Óvodai dajka tanfolyamra járok és az SNI-s gyerekekről tanultunk, de nem látom át az egészet?
Nem értem, hogy pontosan mit jelent az , hogy saját nevelésű igény?
Kiket nevezünk pontosan annak?
Pl. valamilyen fogyatékkal élő (vak vagy gyengén látó, siket, autista, mozgássérült, értelmi fogyatékos, magatartás zavaros, ilyesmik).
Én is most végeztem el, ezért emlékszem rá :).
A lányom csoportjában van egy down kóros kisfiú és egy másik kisfiú,aki enyhén szellemi fogyatékos. Ők sni-sek.
1 ilyen gyermek kettőnek számít. Hogy érthető legyen: minden csoportban 12 gyerek van, lányomék csak 10en , mert a két sérült gyermek 4 nek számít.
hát az olyan gyerekeket, akik nem tudnak jól beilleszkedni a szokásos rutinba, figyelembe kell venni az ő sajátos világukat, a tűrőképességüket, és ahhoz kicsit igazodva kell őket a csoportos életbe bevezetni...kicsit lazábban kell őket fogni, és több figyelmet igényelnek...
pl:
figyelemzavaros, hiperaktív, autista, asperger szindrómás, és hasonló, problémásabb gyerekek...
vagy olyan böcsi-ovi, ahol bevállal az ovi ilyen gyerekeket, és van ahol nem, vagy csak minimálisan sérültet, akivel nem kell külön szakember..
sztem vmi ilyesmi, de biztos fognak többe írni a kérdésedre...
Köszönöm szépen a gyors válaszokat!!
Ha ilyen speciális óvodába kerülnek a gyerek, akkor szerintetek jól gondolom, hogy szakorvosi vélemény alapján veszik fel őket az óvodába?Ezek a gyerekek nem súlyosan sérültek, hanem enyhén? Arra gondolok, ha pl. szegény nem lát, és nem is hall, akkor kimondottan olyan óvodába jár, ahol csak SNI-s gyerekek vannak?
Vannak olyan ovik, ahova bevesznek sérült gyermeket is (integrált nevelés), de gondolom, hogy aki ennyire sérült (hogy pl. nem is lát nem is hall), ő már valamilyen speciális intézménybe kerül.
És van pl. a Vakok Intézete, ide csak látás sérültek járnak, ez a szegregáció (vagyis külön nevelés).
Gondolom mindenképpen orvosi szakvélemény kell a sérülés mértékéről, és ettől függően kerül valaki integrált vagy szegregált intézménybe.
Az integrált nevelés feltétele, hogy az óviban legyen az adott problémával foglalkozó szakember.
(első voltam)
SNI-s az a gyerek, akit a Szakértői Bizottság annak nyilvánít. Tehát:Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló:
az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd. Fontos, hogy a szakérői bizottság megállapította és van róla papírja!!! Nem csak ránéztünk vagy hallottuk, hogy fogyatékos vagy valamilyen sérült!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!