Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » SNI vagy sem? Mit tegyek?...

SNI vagy sem? Mit tegyek? Kisfiam 5 éves, a beszédével baj van. Voltunk TSMT-n, azután pedig az ovi logopédusa foglalkozott vele, aki szerint SNI státuszt kellene kérni neki.

Figyelt kérdés
Mit tegyek? Kisfiam 5 èves, a beszèdèvel baj van. Voltunk TSMT-n, azutàn pedig az ovi logopèdusa foglalkozott vele, aki szerint SNI stàtuszt kellene kèrni neki. A nevelèsi tanàcsadó logopèdusa szerint kell neki fejlesztès, de ez nem SNI. Ovit váltottunk, az új ovi logopédusa szerint nem SNI-s. Nyárra talàltam logopèdust aki szerint SNI-snek kellene nyilvànitani. Én nem szeretnèm, meg tudjuk oldani magànba a fejlesztèst, csak mondják meg nova vigyem. Rosszul teszem? A ped intèzettel kapcsolatban nem sok jó tapasztalatom van. Lehet h aránylag jó szakemberei vannak, de lehetetlen fejlesztèst kapni, akkor meg minek az SNI?
2014. júl. 9. 17:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Az SNI-t kérni nem lehet. El kell vinni a tankerületi Szakértői Bizottsághoz, a korábbi Nevelési Tanácsadóba, aztán, ha ők úgy látják, hogy fennáll az SNI lehetősége, továbbküldik a Megyei Szakértőibe, és csak ott kaphat SNI státuszt. Csak azért, mert mondjuk nagyon pösze, valószínűleg nem fogja megkapni, de ha egyéb zavar is társul hozzá, akkor valószínű, hogy igen.

Sajnos, ahogy te is írtad, az a gond, hogy amíg valaki nem SNI, addig jár neki a rendszeres logopédiai ellátás az óvodában. Viszont ha SNI lesz, a szakszolgálat utazó logopédusa már nem láthatja el, és a legtöbb helyen ilyenkor egyszerűen abbamarad a fejlesztés, éppen azoknál a gyerekknél, ahol a legnagyobb szükség lenne rá.

Szerintem várj még egy évet, ha nagy a gond, úgyis visszafogják majd iskola előtt, és jövőre ugyanúgy elviheted a Szakértőibe.

2014. júl. 10. 09:05
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy valaki SNI-s, szinte sehol nem jelenik meg, nem tudom, milyen papírra gondolsz. Egyébként akármikor levehető a kód, ez nem arról szól, hogy ha valaki egyszer megkapta, akkor többet nem szabadulhat tőle. Leginkább azért van, mert bizonyos kedvezmények járnak hozzá, illetve, hogy a tanár tudja, hogy egyéni bánásmódra szoruló gyermekről van szó. Ha ki tudod fizetni, én inkább azt mondanám, hogy menjen maszekba, ott azért mégiscsak rá figyelnek.
2014. júl. 10. 09:15
 13/20 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom hogy az SNI-t nemcsak megsúgják nekem a fülembe ha nem küldenek róla értesítést az óvodának és az illetékes jegyzőnek. is. Ennek nem igazán örülnék mert nem a körzetileg illetékes iskolába szeretnèm járatni hanem másikba. A státuszt mellesleg több évre adják és közben nem veszik le róla és úgy hallottam hogy eléggé futószalagon megy az egész és a kontrollok on szinte csak az előző diagnózist írják a papírra tehát aki egyszer SNI-s az az is marad nagy harcok árán sikerül Levenni a gyerekről, legalábbis erre mifelénk. Úgy gondolom hogy várok tényleg még egy évet addig hordom a maszek alapon és ha utána is azt tanácsolják hogy vigyem, akkor viszem. Szeptembertől viszem gyógyúszàsra, viszem tornára a logopèdia pedig folyamatos. Én làtom a fejlõdèst, 4 hónap is csodàt tett, szerintem a nyár is az lesz.
2014. júl. 10. 11:29
 14/20 anonim ***** válasza:

tényleg nem igaz, hogy sni sehol nem jelenik meg.

megjelenik, már csak azért is mert súlyosságtól függően a gyerek 2-nek vagy 3-nak számít.

tehát ha a ti ovitokban 25 a létszám és ennyien meg is vannak, közben a gyereked sni-s lesz, akkor meg kell oldaniuk, hogy 2 gyereket áttegyen valahova vagy a tiedet olyan csoportba tegyék át ahol 3 hely van.

és ez persze iskolában is.

meg kell jelennie...

egyébként 1 év lemaradás az nem sok, sőt. arra azért nem hiszem, hogy járna. enyémnek 4 éves komplex vizsgálaton 1,5 év volt a beszéde, 1 a beszédértés, és ugye nálunk kommunikációs zavar van és a pszichiáter, logopédus páros sem ajánlotta a bizottságot mert fejlesztéssel 6 éves korára rendben lesz, behozza a lemaradást.

2014. júl. 10. 12:41
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Ennyire nagy gond, ha valaki SNI-s?

Lányom is, neki bizony utazó logopédusa van, nem érzem, hogy bármilyen hátrányt szenvedne ettől a három betűtől.

Teljesen normális iskolába jár, annyi, hogy 5 éves korától foglalkozik vele logopédus, jelenleg 11 éves. 2 évente kell mennünk csak felülvizsgálatra a Beszédjavító Intézetbe. (néha t-t mond a sz helyett)

Amúgy pedig majdnem kitűnő tanuló minden évben.

2014. júl. 10. 14:00
 16/20 anonim ***** válasza:

Én lányom szintúgy 5 éves, beszéd fogyatékos és ő SNI-s. Nem is járhatott tovább normál oviba, amint meg lett a bizottság véleménye kirendeltek mellé egy utazó logopédust, majd új tanévtől speciális oviba került, ahol szerencsére szépen fejlődik.

Voltatok a bizottságnál komplex gyógyped. vizsgálaton?

Ott állítanak fel diagnózist és ha kell ott le is írják hogy sajátos neveléi igényű e, vagy sem és ha úgy látják jónak, áthelyezik logopédiai intézménybe, ahol nagyobb fejlesztést kap.

Legalábbis nekünk így volt.

2014. júl. 10. 15:09
 17/20 anonim ***** válasza:
A vizsgálat után szakértői vélemény készül, amiből kap a szülő és az intézmény, ahová a kisgyerek jár. A jegyzőnek nem küldenek. Ezt leszámítva az óvodai naplóban jelenhet meg az SNI, de oda sem kötelező beírni. Azt sajnos nem tudom, felétek hogyan működik a dolog, nálunk, ha nem indokolt az SNI, nem marad, mert így is nagyon megugrott a számuk az előző évekhez képest. Abban viszont igazad van, hogy ha nem a körzeti iskolába viszed, hátrányt jelenthet.
2014. júl. 10. 20:41
 18/20 anonim ***** válasza:
sni papirt kap az iskola,kap a szülö ,és az írattár ,és nem hiném hogy hátrány jelentene ha nem a körzetesbe vinéd snisként,ilyenröl nem hallotam.le lehet vetetni az sni ha te is és a bizotság szerint is jol megállja majd a helyét egy normál suliban később .
2014. júl. 11. 07:09
 19/20 A kérdező kommentje:
Tegnap voltunk a nyári logopedusnàl akivel szerintem egész évben folytatjuk a munkát az óvoda logopédusával együtt. Most volt az első érdemi foglalkozás és nagyon elégedett volt vele most fel sem merült a bizottság kérdése. Tegnap már azt mondta hogy körülbelül egy év és teljesen utoléri a társait. Szerintem azt gondolta, hogy nem veszem elég komolyan a gyerkőc dolgait és azért gondolta, hogy a bizottsághoz kell vinni mert akkor tutira kapná a fejlesztèseket. Eddig is hordtam de sajnos logopédust nem igazán lehet találni mert nagyon hosszú a várólista hogy bekerülhessen hozzá az ember. Ráadásul az sem mindegy hogy mennyire szimpatikus a gyereknek mert a legutóbbi logopédust nagyon nem szerette mikor mentünk hozzá, végigsírta az utat, pedig nagyon aranyos volt szerintem. Egyenlõre hagyom az SNI-t, majd meglàtjuk 1 èv múlva, még akkor sem kèsõ, addig hordom magánba.
2014. júl. 11. 08:07
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Az SNI azt jelenti, hogy sajátos nevelési igényű gyermek. Nem rossz dolog, és nem jelenti azt, hogy a gyerek hülye. Valami olyan problémát takar, amire a pedagógusnak figyelnie kell. Az, hogy baj van a beszédével tág fogalom: szavakat cserél fel, hangokat cserél fel, nem tud összefüggő mondatokban beszélni, pösze, raccsol stb.. Első körben tudni kellene a problémát, majd okokat kell keresni. Az okok lehetnek szervi okok, és lehetnek lelki okok. Szervi ok lehet pl.: nem hall rendesen, nyelvféke le van tapadva stb., lelki ok lehet valami csecsemő korában ért tényező, akár olyan amire nem is gondolnál. Ilyen irányból kezd el kivizsgáltatni a gyereket első körben. Egyeztess az óvónővel, hogy mit tapasztal nála, kérd ki a véleményét, javaslatát. Hozzáteszem SNI státusszal sok esetben integrálhatják iskolák, annyi, hogy vele esetleg óra alatt külön foglalkozik még egy pedagógus. Amúgy SNI-s gyerek is lehet egyetemi végzettségű és nem SNI-s is lehet csöves, ez a státusz nem a gyerek megbélyegzését jelenti, viszont ha nem derül ki időben a probléma, akkor kirekeszthetik az iskolában pl. magatartás probléma miatt, mert ha nem tudja a tempót követni, mivel nem érti mit mondanak neki lemarad az órai anyagban, és rendbontó lehet.
2014. júl. 11. 11:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!