Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Amikor a büntetés nem használ,...

Amikor a büntetés nem használ, mi a megoldás?

Figyelt kérdés
3 éves lesz a kisfiam nemsokára, de kezdek megőrülni a dolgaitól. Nem fogad szót, olyan dolgokban, amit naponta megbeszélünk (pl ne nyúljon a dvd-hez). Újra és újra elmagyarázom neki, naponta többször is, és semmi. Ma pl letépte a tapétát a falról alvási idő alatt. Semmilyen testi fenyítésben nem hiszek, ilyen tanácsokat ne is adjatok, de ha valaki tud valami hathatós útmutatót, azt megköszönném. Okos, értelmes, vidám, de kőkemény akaratú, izgága, minden elektromos dolog iránt érdeklődő kisfiú. Középső gyerkőc, van kisebb és nagyobb tesó is, sajnos mostanában őket is megüti néha, vagy kiabál velük. Értem, hogy dackorszak, hogy testvérféltékenység, de lassan már túlnőnek a dolgok mindezen. Szeretném leállítani, még mielőtt késő lenne, de okosan. Arra gondoltam, nevelési tanácsadóban kérek segítséget, hogy megfékezzem az agresszív viselkedését.

2013. okt. 18. 15:32
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Vágd jól nyakon. A liberális, modern nevelés mindenütt megbukott.
2013. okt. 25. 15:28
 12/14 anonim ***** válasza:
Azért más a kisfiad, mert a kisgyerekek általában az ellentétes nemű szülőre vannak rákattanva. Nekem két fiam van, a nagyobbik 3 éves. Ő is értem küzd állandóan, sajnos nagyon kevés időm van rá, mert a kistesó nagyon lefoglal, ő is mindig az én kezemben akar lenni, dúl a testvérféltékenység. A nagyobbikat azzal szoktam kordában tartani, ha már más nem használ, hogy ha rosszalkodik, átküldöm vagy átviszem egy másik szobába, hogy játsszon egyedül, na ez nem tetszik neki. Amikor nagyon kiborultam tőle, mert bántotta a kistesóját, és csúnyákat mondott vele kapcsolatban, azt mondtam neki, hogy akkor most indulhat kifelé a házból, keressen magának másik családot, ha nem tetszik, hogy a kisöccse itt van. Lehet, hogy ez utóbbi nagyon durván hangzik, de megszeppent tőle és utána jól viselkedett. Volt már olyan, hogy kikapott, de nem volt ennyire hatásos. Amúgy én is igyekszem nem bántani, de ha mégis előfordul, utána bocsánatot kérek tőle, és kibékülünk.
2013. okt. 25. 23:54
 13/14 anonim ***** válasza:

Valóban, a #11-es kommentelő által javasolt nyakonvágás sosem vezet eredményre. A gyerek ebből azt a mintát veszi le, hogy az erősebb megverheti a gyengébbet. És ő is követni fogja a példát.

"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is - ha valódi."

Müller Péter

Bár nem nagyon szeretem, de Müller ezzel a meglátásával nagyon beletrafált. A gyerekek érzelmi lények. Ha a szülő feszült, a gyerekek ezt a feszültséget átveszik. Nálunk is voltak nagy engedetlenségek, nagy hisztik. Ezen úgy igyekeztünk segíteni, hogy még nyugodtabb, még szeretet-teljesebb családi légkört igyekeztünk teremteni. Rájöttünk arra, hogy a gyereket elsősorban nem nevelni, hanem szeretni kell, és ez rendbehozza a dolgokat.

Elmagyaráztan neki, hogy amikor kiabálok vele, akkor is szeretem, de igazán boldog akkor vagyok, amikor első szóra szótfogad.

2013. nov. 15. 10:10
 14/14 A kérdező kommentje:
Kedves Utolsó, köszönöm a válaszod! Valóban, nagyon egyetértek veled abban, amit írtál. Nos eltelt pár hét, mióta ezt írtam, és nagyon szépen alakulnak a dolgok. Talán ez az ominózus tapétatépő nap volt a fordulópont, amikor kicsit én is magamba szálltam, és sok mindenen változtattam. Amióta a kistesó megszületett eltelt 3 hónap, és bizony a 2 hónap végére kezdett csillapodni a féltékenysége. Most már sokkal ritkábban üt rá a nagyra, a kicsire azóta egyszer sem!, és a kiabálása is kezd csitulni. Sokszor egy egy harc mögött nála csak a bizonytalanság állt, szóval egy szónak is száz a vége, sokkal több szeretgetést, odafigyelést, mindenbe bevonást próbálok neki nyújtani, amiért ő cserébe többször szót fogad már elsőre, sokkal jobban kezelhető és együttműködő gyerek lett.
2013. nov. 16. 11:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!