Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mi a lényege az autista...

Mi a lényege az autista gyerekeknek javasolt diétának és hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Figyelt kérdés
Egyes kutatók összefüggést véltek felfedezni az autisták nagy részénél jellemző rossz emésztőrendszeri működés és maga az autizmus között. Úgy vélik, az egészséges bélflóra jó hatással van az agyi működésre is, míg ennek a fordítottja is igaz. Tapasztaltatok ti is emésztőrendszeri panaszokat a gyereketek esetében és végzitek a diétát? Figyeltetek meg pozitív változást?

2014. aug. 8. 04:21
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
71%
Én csak a homocisztein szinttel kapcsolatban hallottam összefüggést, de nem hiszem, h folsavon kívül ezzel bmit lehetne tenni. (oké, egyen több halat)
2014. aug. 8. 10:34
 2/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Én úgy emlékszem, hogy gluténmentes diétát javasolnak nekik, mivel gyakorta vannak olyan "panaszaik", mint a gluténérzékenyeknek (puffadás, hasmenés). Ezzel kapcsolatban kérdezném, milyen ételeket kapnak az emésztési zavarokkal küzdő autista gyerekek és hogy milyen hatással van rájuk, esetleg magatartásbeli pozitív változás is megfigyelhető-e.
2014. aug. 8. 15:27
 3/16 anonim ***** válasza:
69%

Mi csináltunk gluténmentes diétát, semmilyen hatással nem volt a gyerekre, igaz, nem is voltak soha étvgygondjai vagy emésztőszervi panaszai.

Ha valaki autista, az még nem zár ki semmilyen betegséget, szóval egy autistának ugyanannyi esélye van a emésztőrendszeri betegségre mint másnak. Ha az adott gyereknek ilyen van, akkor érdemes diétázni, de a két dolog független egymástól. Ezt a feljesztőink és orvosunk is elmondta, ennek ellenére mi megpróbáltuk, de sem az auti tünetekre, sem a viselkedésére nem volt semmilyen hatással

2014. aug. 8. 17:03
 4/16 kkakukkfű ***** válasza:
100%
Ha rákeresel, hogy GAPS, rengeteg hasznos infót találhatsz ezzel kapcsolatban. Az autista gyerekeknél nagyon gyakran fordulnak elő emésztési problémák, esetleg látványos, értékelhető emésztőszervi tünetek nélkül. A felborult bélflóra miatt a tápanyagok emésztése nem a megfelelő módon zajlik, ezért sok méreganyag halmozódik fel a szervezetükben, ami az idegrendszert is zavarhatja. Pl a tejfehérje, a kazein elégtelen emésztése során kazomorfin keletkezik, aminek az állandó jelenléte nagyon rossz hatással van az idegrendszerre. A problémás gyakran a glutén és a kazein, de a diéta célja, hogy a bélflóra helyreállításával az emésztés és a méregtelenítés jól működjön, és ne terheljük túl a szervezetet vegyi anyagokkal (pl élelmiszer adalékok, indokolatlan gyógyszerfogyasztás).
2014. aug. 8. 23:16
 5/16 anonim ***** válasza:
81%
Valóban vannak autisták akiknek az állapotán javít a kazein és glutén mentes diéta, illetve a szerotonin szintet emelő ételek elhagyása. Azonban ezeket a diétákat csak azoknál az autiknál érdemes alkalmazni, akiknél gasztroenterológiai vizsgálatok alátámasztják a diéták valamelyikének a szükségességét. Máskülönben teljesen felesleges diétával sanyargatni, az egyébként is sokszor "rosszevő" válogatós autistákat.
2014. aug. 9. 08:01
 6/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm nektek az értékes, hasznos és objektív válaszokat! Én is úgy gondolom, hogy bármilyen diétát csak akkor szabad alkalmazni, ha az valóban indokolt valakinél, különben szükségtelen vagy káros is lehet. Én egyelőre még csak gyanakszom, hogy a magatartásbeli hullámzások esetleg bizonyos ételekre vezethetők vissza, mert az ő szervezete nem tud velük mit kezdeni és szerintem testi tünetei is vannak nála, nem csak viselkedésbeli. Egyébként arról is hallottam, hogy hiperaktívnak kikiáltott gyerekeknél sokszor az étkezési szokások megváltoztatása már jó eredménnyel jár. Szerintetek érdemes vérvételt csináltatni, hogy az említett diéta bevezetése szükséges-e vagy hogy szokták ezt megállapítani? Orvos vagy dietetikus illetékes-e ebben?
2014. aug. 9. 13:27
 7/16 A kérdező kommentje:
Most vettem észre, hogy az első válaszoló és az utolsó válaszoló véleménye nem cseng össze ha azt nézem, hogy emelni kell-e a folsav bevitelt. A folsav ugyanis emeli a szerotonin-szintet a szervezetben, ami egy autistánál az utolsó válaszoló véleménye szerint nem előnyös. Nem tudom, van-e itt más szülő, aki csinálja a diétát és eredménnyel. A GAPS oldalt is meg fogom nézni.
2014. aug. 9. 13:42
 8/16 kkakukkfű ***** válasza:
A gasztroenterológiai kivizsgálással egyetlen baj van, hogy a normál vizsgálatok sokszor nem mutatják ki a bajt. Ahhoz sokkal alaposabb és átfogóbb vizsgálat kellene, amit tb-s alapon soha nem fognak elvégezni. :( És a másik, hogy kell hozzá egy nyitott, fogékony és tájékozott gasztroenterológus, ami szintén nehéz dió. Egyébként a mi gasztroenterológusunk véleménye is az, hogy sokkal több tejérzékeny gyerek van, mint akinél a sima IgE vizsgálat kimutatná, és ha ezek a gyerekek diétáznának, a nevtanok felére nem lenne szükség...
2014. aug. 9. 15:05
 9/16 anonim ***** válasza:
54%

Nos, felépítettek e köré egy "vallást", de semmilyen hivatalos vizsgálat nem mutatta ki, hogy az AUTIZMUSRA bármilyen hatással lenne ez a diéta!

Előferdülhet, hogy van valamilyen allergia is mellette, akkor persze, hogy diétázni kell, ezt IgE vérvizsgálat megállapítja!

Semmi mlm szinten működő, könyveket, csomagokat, előadásokat áruló buliba nem szabad belemenni, mert csak lehúznak anyagilag. Sajnos vannak, akik DR. titulussal is magándokiskodnak - többnyire sima belgyógyászok (háziorvos), és biztos jó biznisz.

Természetesen ha majd világszinten 5000+ fős kettős vak klinikai kísérletek bizonyítják ezt, akkor ... hajrá! De én nagyon szkeptikus vagyok!

2014. aug. 10. 14:58
 10/16 kkakukkfű ***** válasza:
A gasztroenterológián is a hivatalos diagnózishoz a terheléses vizsgálatot kérik (megvonás, tünetmentesség esetén visszaterhelés), mivel a vérvizsgálat esetében sok az álpozitív/álnegatív eredmény. Sok gyereknél negatív IgE eredmény mellett is allergia a diagnózis, ha a tünetek igazolják. Durva "vallásnak" titulálni azokat a kutatásokat, amik új, eddig még ismeretlen eredményt hoznak. Egyébként nem magándokiskodásról, meg mlm-ről van szó, tb-s, kórházi orvosok (gasztroenterológus, pszichiáter, neurológus) közt is vannak olyanok, akik elismerik ezeket az eredményeket, tájékozottabbak, jobban képzettek az átlagnál. Ebben nincs sehol biznisz, hiszen senki nem kap pénzt ezért, nem is értem. A különböző mozgásterápiákkal kapcsolatban sem végeztek még vak teszteket, de egy anya látja a gyerekén a fejlődést. Senki se mondott még olyat, hogy elég xy ételeket nem enni, és egyből egy beilleszkedő, cserfes átlagos gyerek lesz egy autista gyerkőcből. Ha megszabadul a káros anyagcseretermékektől, tisztább lehet a gondolkodása, így a fejlesztések is hatékonyabban tudnak működni.
2014. aug. 10. 22:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!