Mit gondoltok, mi vagy mik a gyerekek legnagyobb problémái, amivel meg kell küzdeniük?
Szerintem erre nem lehet így válaszolni, minden életkornak megvannak a "feladatai" amivel meg kell küzeni, olyan akadályok, amiket sikeresen kell venni a továbblépéshez-a felnőtté válás útján.
Az ovis 4,5 éves kisfiam aktuális hétköznapi problémája pl. az, hogy fejben már szerete megcsinálni valamit, de még nem elég ügyes pl. a keze hozzá (szeretne szuperül, természetesen késsel-villával enni, de néha még kitúrja a tányérjából az ennivalót- vagy szeretne apró mintákat kivágni kisollóval, de még nem tudja pontosan a vonal mellett- ettől időnként ideges lesz :)- ezt a helyzetet azonnal megoldani nem tudja- kell még fejlődnie a finommotorikus mozgásának, idővel és gyakorlással lehet csak, ez nem akarásra működik.
Ugyanígy alakulnak az első barátságok, igazi közös tevékenységek és ott is meg kell küzdenie azzal, hogy a csoportban, az óvónőtől, a társaitól jusson rá elég figyelem, olyat játsszanak a többiek, amiket ő szeret stb.- itt az alkalmazkodást, az együttműködést kell megtapasztalnia, megtanulnia, ez is gyakorlással, éréssel megy majd a maga útján.
Egy kamasznak egészen más gondjai vannak.
Anorexia, pánikbetegség, hányásfóbia, a szülők válnak...
12/l
Megírom, hogy szerintem az enyémeknek milyen problémái vannak:
1. figyelemfelkeltés és megosztozás. A nagyok ikrek, és állandóan próbálnak dominánsabbak lenni az ikertestvérüknél, de mivel mindketten nagyon erős egyéniségek, ez nem sokszor sikerül. Néha rosszalkodnak, hogy rájuk figyeljek, ne a tesóra, pláne a kistesóra.
2. anya mérges. Sokszor hangoztatják (néha sírva), hogy anya ne legyen mérges, anya örüljön... de ha felhúznak a negatív figyelemfelkeltéssel, pl. azzal, hogy elkezdik egymást csépelni vagy a kistesót kupán vágni, akkor bezony kiabálok, és ki is mondom, hogy mérges vagyok. Szóval meg kell küzdeniük a felnőttek frusztrációjával is, azzal, hogy anyu ugyan figyel végre, de mérges rám...
Szerintem ezek kellően hétköznapi dolgok, ami minden családban előfordulhat. Ha valaki egyke, még akkor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!