3,5 éves kisfiúval mi lehet a gond, ha nagyon agresszív és "hisztis"? Bővebben lent.
Ismerős kisfiúról van szó. A lényeg: októberben lesz 4 éves. Már kb 1 éve annyit tudunk, hogy le van maradva, akkor 1,5-2 éves szinten volt. Fejlesztés azóta sem történik, most hosszú lenne leírni miért.
Aggódunk, hogy ez nem puszta lemaradás. Alig tud beszélni, neveket, egy-két szót mond. Mondatokban nem nagyon beszél, sokszor nem lehet érteni a szavait, halandzsázik. Sokszor számunkra látható ok nélkül kiabál, főleg azt, hogy "nem kell", de hogy mire gondol fogalmunk sincs. Van egy 10 éves nővére, gyakran ok nélkül durva vele, marja a kezét, elmegy mellette ráüt, ha leszidják, akkor is a kislányt üti. Viszont nagyon ragaszkodik hozzá. Van, hogy ott van mellette a kislány mégis kiabálja a nevét. Kakilni csak pelenkába hajlandó, szól, hogy kell és kéri a pelust. Van mikor ennek ellenére nem kakil bele. Altatni kell, simogatni a hátát. Bárhova felmászik gondolkodás nélkül, pl ablakpárkány, radiátor. A 14 hónapos kislányomnak 2X is elkapta a nyakát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy odament simogatni, ölelni, majd ölelés közben a karjával a nyakát szorította, úgy kellett leszedni róla. Ami ebben a legaggasztóbb volt, hogy az arckifejezése is teljesen megváltozott közben, tehát nagyon úgy tűnt, hogy nem volt a dolog véletlen (nagyon remélem, hogy csak rosszul láttam). Mindenért hisztizik, alig eszik, a játszótéren szinte csak rohangál. Lényegében egész nap kiabál. Nagyjából most ennyi jutott eszembe. Van valakinek ötlete, hogy mire utalnak/utalhatnak ezek a dolgok? Bocs, hogy hosszú lett.
Szia!
Nekünk hasonló a történet. Csak annyi a különbség, hogy nem agresszív, másokat azért nem bánt. De ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja, akkor olyan hisztiket levág, hogy anyám már kijelentette, hogy tuti autista.
A bugyiba kakilásról szerencsére kb. 3,5 éves korára leszokott, de már rég pisilt wc-be, ezt sokáig nem akarta elhagyni.
Mi is vittük fülészetre, mi Székesfehérvárra, hát mesélhetnék, 3.szor mentünk, időpontra, mire harmadszor is el akartak küldeni, a férjem már kiverte a balhét. Akkor voltak csak hajlandók megvizsgálni.
Beszédfejlesztő Központban is voltunk, meg legutóbb a Nevelési Tanácsadóban.
Persze nekem is mindenki azt mondta, hogy milyen gonosz vagyok, mert minden anyának a saját gyereke kell, hogy tökéletes legyen, én miért mondom, hogy nem oké a gyerek. Hát, mert szerintem elég gáz, ha 3,5 évesen nem tudja megmondani a saját nevét. Attól még szeretem, meg aranyos, meg nagyon szép. De ha baj van, akkor kezdjük el minél előbb a fejlesztést.
Nekünk a beszédpercepciós zavart állapítottak meg, kapunk ingyenes terápiát. De elmondanám, hogy így is elég megterhelő anyagilag, mivel délelőtt van, és így egyikőnk nem tud dolgozni járni. Félállást találni itt szinte lehetetlen. Mindketten alkalmazottként dolgozunk, szóval nem lehet hiányozni heti 2-3 délelőttöt.
És ezek még rendesek, mert tényleg nem kell semmit fizetni. Még nem tudom mennyi ideig fog tartani, remélem 1 év alatt rendbe jön, egyébként azt mondták, hogy ez nem egy nagyon komoly probléma, nyugodjak meg.
Szóval én teljesen megértem, ha valaki azt mondja, hogy nem tudja megoldani, hogy fejlesztésre hordja a gyereket.
Ahol nincs nagymama, és mindkét szülő minimálbért keres, az nem tudja otthagyni a munkahelyét, hogy élnek meg?
TSMT-t csinálunk, arról is ódákat zengtek, de nem látom, hogy nagyon segítene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!