Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan tartassak rendet? Vagy...

Hogyan tartassak rendet? Vagy ti hogyan tartattok rendet a gyerekeitekkel?

Figyelt kérdés

Nem most akarom megnevelni a 9 éves kislányomat,de az eddigi erőfeszítéseim úgy érzem nem hozzák meg a kívánt sikert.

Szó se róla rend van nála,de csak állandó könyörgés,utasítgatás,kioktatás rengeteg időhúzás olykor meg csak büntetés árán.

Tudom én,mint felnőtt nem vagyok mérvadó,de amit én 5 perc alatt kényelmesen elpakolok,arra neki a fél óra is kevés és sajnos össze sem lehet hasonlítani a kettőt.

Elolvastam már számtalan hogyan neveljük jól a gyerekünket könyvet és tudom jól,hogy az én hozzá állásomon is változtatni kell,ezért őszintén hálás lennék,ha leírnátok kinek hogyan sikerül elérni az áhított rendet.

Azért mert a saját szobájában rendet tart jutalmazni nem szeretném,maximum szóban és dicsérettel,de ezt amúgy is megkapja.

Köszönöm!

2014. szept. 10. 10:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

ERRE én is kíváncsi vagyok!!!

Nekem a 11 éves fiam alapból rendetlen, szétszórt, mindig rá kell szólni, a táskájában ugyanolyan káosz van mint a szobájában.

A 9 évesem már sokkal pedánsabb, már pici korában is engem utánzott takarításban, most is ügyes, szépen rendezgeti a polcait, a sok kütyüje mindig katonás rendben van, segít nekem teregetni, porszívózni, rendet csinálni, szerintem neki alapból van rá igénye.

A 2 éves lányom is inkább rendszeretőnek tűnik már most.

Ebből sajnos azt a következtetést vontam le, hogy hiába a nevelés, többet számít az egyéniség, és aki alapból szétszórt rendetlen, meg sem látja a rendetlenséget, nem zavarja, azt nagyon nehéz megváltoztatni.

A nagyfiam ha rendet is tesz, az nem olyan, nincs benne köszönet, hiába tanítgatom.

Vagy lehet még a szülőktől látott példa hatása is, mert pl. a férjem nagyon rendetlen, őt sem tudom megváltoztatni, úgy látom olyan lesz a nagyfiam is.

Jutalmazni én sem szeretném, de most valamivel próbálkozom.

Egy táblázatféle, amelyben minden napra ki van osztva mindenkinek vmilyen feladat, még a kicsinek is, és pipáljuk, ha rendben volt. Ezt most kezdtem a hónap elején, és eddig még működik, ezt könnyebb a nagynak is teljesíteni, hogy konkrétan aznap valamilyen felelős.

Kezdetnek jó. PL. egyik nap szemétfelelős, kukát kivinni, szemetet összeszedni a lakásból, ezért rászólni a másikra is, aki szemetelt, másik nap akonyhában segíteni, asztalt teríteni étkezés előtt, leszedni a mosogatóba étkezés után, egy másik nap porszívózás, egy harmadik nap játékpolcrendezés stb.

Talán ez beválik, hogy minden napra egy konkrét feladat, amit pipálunk ha megvan, dícsérem szóban, és nem csak úgy általánosságban tartson rendet a szobájában mert az nem megy.

De én is szívesen veszek más egyéb ötletet!

2014. szept. 10. 10:38
 2/13 anonim ***** válasza:

A takarításban -mint tudod - nincs semmi élvezet, tőle se várd, hogy még tetsszen is neki. :)

Nálunk esti elpakolás van csak, a többi nem érdekel. A 15 éves nem csinál rumlit, mert nem hagyja el a székét, a két kicsi (8 és 6) pedig pakolás után kapják meg a vacsit és utána lehet bekapcsolni a Minimaxot. De azért megdicsérjük őket érte.

2014. szept. 10. 10:38
 3/13 A kérdező kommentje:

Én nem kérem,hogy a saját szobáján kívül besegítsen a házimunkába,de úgy érzem azt rendben KELL tartania.

Tudja,hogy az ő kötelessége és mégis minden egyes áldott nap eljátsza,hogy "jaj,már megint rendet kell rakni"?

Egyik pillanatban még könyveket nézeget,másik percben már elő van véve az építőpálya,előkerül a kirakó,nyaklánckészítő szett,a play mobil,az alvós állatka és nincs vége.

30 perc alatt fut a szoba.

2014. szept. 10. 10:48
 4/13 A kérdező kommentje:

Nem kell takarítania,csak rendet rakni.

De ha ő nem rak rendet én takarítani nem tudok.

Boldog lennék ha legalább este elpakolna,de ha a vacsora lenne a határideje nemigen enne azt hiszem.

Már abba is belementem,hogy a mi szobánkban tanuljon délutánonként,mert ebéd és tanulás között hagyom egy jó órát játszani és addigra az íróasztala egy tárolóvá válik.

Mikor még megkértem,hogy rakja el pihenés után,tanulás előtt,akkor ott játszott az asztalnál ülve és minden játék egy kis játszás után került a helyére,a könyv olvasgatás után,a kirakó kiakás után,a nyaklánc csak még 5öt had füzzek fel rá után és máris elment fél óra.

2014. szept. 10. 10:53
 5/13 anonim ***** válasza:
Ok, nálunk akkor éhen, esti tévézés nélkül feküdnének le és csókpuszi. Tudják is, így meg sem reszkírozzák. Ja, kérem, ha nincs következménye annak, ha nem csinálja meg, akkor...?
2014. szept. 10. 10:57
 6/13 A kérdező kommentje:

Írtam,hogy bizony van büntetés,vagyis volt büntetés nálunk is,de én nem látom jónak,hogy fenyegetéssel és büntetéssel kelljen ezt elérnem.

Szeretném elérni,hogy igénye legyen rá.

2014. szept. 10. 11:05
 7/13 A kérdező kommentje:

Azt még hozzáfűzném,hogy én világ életemben,már sokkal kisebb koromban is pedáns és rendszerető voltam.

Mindig mindennek megvolt a helye.

A nővérem teljesen az ellentétje volt,maximum a szülői szigor volt az,ami miatt kicsit megemberelte magát.

Jelenleg 33 éves és a kívülről szép házuk belül egy "kupleráj".Nem részletezem,hogy mi minden folyik ott,de a kutyapisi minden további nélkül.

2014. szept. 10. 11:10
 8/13 anonim ***** válasza:
Nekem bevált az alábbi:10 percet kap rendet rakni, utàna én jövök és ami marad a földön megy a kukás zsákba. Elsőre sírva fakadtak, azota jobban iparkodnak es nincs "még 5gyöngy, még egy kép a könyvben stb.".
2014. szept. 10. 13:00
 9/13 anonim ***** válasza:

Első vagyok. Szerintem ha ő 9 évesen ott tart, hogy játék közben egyre jobban szétpakolja a játékait, erre nem ügyel, akkor ne haragudj hogy ezt mondom-csak azért mert óvónő a szakmám- a lányod ezen a téren óvodás szinten van. Egy óvodás 3-6 éves gyereknek tanítgatjuk, hogy ha levett egy játékot a polcról és már nem játszik vele, akkor tegye vissza a polcra, csak akkor vehet elő másikat. És ezt az ovisok nagyon hamar megtanulják! Miért? Mert egyszerűen nem engedem, hogy másik játékot vegyen elő amíg az előzőt el nem rakta, hacsak nem akar más vele játszani, de otthon ezt egy gyerekkel még könnyebb betartani.

Szerintem keveset vársz el tőle és azt sem tartatod be vele. Hidd el egy 9 évestől ez már minimum, és igen egy kis segítség is, hát valamikor meg kell tanulnia a házimunkát, kitől tanulja meg ha nem tőled? Nem kell robotolnia, egy szemétlevitel 2 perc, asztalterítés szintén azt még egy ovis is tud, a teregetésben is segíthet már, mindezekbe játékosan be kell vezetni, az enyimeket mondjuk oviskorban meg is tanítottam ezekre, akkor még élvezték is, most sem nagy dolog, hidd el.

Szerintem apró lépésekben kezdj el vele ilyen téren haladni!

2014. szept. 10. 15:59
 10/13 anonim ***** válasza:

Nekem is állandóan hasonló problémáim voltak, mint neked!

Aztán megházasodott és elköltözött. Amikor egy hónap múlva hazajött, akkor a viszontlátás boldogsága után beszélgetni kezdtünk.

- Tudod anya, valahogy úgy alakult, hogy mindent úgy csinálok otthon, ahogy itthon tanultam.

Nem bírtam megszólalni a feltoluló könnyek, és a torkomban levő gombóc miatt, ezért aztán magamhoz öleltem, és megpaskoltam a hátát.

2014. szept. 10. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!