Miért verekszik állandóan a 15 hónapos kisfiam?
szabad persze. csak tudja miért kapja vissza.
nem szabad elengedni mert ha most megver téged akkor 16 évesen is lekever majd akkorát hogy csak lesel. tudnia kell hogy te vagy a fönök és nem ö. persze ha leszidod, vagy rácsapsz a kezére meg kell neki magyarázni miért. pl ez nem szép dolog a másik gyereknek ez fáj, anyát megütni nem lehet, stb. mert ha nem tudja hogy miért nem lehet akkor sose szokik le róla. ha meg ráhagyod akkor pár hónap múlva meg direktböl csinálja hogy bántson.
Ebben a korban a "csapkodás", "verekedés" életkori sajátosság. Nem szabad hagyni, de visszaütni sem! Ilyenkor tanulja, hogyan működik a világ és a csapkodás az elkeseredettség, a pillanatnyi düh kifejezője, amit még nem tud kezelni, de meg kell tanulnia. Azt is meg kell tanulnia, hogy dühünkben nem ütünk! Rá kell szólni, el kell terelni a figyelmét, el kell magyarázni, hogy akit megüt annak fáj. Ezredszerre is. Merthogy hiába magyarázod, újra és újra csinálni fogja. Akkor is el kell magyarázni, esetelg más módon büntetni, de visszaütni nem szabad! Azzal ugyanis azt tanulja meg, hogy ez a dolgok elintézési módja, hiszen anya (aki a példa, a minden, akit követni és utánozni kell)is ezt csinálja. Lehet, hogy a viszzaütéssel arról leszoktatnád, hogy Téged üssön, vagy hogy a felnőtteket, de a gyerekek ellen ugyanúgy bevetné, ráadásul azt hinné, hogy jól teszi, hiszen Tőled is ezt látta.
Az én módszerem, ha valamit már ezredeszerre , meg ezeregyedszerre sem értett meg, akkor abban a pillanatban, amikor a rosszat csinálja, rászólok, hogy "mondtam, hogy nem szabad!" és ugyanezzel a lendülettel felkapom, beviszem a szobájába, leültetem és rácsukom az ajtót. Miközben viszem, akkor is mondom, hogy azért kell a szbájába mennie, mert ezt, vagy azt csinálta. Mindezt olyan hangsúllyal, hogy érezze most komolyan beszélek. Amikor becsukom az ajtót, általában sír, de egy perc múlva bemegyek hozzá, megölelem és újra elmagyrázom, hogy mit nem szabad. Ezek után egy ideig nem csinálja. Aztán kezdjük előről, mert elfelejti :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!