Autizmus gyanuja eseten kiderulhet meg, hogy meg sem autista a gyerek? Volt pelda erre valakinel?
Ma voltunk kivizsgalason ahol az orvos azt mondta tobb autisztikus jegyet is lat a fiaimon (ikrek), ezert tovabb kuldott kivizsgalasra, ahol diagnozist is kapunk majd. Nagyon felek mi lesz, eddig mindenki akinel jartunk (hazi orvos, pszichologus, logopedus) azt mondta, nincs baj veluk, majd behozzak a lemaradast, ez meg most ugy ert mint a villamcsapas, el vagyok nagyon keseredve. :(
4 evesek a fiuk, szobatisztak, 3 evesen kezdtek beszelni, de meg most sem mondatokban. Mindig figyelnek ha szolok hozzajuk, van szemkontaktus. Viszont sokszor ismetelik ha valaki szol hozzajuk, sorba rendezik a jatekokat, nem tudjak elfogadni ha valami nem ugy van, ahogy szeretnek, nem jatszanak mas gyerekekkel, csak egymassal, es a felnotekkel.
Szivesen vennem erintettek velemenyet! Ugye van meg remeny, hogy megsem autistak?!
Miért veszed akkora tragédiának, ha tényleg autisták lennének?
Az autizmus nem az, amit a filmekben mutatnak, az csak a legrosszabb fokozat.
Rengeteg autista van, aki alig tünik fel, csak kicsit mások, mint a nem-autisták. (Direkt nem azt írtam, hogy mit a normális emberek, mert az autisták is normálisak, csak kicsit mások)
Sok területen elönyben vannak az életben, és föként ha idöben, gyerekkorban elkezdik öket szakemberek segitségével fejleszteni szociális téren, akkor senki nem veszi észre, hogy valamennyire mások, mint a többség.
Nem kell elkeseredned, inkább örülj, hogy ha tényleg ilyen probléma van velük, akkor még idöben vagytok, és fejlesztö pedagógusok segítségével teljesen problémamentes életet tudnak élni a gyerekeid.
Nekem a kolléganőm fiát diagnosztizálták autizmus spektrum zavarral.
Egy nagyon profi fejlesztő csapat vette kezelésbe, mind mozgásban, mind beszédben, iskolás korára lekerült róla az autizmus spektrum zavar, rendes általánosba jár, most másodikos, és nagyon ügyes.
Fontos az időben elkezdett célirányos fejlesztés.
akkor nincsenek autizmus gyanún, ha csak egy orvos azt mondja, hogy továbbküld... majd ha a komplex kivizsgálás után így gondolja a szakorvos, akkor kerülnek gyanúra és akkor majd tartós beteg kártyát is kapsz.
én fiam 3 évig volt autizmus gyanún, most nincs rajta :) de őszintén, én azt gondolom, hogy lesz még rajta :D igaz szerintem magát az autizmust nem fogják kimondani :)
hát van ilyen is. eleve ha erről van szó akkor a skála végén van és ha lenne akkor asperger lenne a gyanú (ami már nincs). nagyon okos, nem kényszeres, nincs dühkitörése, nincs ragaszkodása... de sok más van. most megyünk IQ tesztre, eddig nem tudták neki mérni :D kis zseni :) nem viccelek, nem túlzok, 5 évesen matek egyenleteket írt magának csak hogy ne unatkozzon. persze egyszerűeket, na de sok 4 éves nem tud se írni, se számokat nem ismeri, ő meg nem csak megoldja, hanem ki is találja az egyenleteket...
de közössége nem ez az oldala jön elő, nagyon jó a mozgása, nagyon közvetlen és vidám, nagyon jó barátai vannak, így oviban nem is tudnak erről. a pszichiátere szerint kompenzál, ezért nem tudnak mit mondani, tehát az összes "tünete" ami lenne azt tudatosan nem mutatja.
egyébként engem nem zavarna, ha az lenne, persze örülök, hogy nem sni-s még így iskolaválasztás előtt, de nem gondolom, hogy egy kód miatt több vagy kevesebb lenne.
Nekem a 3 éves fiamról gyanították, hogy autista. Ő 3 évesen nem tartott szemkontaktust, nem beszélt egyáltalán (5-6 szót tudott csak, de azt se használta, igazából meg se nyikkant egész nap). Nagyon passzív volt, semmibe sem lehetett bevonni, mindig csak mozdulatlanul meredt a semmibe. Minden más gyerektől félt, minden cuccát mindig pont ugyanúgy pakolta, és órákig elvolt a kerék pörgetésével.
Nála végül súlyos idegrendszeri éretlenséget diagnosztizáltak, ami miatt már 1 éve minden nap TSMT tornát csinálunk. Most 4 éves, mondatokban beszél :) És amióta megtanult beszélni, egész kinyílt, sokkal szociálisabb lett, lényegesen fejlettebb. Még most is le van maradva (2 területen enyhén megkésett, 1 területen pedigsúlyosan), de haladunk.
Őt a háziorvos, a védőnő és a logopédus gondolta autistának. A BHRG központban voltunk, ott is azt mondták, hogy gyanús, de aztán a TSMT fejlesztés után fél évvel, már biztosra mondták, hogy nem autista. Mozgásban és beszédben volt lemaradva és emiatt nagyon bezárkózott a kis világába.
Már sajnálom, hogy nem kezdtük korábban a fejlesztést, csak hallgattam a családra, barátokra, akik szerint a fiúk később tanulnak meg beszélni, meg ismernek olyat, aki 4 évesen se beszélt, meg nincs semmi baja, csak lusta.
Szóval én őket nagyon ajánlom: bhrg.hu
/drága, de igazából csak betanítják a tornát, én tornáztatom otthon minden nap, hozzájuk olyan másfél havonta járunk kontrollra és/vagy új feladatsorért, így összességében nem olyan nagy kiadás/
Nem érdemes ezen lovagolni, mert így interneten ezt nem lehet megmondani! Menjetek el a vadaskertbe, vagy a heim pálba és ki fogják vizsgálni a fiúkat. Az autinak vannak speciális tesztjei. Ezek nagyon megbízhatóak.
Az autizmus nem lemaradás, nem mennyiségi különbség, hanem MINŐSÉGI. Tehát nem kevesebbet tud, mint az átlag, hanem másképpen működik.
Az ismétlés (echolália) a beszédértési nehézség miatt van. Az autizmus egyik tünete, de a nyelvi zavaré is.
A rögeszmés ragaszkodás, rugalmatlan viselkedésszerveződés az autizmusnak egyik ismérve, de a ti esetetekben ezt konkretizálni kell. Az sem szempont önmagában, hogy nem játszanak idegen gyerekkel.
Az autizmus egy komplex eltérés, melyben tünetek vannak mind a kommunikáció, mind a szociális interakciók, mind a rugalmas gondolkodás szintjén. Csak szakember tudja felállítani ezt megfelelő vizsgálat után. A prognózisa is sokféle lehet. Sokszínű állapot.
Van olyan, hogy a gyanú nem igazolódik, de ez általában a nywelvi fejlődés után kiderül. A nyelvi zavar sok hasonló tünetet tud produkálni az autihoz, ezért a diagnózissal meg szokták várni ennek a kibontakozását. (mire használja a nyelvet)
A szemkontaktus sem úgy van, ahogyan az átlag gondolja. Az autik többsége tart szemkontaktust, csak ezt nem olyan minőségben, ahogyan a kommunikáció és a szociális interakciók megkövetelnék.
Kedves kérdező! Így a leírásod alapján ha az én időmbe ezt vizsgálták volna bizony én is beleestem volna a pixisbe. Nem alaptalanul. Sajnos akkor még nem volt ilyen így fejlesztésre vagy épp különleges tanulási módszerekre sem. Nem volt könnyű az iskolás időszak de a szüleim felismerték a problémát és tudatosan tereltek arra amerre az én utam lett. Kb 13 éve csináltam meg a
teszteket és kezdtem el pszichológushoz járni aki rengeteget segített.
Teljes önálló életet élek a férjemmel és a 18 hetes pocaklakónkkal! Ahogy fentebb is írták nem vagyunk mi kevesebbek csak máshogy jár az agyunk! Illetve a fiaidnál nem súlyos a helyzet, mondom ezzel x éve nem is foglalkoztak! Ne keseredj el!! Kincsek vannak nálad!!
Nagyon koszonom mindenkinek aki valaszolt!
Nekem a legnagyobb felelmem, hogy nem tudnak majd onallo eletet elni. De ahogy latom ez nem torvenyszeru. Nagyon jo pozitiv peldakat olvasni. Nem vagyok nagyon otthon a temaban, azt se tudtam, hogy az autisztikus es autista nem ugyanaz. Mi a kulonbseg?
Neurologusnal voltunk ma, aki egy tesztet toltott ki amin nem mentek at a fiuk, igy most tovabb kuldott oda ahol megint megvizsgaljak oket, es kapunk diagnozist. Meg elkuldott kromoszoma vizsgalatra is.
Nem Magyarorszagon elunk, igy ezt a tornat nem tudjuk kiprobalni amit az egyik valaszolo ajanlott. Remelem majd itt is elkuldik oket valami fejlesztesre, eddig csak a logopedus jart hozzajuk heti 1x.
Nem csak az idegen gyerekekkel nem jatszanak, hanem az oviban sem, akikkel mar tobb mint egy eve egy csoportban vannak. Ugyet sem vetnek rajuk, egyedul, vagy egymassal jartszanak. Azert meg mindig nagyon remenykedek, hogy nem autistak. Ha megis, akkor meg remelem onalo eletet tudnak majd elni.
Kedves utolso, szuper, hogy teljes eletet tudsz elni, nem is gondoltam volna, hogy ilyen van! Gratulalok a pocaklakohoz!
A férjem aszperger-autista, természetesen vannak furcsa dolgai, de ettöl még teljes életet él, a szakmájában kiemelkedö éppen emiatt. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy ö nem is volt semmiféle fejlesztésen, mert akkoriban még nem ismerték fel a problémát.
Szóval ha megfelelöen lesznek fejlesztve a gyerekek, semmi, de semmi hártányok nem lesz, csak elönyük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!