtak volna, 3 eves korukig egy szot sem szoltak. Most is csak kb. 200 szavuk van, ami eleg keves. Igen ketnyelvuek, tobb mint egy eve jarnak oviba, tokeletesen ertik a magyart es az angolt is.

A szuletesukrol: 36.heten szulettek csaszarral. Semmi gond nem volt veluk a szuletesuk utan, se kesobb. Kicsit kesobb kezdtek el mindent csinalni, de meg teljesen belefert ugy is.

En is felek attol (is) nehogy ki legyenek kozositve, most szeptemberben kezdik az iskolat.

Oviban a heten kerultek kulon csoportba, erre tegnap mar mondtak, hogy az egyik fiam mar jatszott az egyik kisfiuval! Nagyon orulok neki, lehet, hogy tenyleg ez volt a gond, hogy tulsagosan ragaszkodnak egymashoz.

2015. ápr. 16. 08:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!