Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Beszédhiba, dadogás, mitől lehet?

Beszédhiba, dadogás, mitől lehet?

Figyelt kérdés

Kisfiam 5 éves de koraszülött volt a 36. hét végén érkezett . = -es volt az apgárja ,mert nem sírt fel azonnal és a köldökzsinór a nyakán volt . Szépen fejlődik okos értelmes gyermek ! Elég későn kezdett el beszélni és eléggé érthetetlenül mondta a szavakat . Később az oviban már járt hozzá logopédus és az orrmanduláját is kivetettük ,mert romlott a hallása . Nyelvlökéses nyelése nem múlt el amire használunk majd nyelvtrénert . DE ami a legaggasztóbb az ,hogy tavaly áprilisban érte őt egy rossz élmény az oviban ,miszerint egy kisfiú bántotta ... 1 hónapon át minden reggel sírt az ovi miatt ,hogy ő nem akar bemenni :( mindenfélét kitalált ,hogy anya hiányzik meg hogy unalmas az ovi m,majd végül elmondta ,hogy emiatt a kisfiú miatt sírt . jött az orrmandula műtét ami "simán " lezajlott . Rá 2 hétre a kisfiam elkezdett dadogni és azóta sem igazán múlt el neki ,most nyújtja a szavakat ..Voltunk a beszédvizsgálóban a lpogopédus mellett pszhihologushoz is járunk de azon kivűl ,hogy szorongás van a gyerekben semmit nem tudunk még . Itthon minden rendben van ,semmi változás nem történt ami őt bántaná

! Szerintetek mitől lehet ez ? Alakulhatott a megkésett beszédfejlődéséből vagy tényleg lelki a háttere ? Köszönöm

2015. jan. 11. 21:07
 1/4 anonim ***** válasza:

Azt, hogy a szorongás kiből mit hoz elő, genetika elsősorban. A dadogásra való hajlam is. Nálatok az oxigénhiány is előidézhette a hajlamot.

Más gyerek tikkelni kezd, megint másik bepisil, harmadiknak rémálmai vannak stb. Attól függ, hogy az idegrendszernek mire van hajlama. Van olyan gyerek, aki kevésbé érzékeny temperamentumú, lazábban veszi az akadályokat.

Jól teszitek, hogy jár pszichológushoz. Terápiával sokat lehet oldani a szorongáson, fel lehet dolgozni a traumát.

Itt nem kell feltétlen egy komoly okot keresni. Alkatilag érzékenyebb a fiad és a dadogásra van hajlama szorongás esetén.

2015. jan. 12. 12:23
 2/4 anonim ***** válasza:

Off-

ne haragudj, hogy nem tudok érdemben válaszolni, de az első olyan jókat írt, hogy szeretném kérdezni tőle: az én fiam is az utóbbi hetekben elkezdett dadogni. Van hogy egy egész napig sem dadog, van, hogy a mondat elején az első szónak 15x fut neki. 3éves lesz egy hónap mulva, és a szobatisztasággal állunk nagyon hadilábon. Az utóbbi heteben nagyon erőltetem neki- és úgy érezm egyre jobban ellenáll. Lehet ettől lett dadogós?

2015. jan. 14. 20:24
 3/4 anonim ***** válasza:
Szia!Nekem az öcsém dadogott egy ideig!Biztos hogy lelki probléma miatt alakult ez ki nála!Az orvosok azon kívül hogy ,"majd kinövi" mást nem mondtak!De amúgy valóban kinőtte,7 éves kora körül maradt abba!
2015. jan. 14. 23:51
 4/4 anonim ***** válasza:
Én 8 éves koromig nem dadogtam, utánna kezdődött és sajnos a mai napig tart. Nekem a szüleim ezt soha nem tekintették betegségnek, sőt, mindig azt mondták hogyha nem tudok rendesen beszélni inkább ne szólaljak meg. Ezzel elintézték a dolgot. Az egyetemet levelező tagozaton végzem, mert ott nem kell annyi szóbeli vizsgát csinálni és kis előadást tartani. A nyelvvizsga írásbeli része elsőre meglett, a szóbeli részből pont tegnap voltam harmadjára, a magnóhallgatás része most is 100%-os lesz, a beszédkézség vizsgám 32,5 % lett pedig minden kérdést értettem és tudtam is volna válaszolni de elég volt kinyögni mindenre egy mondatot ez pedig ugye nem elég. Orvoshoz nem mentem soha, gyerekként nem vittek szüleim mint ahogy fentebb írtam, felnőttként meg már szégyeltem elmenni. Pontosan nem tudom hogy nekem mi az a dadogás oka, talán az hogy soha nem foglalkoztam velem a szüleim viszont mindig elvárták tőlem a maximumot az iskolában, aminek az elérését a dadogás nagyban megnehezítette. Azonkívül hogy a maximumot várták el tőlem, soha nem álltak mellém semmilyen téren, mindig az "egészséges" gyerekekhez hasonlítottak, mindig éreztették velem hogy én egy senki vagyok, mindig mást magasztaltak hogy az mennyi mindent elért. 19 évesen ezért költöztem el és 9 éve nem is voltam otthon. Rohadt egy dolog ez a dadogás, de mára megtanultam együtt élni vele és elfogadtam hogy ez már nem fog változni. Kívánom hogy a kisfiadnak sikerüljön kinőnie a dadogást.
2015. jan. 25. 14:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!