Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan szoktassam le a 3 éves...

Hogyan szoktassam le a 3 éves kislányomat a cumiról, és arról, hogy folyamatosan ölben akar lenni? Nagy cumis volt a kislányom és még most is használja a cumit alváshoz, és a hisztik utáni megnyugváshoz, vagy csak úgy, mert meglátta, és bedugja.

Figyelt kérdés
Hamarosan oviba fog járni, és nem tudom, hogy megtartsam-e még addig a cumit, amíg beszokik az oviba, vagy elvegyem teljesen még az ovi előtt? Én már nagy vagyok, százszor elmondja egy nap, én meg százszor mondom neki, hogy a nagyok nem cumiznak, szóval ez nem jött be nekünk.A másik nagy baj, pedig az, hogy nem tudok tőle semmit csinálni, mert folyamatosan jön utánam és hisztizik, ha nem vele foglalkozom. Próbálom szépen elmagyarázni neki, hogy anyának dolga van, és ha végzek játszunk, de nem érdekli, csak hisztizik, és követeli, hogy vegyem ölbe, hogy tekergethesse a hajamat. Folyamatos harcok mennek egész nap emiatt a dolgok miatt.Próbálom ezekről a dolgokról leszoktatni, mert mi lesz így az oviban vele, de nem sok sikerrel. Nagyon anyás, csak tőlem fogad el kaját is, és csak velem hajlandó aludni is.Közben pedig tekergeti a hajam. Az oviban kinek fogja a haját tekerni? Próbáltam már rongyi kendőket, pelenkát stb. bevetni a haj helyett, de nem kell semmi, csak a hajam. VOLT VALAKI HASONLÓ HELYZETBEN?
2014. máj. 1. 16:53
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
10-es vok.Van egy ismerosom ott a kisfiu meg cicizni akart vagyis fogdogsni a cicit es ott meg raszoktattak arra h a konyoket fogja inkabb.Na arrol se lehet leszoktatni es mindig fogdosni akarja mindenkinek attol nyugszik meg.Es ejjel is fogdssa az anyja konyoket.De mar csak neki mert az apa megelegelte es mar raszol h nem lehet.Az anyuka meg ugye enged neki es a gyerek ezt pontosan tudja h ki hatarozott vele szoval nala probalkozik mert tudja h ott lehet.A bolcsibe is fogdossa az ovoneniket de csak a cumizik igy a bolcsibe a cumit elvettek tole alvashoz se kapja meg igy nem fogdossa oket.
2014. máj. 1. 19:59
 12/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm még egyszer a segítséget, adtatok jó tippeket. Még egy nagy problémám van ezeken kívül. Mégpedig az evés. Nagyon-nagyon keveset eszik a kislányom. 3 évesen 13 kg. A doktornőnk szerint nincs vele semmi baj, ő beéri ennyivel. Egy példa:reggeli 3-4 csipet kenyér, kifli stb. Ebéd:5 kanál leves, alvás után 4 falatka főétel Vacsora szintúgy. Alig van valami amit szeret, és ezek száma is csökken. Pl. régebben szerette e májkrémet, zöldségeket a levesből, de most már nem.Főzelékek semmi, leves is csak húsleves. Husit ritkán eszik, a virslit sosem szerette. Gyümölcs is csak banán, vagy körte, de még egy felet sem eszik meg belőlük. Új ízeket pedig meg sem akar kóstolni, akár milyen cselesen tálalom. Édességet minimálisan kap, van hogy napokig semmit, még sem jobb az étvágya. A Béres cseppet próbáltuk, 2 üveggel megivott, de semmi eredménye nem volt. Kakaót szokott inni napi kb.3 pohárral, de csak kaja után kaphat,helyette nem. Azt mondják, hogy az oviban fogja látni a többieket és ő is fog enni, de a tesóm gyereke se eszik oviban. Félek, hogy le fog fogyni, és folyton beteg lesz majd.Erre a problémára van valakinek ötlete?
2014. máj. 1. 20:47
 13/16 anonim ***** válasza:
66%

nekem tök fura amiket írsz. olyan mint ha lenne egy királykisasszony és alatta az anyarabszolga :)

alvás. nálunk 8kor mese olvasás aztán villanyoltás. pont. tőlem énekelhet és mesézhet, de az ágyból csak akkor jöhet ki ha pisilnie kell. ezt elmondtam párszor, ha kijött visszakísértem és újra elmondtam. 2 hét után neki is természetes lett. villanyoltás után minden nap énekelget 10-15 percet aztán elalszik. az ő szobájában!

nekem az is fura, hogy azt írod, tudod, hogy mással is kéne aludnia a 3 évesednek. szerintem már ez sem jó. egy 3 éves aludjon egyedül :)

az a baj szerintem, hogy ekkor tájt van a vízválasztó, ha nem szoktatod rá, évekig reménytelenné válik.

hajtekergetés: ezt biztos nem engedném. vagyis tudatosan semmi ilyet nem engedtem, nem hagytam rászokni olyanra amit nem tudok neki biztosítani mindig. szerintem erről szoktasd le azonnal, nagyon sokáig megmarad az alvóhája, akár 8-10 éves koráig is. nem kell lecserélni, egyszerűen ezt többet ne engedd, aztán majd rátalál valami másra.

cumi: nem biztos, hogy leszoktatnám most, első lépésként elérném, hogy csak alváshoz kérje. tehát nncs kivétel, hogy ha hisztizik vagy nyűgös vagy fél vagy akármi, nincs és kész. nem kell a nagylányos dumát nyomni, tudja ő, hogy hiába nagylány, akkor is megkapja egy kis hisztivel, akkor mi értelme? legyél végre következetes! ha valamire azt mondod, hogy nem akkor tartsd magad hozzá!

3 évesen én nem kapkodtam már fel a gyerekemet. ezt is hamar megszokta, ha elfáradt akkor leültünk, akár a földre. ha fél valamitől akkor leguggolok hozzá és megölelem, de nem cipelem a popóját, hisz nem csecsemő és nem az ecserin vettük a lábát, használja ha már van neki :)

szóval én azzal kezdeném, hogy új életet kezdenék. szoros napirend amiben benne van az esti rutin és a fix, emberi időben való lefekvés, külön szoba, nappal nincs cumi, hajtekergetés egyáltalán nincs, és önálló nagy leányzóként való nevelés :)

ami viszont aggasztó, az az, hogy zárkózott, félős kislány ahogy írod. szerintem ezzel kéne minél előbb valamit kezdeni, tessék nagyon sokat dicsérni, feladatokat adni amit el tud végezni (konyhában segíteni, takarításba bevonni, egyedül mosakodni, törölközni, öltözni, stb) és mindenért dicsérni, nagyobb dolgokért jutalmazni. mond el neki rengetegszer, hogy szereted, okos, szép, ügyes, napjában 50x is akár, hogy önbizalommal telve menjen ki az utcára!

ha ennyire félős akkor valami oka van és ki kéne azt zárni. meg merem kockáztatni, hogy ezek a babás dolgai is (cumi, cipeltetés, veled alvás, stb) ahhoz köthető ami miatt nincs önbizalma

2014. máj. 1. 21:46
 14/16 A kérdező kommentje:

Ez így igaz, ahogy írod. Tényleg olyan, mint egy királykisasszony. Rontottam el dolgokat, de én vagyok/voltam vele a nap szinte 24 órájába, és mikor kisebb volt, ölbe vettem pl. mikor elfáradt. Hozzászokott, mint a többi dologhoz is. Mostanra elfáradtam, és abban kérném a segítséget, hogy fokozatosan hogyan szüntessem meg ezeket a dolgokat. Nagyon nehéz,mert a hisztik így is kikészítenek. Hiába vonom be a házimunkába, és dicsérem milyen ügyesen csinálja kb. 5 perc alatt megunja, és nyígózik,hogy ölbe akar jönni, mesét akar velem nézni, cumi kell, mikor jössz már anya, stb. Először szépen elmagyarázom,hogy most ezt vagy azt csinálom, majd megyek, de belelovalja magát a hisztibe, és akkor már veszekszünk. Van bünti helye is, ha nagyon nem bírom, csak annyit mondok, hogy viszlek a büntibe, ha nem hagyod abba.Akkor lassan lenyugtatja magát, bocsánatot is kér utána, de így is mennek a harcok.

Önbizalom:Dicsérni nagyon sokat szoktam, és ki is követeli, hogy megdicsérjem a haját, ruháját, vagy hogy elpakolta a játékait. Rengeteg verset, mondókát tud azt is dicsérni kell milyen ügyesen elmondta. Otthon mindent tud, de közösségben nem mond semmit. Nem tudom hogyan vegyem rá, hogy máshol is megmutassa mit tud, nem csak otthon.Nagyon jól eljátszik a játszótéren a többi gyerek mellett, figyeli mit csinálnak a nagyobbak. Azzal nincs baj. A baj akkor van, ha odajönnek hozzá, megfogják a kezét, hogy menjen ő is velük játszani.Na akkor már menekül. Van egy kislány akivel összejárunk, de ő olyan ölelgetős típus, az én kislányom pedig húzódik el tőle ha közelít. Ha 1m-re van az nem baj, de ha közelebb jön, már menekül hozzám. Ha az utcán ismerőssel találkozunk, és szólnak hozzá, már ölbe is akar jönni, előtte pedig vígan ugrándozott.Pedig kicsi korától járunk minden felé kirándulni-nyaralni, mégis fél az ismerős emberektől is. Anyukámat majdnem 3 évesen engedte magához közel, pedig heti 2-3-szor találkozunk.

A cumi már nem lóg egész nap a szájába, lassan haladunk a leszokás felé, de még szerintem messze van az alagút vége. Azt azért nem szeretném, hogy 4-5 évesen is cumizzon. Azért kértem ötleteket a leszoktatáshoz.

Külön alvás:nehéz lesz!

2014. máj. 2. 14:22
 15/16 anonim ***** válasza:

13-assal sok mindenben egyetértek. Viszont a félénkséggel kapcsolatban az a véleményem, hogy őt ilyennek kell elfogadni, ne várd el tőle, hogy vagány, magát mások előtt is produkáló kislány legyen belőle. Ajánlom neked a Suttogó c. könyvsorozat kisgyerekekről szóló kötetét, ott sokat olvashatsz az ún. mimóza típusú gyerekekről. Nekem is ilyen típusú a kisebbik fiam, bár ő még csak 21 hónapos. Tudnék róla kisregényt írni, de nem teszem :) Csak annyit: ő is nagyon anyás, és rettentő nehezen viseli a változásokat, a legközelebbi családtagokat és barátokat kivéve nagyon távolságtartó. Szerencsére ő pár hónapos kora óta külön szobában, rácsos ágyban alszik...

A hajtekeréses dologhoz ötlet: mi lenne, ha egy szép új hosszú hajú babával aludna, annak tekergethetné a haját? (Válassza ki ő katalógusból vagy boltban.)

A napirendjét én szép fokozatosan megváltoztatnám, hogy közelítsen az ovishoz. Minden nap egyre korábban kelteném, amíg el nem értek a kb. 7 órai keléshez, és este legkésőbb 8-9 órai fekvéshez (persze a délutáni alvást is ehhez kell igazítani). Ne add fel, ha nem sikerül napok alatt átszoktatni, nála minden változáshoz legalábbis hetek kellenek, de légy következetes, ismételgesd magadban, hogy nyugi, kitartás, meg fogja szokni, csak idő kérdése! Este szerintem ne engedd tévézni, mert lehet, hogy emiatt sem hajlandó elaludni, csak hogy mesét nézhessen... Ha szereti a meséket, legyen ez a jutalom: ha időben lefekszik, alvás után megnézheti a kedvenc meséjét (reggel vagy délután).

Nagyon fontos, hogy egyszerre csak egy dolgot változtass. Először kezdeném a napirend átalakításával, aztán, ha már megszokta, a külön ágyban, hajtekerés nélküli alvással, és aztán jöhetnek a (szerintem) kevésbé fontos dolgok: hisztik elkerülése, önálló játék, cumi, evés stb.

Mielőtt az egészbe belekezdenél, olvasd el a könyvet! Nagyon sok jó tanács, ötlet van benne, erőt, elszántságot és önbizalmat meríthetsz belőle!

2014. máj. 3. 01:35
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megfogadom a tanácsokat és belekezdek a változtatásokba, remélem lesz elég erőm, és energiám hozzá, de a végeredmény biztosan jó lesz és nem adom fel! Köszönöm!
2014. máj. 3. 09:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!