Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A 3 éves fiam ütögeti, fellöki...

A 3 éves fiam ütögeti, fellöki, megrúgja a 10 hónapos húgát. Mit csináljak?

Figyelt kérdés
Amióta feláll a kicsi, gyakran előfordul, hogy a fiam lefejti a kezét az ágy vagy szék széléről, direkt belerúg, ütögeti. Nem nagyot, de mégis. Elmagyaráztam neki, hogy ezt nem szabad, de inkább csak kiröhög. Nem tudom, hogy nem akarja megérteni vagy tényleg nem tudja megérteni. Elfogadom, hogy azt érezheti, hogy minden a kicsi körül forog, nyilván többet és máshogy kell vele foglalkoznom. De erről az ütlegelésről hogyan tudnám leszoktatni?
2013. okt. 16. 22:45
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Most biztos megszólnak, de nekem az vált be, hogy megmutattam, hogy kis tesónak ez hogy esik. Pl. ha meghúzta a nagy a kicsi haját, akkor én is meghúztam a nagy haját és elmondtam neki, hogy látod neked is mennyire fáj neki is ugyan úgy fájt. Majd elmondtam, hogy mennyire szeretem és ilyet nem szabad csinálni és megmutattam, hogy mi a helyes.

Mikor a kicsi már tudott menni és elvette a játékokat akkor megint volt egy időszak amikor jöttek a bántások, de mindig elmondtam a nagynak, hogy nem szabad irigynek lenni játszanak együtt vagy vettem vmi más játékot és akkor én játszottam vele. Na meg a kicsi sem vehette el mindig azt a játékot ami a nagynál volt. Most a nagy 3 éves a kicsi meg másfél. Most egész jól eljátszanak együtt. Nagyokat nevetnek és bohóckodnak csak néha a nagy nem tudja, hogy a kicsi mennyit bír. De most már csak annyit kell mondjak, hogy figyeljen rá és óvatos legyen és már egészen máshogy nyúl hozzá.

De azt persze hozzá kell tennem, hogy a nagyobb gyerek egy nagyon nyugis szófogadó. Szóval az hogy nálam ezek a dolgok beváltak tuti annak is köszönhető, hogy Ő milyen természetű. A kicsi már sokkal akaratosabb és nem nagyon érdekli, hogy mit mondok neki. Most jön a harmadik gyerek tuti, hogy vele már nem fogom tudni olyan könnyen megértetni, hogy nem bántjuk a kisebbet. Nála majd vmi mást kell kitaláljak :)

Sok sikert és nagy türelmet!

2013. okt. 18. 17:39
 12/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb válaszokat! Együtt érzek mindenkivel, aki hasonló cipőben jár és megnyugtat, hogy túl lehet élni derűsen is ezt az időszakot. Köszönöm az ötleteket, tippeket!

Részeredményről is beszámolhatok!!! Eddig mindig azt mondtam, hogy a KICSIT nem szabad bántani. Hiba volt. Pár napja mondom, hogy SENKIT nem szabad bántani, se apát, se anyát, se a papát, se ... Ez jobban ül nála, végigmondja velem a sort. Szerintem ennek lesz eredménye hosszútávon. Próbálok vele több időt tölteni kettesben, a kicsit is látványosan fegyelmezni, ez jót tesz a kis lelkének. Ma együtt tologatták a dömpert, s nem volt balhé, hogy de az az övé és elvette:-)

Szép napot, rengeteg türelmet mindenkinek! Aki hasonló cipőben jár, öntse ki nyugodtan a szívét! Már az is sokat segít, ha leírjuk, megfogalmazzuk a gondjainkat.

2013. okt. 22. 16:11
 13/13 anonim ***** válasza:

Nekem 3 éves a nagyobbik, 1 éves a kisebbik fiam. Amit a kérdező írt, azt az időszakot nagy nehezen túléltük, a nagy lassan megunta, hogy bántsa a kisebbet, szerintem őt is megviseli, amikor a kicsi sír. Most már a játékokon megy a veszekedés. Általában a nagy veszi el a játékokat a kicsitől, vagy nem engedi játszani. A kicsi is már hisztizik, sír, csapkod, dobál. Én legtöbbször együtt szidom le őket: "Gyerekek, ne veszekedjetek, mert bemegyünk" (ha kint játszunk), vagy "mert elteszem az összes autót". Így a nagy nem érzi úgy, hogy mindig ő van leszidva. A kicsi még úgysem érti :)

Másik lehetőség az elkülönítés: ha a nagy bántja a kicsit, elküldöm másik szobába játszani. Persze maradni akar, ezért inkább egy ideig jól viselkedik.

A kicsitől is bocsánatot kell kérnie, ha bántotta, még ha véletlen is volt. Ha a kicsi bántotta a nagyot, én kérek tőle bocsánatot a helyében. Ezt nagyon fontosnak tartom, és persze ha megvolt a bocsánatkérés, megdicsérem, megszeretgetem a nagyot.

Nagyon nehéz időszak volt ez nekünk, onnantól kezdve, hogy a kicsi elkezdett "közlekedni", felállni, de mostanában mintha jobb lenne a helyzet. Persze még így is nagyon fárasztó, nagyon oda kell figyelnem rájuk, nem hagyhatom őket egy percre sem kettesben.

2013. okt. 26. 00:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!