3 évesen milyen tünetei lehetnek az Asperger szindrómának?
Az én három és fél éves lányom Asperger-gyanús. Időről-időre visszük vizsgálatokra, nincs diagnózis, nagyon a határon van. Szintén előrébb van, mint a társai szinte mindenben. Ő két évesen számolni kezdett, nem csak úgy automata mondta a számokat egymás után, hanem annyi számot mondott, amennyi alma vagy akármi volt mondjuk egy tálban. Nála a tünetek: szemkontaktus gyengeség, koránál sokkal kifinomultabb beszédhasználat, de jelen volt az echolálás, nagyon sokdarabos kirakó hihetetlen gyors elsőre kirakása, hatalmas mozgásigény, korán, magától kezdett betűket kérdezgetni, tanulgatni, összeolvasni. Kortársakat kerülte, nemhogy nem játszott velük, nem is bírta, ha a közelében vannak, mindig félrevonult tőlük, hogy magában, egyedül legyen. Előfordult, hogy a neki feltett kérdésekre fura, oda nem illő válaszokat adott. Vannak dolgok, amiknek mindig úgy kell lenniük (pl. esti lefekvési rituálé), ha eltérünk ettől, az sem nagy gond, nincs dührohama, de kifejezi a nemtetszését. A kortársaival való játék mára sokat fejlődött, együtt játszik a társaival, van barátnője is, közös tevékenységekben részt vesz velük. Kényszermozdulatai, evési-alvási problémái, dührohamai nincsenek, soha nem is voltak, az átlagos dackorszakot leszámítva még könnyű is kezelni, szabálykövető. A vizsgálatoknál, az asperger vagy auti diagnózis felállításánál három terület érintettségét vizsgálják, nála mára már alig-alig van tünet, a kommunikációja, szociális fejlődése megfelelő, valószínűleg nem is fogja megkapni a diagnózist. Kétségkívül van még pár furcsasága, mi észrevesszük őket, de már megszoktuk, más meg nagyon észre sem veszi. A szemkontaktus gyengesége a leginkább észrevehető tünete. Képes szemkontaktust tartani hosszabban is, de úgy tűnik, hogy nem szereti, elnéz. Ez van, megszoktuk.
Mi TSMT tornára járattuk, nagyon sokat változott és fejlődött tőle, szerintem az Ayres inkább kisebb életkorú gyerekeknél jobb.
Szerintem ne gyermekpszichológushoz vidd, hanem egy olyan helyre, ahol meg tudja vizsgálni a gyermeket több szakember egyszerre: pszichológus, neurológus, fejlesztő, akik nem csak az auti spektrum gyanúját, hanem esetleg a hiperaktivitási gyanút is kiszúrhatják. Én inkább a Vadaskertet, vagy a Delej utcai központot vagy a Bethesda programját ajánlom. Ők kifejezetten erre specializálódtak, nap mint nap látják ezen gyerekeket, már a legapróbb jeleket is látják.
így van ahogy az utolsó írta. ki tudja miért, de megszüntették.
régen ugye azt mondták, hogy azok az autisták az aspergeresek aki kiemelkedően okosak 1-1 területen.
de attól még autizmus.
fontos, hogy 3 területet kell érinteni. nem írtad, hogy szociálisan milyen. kezdeményez-e játékot a többiekkel, bevonható-e, játszik-e szerepjátékokkal illetve érti is.
nekem nem autista a gyerekem, 4 éves korában zárték ki. szociális igen érett, emiatt vették le a gyanúról, ezen a területen semmi gondja nincs :)
viszont furcsa gyerek :) kisebb korában voltak "tipikus" tünetei, de kinőtte vagy beleolvadt a korosztályába. de 2 évesen nagyon azt éreztük, hogy az.
neki nagyon magas az iq-ja, igazán 1 terület érdekelt, az autók. 2 évesen még nem beszélt, nem válaszolt, a fejét se rázta ha kérdeztem valamit, nevére se hallgatott, de az össze autót amit valaha hallott-látott azt felismerte márkára. nem tudom igazából hogyan, mert ha egymás mellett állt egy peugeot és egy citroen puttonyos amiken nem volt jel (szerintem teljesen egyformák külsőleg), ő akkor is tudta melyik milyen.
szemkontaktust felvett de nem tartott.
3 évesen már javult a helyzet, akkor már beszélt, de erősen echolált.
akkor azt mondták az orvosok, hogy vagy autista vagy annyira kompenzál, hogy nem tudják rámondani, hogy autista :D
aztán 4 éves kora előtt jött a fordulópont, és egy egész "normális" gyerek lett :) nyilván benne van az ovoda is, hisz ott vele egykorúakkal van, sok szokást vett fel tőlük, és talán miattuk sok furcsaságot el is hagyott.
most 5 éves és az autók mellé bejött a matek.
összead, kivon, szoroz, felismeri a számokat, tehát a közértben mondja mi mennyibe kerül és tényleg nagyon jó számfogalma van, egyébként is mindent megszámol már-már mániásan :)
pl most auchan matricázunk, maga a matricák nem érdeklik csak azt számolgatja melyik oldalon mennyi van meg, összesen hány hiányzik, mennyi felesleges matrica van :)
de én már nem viszem vissza, megcsinálták vele az összes létező tesztet, ha azokat becsapta akkor ez van, úgy sem változtatna semmin ha mégis az lenne :)
de persze nem lebeszéllek, vidd el ha kicsit is gyanakodsz, de tényleg az fontos dolog, hogy mindhárom területet érintenie kell, hogy egyáltalán kezelést kapjon...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!